Plus i modem Playa i inne sprawy

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Plus i modem Playa i inne sprawy

Post autor: ja.michal »

alias pisze:2. Ja wyłącza się wirtualny CD?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

alias pisze:2. Ja wyłącza się wirtualny CD?
W programie Top-NetInfo masz ospowiednia opcje w menu:
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Komendy AT > Huawei > Wyłączony jest tylko wirtualny CD-ROM

Gdybyś zmienił zdanie, to w tym samym miejscu masz polecenie "Włączone są wszystkie urządzenia".
Krzysztof
berd
Początkujący użytkownik forum

Post autor: berd »

A ja nie jestem zadowolony z owego modemu - E156G - skuszony opiniami, ze niema SIMLOCKA kupilem, w domu (wawa) Play loguje sie do sieci blskawicznie, mryga fioletowym czy morskim kolorem, nie wazne, transfer szybki, ale kupilem go z zamiarem wsadzenia do niego karty SIM iPlusa i uzywania go na dzialce, bo plus tam ma najsilniejszy zasieg EDGE i maks kresek.

Ale niestety modem nie wykazuje checi do zalogowania sie czyli mryga podwojna zielona diodka RAZ na 10-20 razy wlozenia do kompa (Vista), loguje, ale daje komunikat, iz niemoze byc uzyty jakis komputer wirtualny czy zdalny... podoba sytuacja jest z BC, ale zasieg jego jest slabszy i czasem sie zaloguje czasem nie - mysle ze ustawienia mam OK bo sie jednak czasem zaloguje.

Na poczatku myslalem, iz to wina SIM, byl jakis problem z serwerami iPlusa na poczatku maja, ale problem minal, a ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sie zalogowac, albo padniety modem, ma jednak SIMLOCKA albo jestem lewus do kwadratu.

Mam fon w mBanku i ta karta loguje sie rowniez blyskawicznie, uzywam iPlus Manager 2.2, i Play-owego managera oraz Managera sciagnietego z netu.

Na kazdym z tych programow jest podobny objaw, komuniakt o bledzie (# cos tam i komputerze zdalnym) albo BRAK URZADZENIA.

Po kilku dniach wahlowania kartami SIM (iPlus, BC, mBank) wlozylem te karty do swej nokii n96 podpialem kablem, odpalilem PC Suit i wszystkie te karty funguja blyskawicznie, stabilnie i bez laski.

I wez tu badz madry, modem jak juz sie polaczy to zaraz zrywa "logowanie" i mryga znowu podwojnie na zielono.

na Playu loguje sie blyskawicznie, niezrywa polaczenia i jest OK. Modem kupiony w promo koloru bialego ;).

I bardzo czesto mam komunikat "You can't connect before register an available network" czyli obce karty sie nie loguja wszystkie problemy tycza sie E156G.

Przepraszam za niefachowy jezyk, jestem beginner w te sprawy.
abnegat
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Sprawdź na czystym systemie, bo widzę, że masz kilka oprogramowań, które na siebie mogą mieć wpływ. Karta z plusa powinna działać bez problemu na oprogramowaniu play, które się zainstaluje z modemu, bez zmiany ustawień. Modem simlocka nie ma skoro łapie zasięg. Jeżeli problem będzie nadal, proponuję zmienić firmware http://rapidshare.com/files/328031247/h ... 0.B418.zip i sprawdzić jeszcze raz na tym samym systemie.
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

rio bravo pisze:Sprawdź na czystym systemie, bo widzę, że masz kilka oprogramowań, które na siebie mogą mieć wpływ
Jeśli będą włączone wszystkie na raz to tak.Jak będzie jeden włączony to nie powinno nic sobie przeszkadzać :D

[ Dodano: 2010-05-13, 18:11 ]
Po kilku dniach wahlowania kartami SIM (iPlus, BC, mBank) wlozylem te karty do swej nokii n96 podpialem kablem, odpalilem PC Suit i wszystkie te karty funguja blyskawicznie, stabilnie i bez laski.
A koniecznie musisz korzystać z modemu? Jeśli będzie internet potrzebny to po prostu wkładasz kartę do Nokii i lecisz na neta :hyhy:
berd

Dzieki Rio za pomoc na priv, po zainstalowaniu podanego przez Ciebie programu (troche sie namotalem z tym)

Przed tym odinstalowalem wszystkie programy - restart - i nic updater niewidzi sprzetu...

zatem zainstalowalm z auto run'a managera (z zielona ikonka) i zobaczyl modem, update przebiegl pomyslnie...

niestety modem dalej sie nie loguje w iPlus, do Playa bez zmian czyli bez bezproblemu

co do uzywania, netu na wiosce, specjalnie zakupilem modem, aby nie korzystac z nokii (N96) bo chcialbym miec telefon i internet osobno (chociazby potwierdzenia z kodem SMS-owe przelewu) dlatego wolalbym uruchomic ow modem, a nie walczyc z Nokia choc walka to slow na wyrost, bo szczerze mowiac od tego modemu oczekiwalem takiej samej latwosci uzywania, czyli plug and play ;)... o ja naiwny, chcialem sobie ulatwic zycie.

to co dalej robic?
abnegat
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Można spróbować ręczne wyszukiwanie sieci.
berd

cos musi byc na rzeczy, po restarcie komputera (staram sie zainstalowac nokia maps i musialem zrestartowac kompa) iPlus zalogowal sie, zafungowalo stabilnie trzymal connect kilkanascie minut, niestety wylaczylem mobile partnera, wlazylem po kilku minutach modem i jest ten samo objaw sim/usim invalid i niechce sie zalogowac ;(

czy mozliwe ze kart SIM jest padnieta?, iz dziala w telefonie, a w modemie niezabardzo sie dogaduje, powtorze sie, iz karta z telefonu mBanku tez sie loguje... moze jednak karta SIM jakas lewa ale to juz sa moje domysly i szukam na posty rozum jakiegos wytlumacznia

EDIT przy recznym logowaniu na mBankowej SIM widzi wszystkich operatorow oraz w nawiasie 2G lub /oraz 3G, na iPlusowej widzi tylko jedno (2G) bez nazwy opa.

Podoby objaw z BC ta karta tez nie loguje sie do sieci (w modemie) fon smiga.
abnegat
ODPOWIEDZ