Modem zte 636

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzikabestia
Początkujący użytkownik forum

Modem zte 636

Post autor: dzikabestia »

Witam,
mam problem z modemem zte 636 z Orange - wszystko jest zainstalowane poprawnie, siec jest skonfigurowana wlasciwie.... Kiedy połączę się z internetem działa kilka chwil a potem lampka na modemie gaśnie i znika internet. Wtedy jedyna opcją jest odłączyć modem od USB i połączyć się ponownie. Manager urządzeń nie widzi żadnych problemów - jedynie karta microsoftu ISATAP pokazuje kod 31 ale z tego co czytałam nie ma to wpływu na jej działanie... Czy jest to problem sprzętowy i gdzie to można reklamować? Zgłosiłam się do Orange i dali mi numer do Warszawy..cały czas zajęty...
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 15:06 przez dzikabestia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem zte 636

Post autor: YaHooo »

dzikabestia pisze:Manager urządzeń nie widzi żadnych problemów
A jak modem rozłącza się to jest widoczny w Menadżerze Urządzeń?
dzikabestia pisze:Czy jest to problem sprzętowy
Najlepiej sprawdzić na innym komputerze, wtedy będzie wiadomo gdzie tkwi problem.

Aha i jeszcze jedno. Sprawdź, czy masz wyłączone oszczędzanie energii dla portów oraz koncentratorów USB, też w Menadżerze Urządzeń.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Problem może być z samym modemem, plus do swoich zte 636 daje przedłużkę zasilaną z 2 portów, u orange jest zwykła...

W niektórych laptopach jedno z gniazd usb ma ponadnormatywne zasilanie, wtedy podpięcie do takiego gniazda powinno załatwić sprawę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Czy przed połączeniem z netem wyłączasz modem (wysuń urządzenie) z trybu emulacji CD/dysku? Możliwe że ma jakiś konflikt pomiędzy emulacją a pracą jako modem. W Win7 trzeba było, w Linuxie samo się przełącza. Nie wiem jak we Vista, pewnie podobnie jak w 7.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
dzikabestia
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dzikabestia »

hejka,
sprawdziłam w MU - w sprawie zarządzania energią dla portów USB wszędzie jest 'nie zezwalaj'. Nie wiem o co chodzi z synchronizacją - w centrum synchronizacji nie ma kolizji. Internet przez ok pół roku - abstrahując od zasięgu - działał poprawnie. Przełączałam modem na wszystkie 3 porty... skutek taki sam. Postaram się jeszcze sprawdzić na czyimś laptopie. Ja mam Dellika pod Vistą Business jeśli ma to znaczenie odnośnie zasilania portów USB...
I dziękuje za szybką odpowiedź... będę walczyć dalej z modemem :)
ODPOWIEDZ