http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381alias pisze:2. Ja wyłącza się wirtualny CD?
Plus i modem Playa i inne sprawy
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Plus i modem Playa i inne sprawy
-
- Mistrz bezprzewodowy
W programie Top-NetInfo masz ospowiednia opcje w menu:alias pisze:2. Ja wyłącza się wirtualny CD?
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Komendy AT > Huawei > Wyłączony jest tylko wirtualny CD-ROM
Gdybyś zmienił zdanie, to w tym samym miejscu masz polecenie "Włączone są wszystkie urządzenia".
Krzysztof
-
- Początkujący użytkownik forum
A ja nie jestem zadowolony z owego modemu - E156G - skuszony opiniami, ze niema SIMLOCKA kupilem, w domu (wawa) Play loguje sie do sieci blskawicznie, mryga fioletowym czy morskim kolorem, nie wazne, transfer szybki, ale kupilem go z zamiarem wsadzenia do niego karty SIM iPlusa i uzywania go na dzialce, bo plus tam ma najsilniejszy zasieg EDGE i maks kresek.
Ale niestety modem nie wykazuje checi do zalogowania sie czyli mryga podwojna zielona diodka RAZ na 10-20 razy wlozenia do kompa (Vista), loguje, ale daje komunikat, iz niemoze byc uzyty jakis komputer wirtualny czy zdalny... podoba sytuacja jest z BC, ale zasieg jego jest slabszy i czasem sie zaloguje czasem nie - mysle ze ustawienia mam OK bo sie jednak czasem zaloguje.
Na poczatku myslalem, iz to wina SIM, byl jakis problem z serwerami iPlusa na poczatku maja, ale problem minal, a ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sie zalogowac, albo padniety modem, ma jednak SIMLOCKA albo jestem lewus do kwadratu.
Mam fon w mBanku i ta karta loguje sie rowniez blyskawicznie, uzywam iPlus Manager 2.2, i Play-owego managera oraz Managera sciagnietego z netu.
Na kazdym z tych programow jest podobny objaw, komuniakt o bledzie (# cos tam i komputerze zdalnym) albo BRAK URZADZENIA.
Po kilku dniach wahlowania kartami SIM (iPlus, BC, mBank) wlozylem te karty do swej nokii n96 podpialem kablem, odpalilem PC Suit i wszystkie te karty funguja blyskawicznie, stabilnie i bez laski.
I wez tu badz madry, modem jak juz sie polaczy to zaraz zrywa "logowanie" i mryga znowu podwojnie na zielono.
na Playu loguje sie blyskawicznie, niezrywa polaczenia i jest OK. Modem kupiony w promo koloru bialego
.
I bardzo czesto mam komunikat "You can't connect before register an available network" czyli obce karty sie nie loguja wszystkie problemy tycza sie E156G.
Przepraszam za niefachowy jezyk, jestem beginner w te sprawy.
Ale niestety modem nie wykazuje checi do zalogowania sie czyli mryga podwojna zielona diodka RAZ na 10-20 razy wlozenia do kompa (Vista), loguje, ale daje komunikat, iz niemoze byc uzyty jakis komputer wirtualny czy zdalny... podoba sytuacja jest z BC, ale zasieg jego jest slabszy i czasem sie zaloguje czasem nie - mysle ze ustawienia mam OK bo sie jednak czasem zaloguje.
Na poczatku myslalem, iz to wina SIM, byl jakis problem z serwerami iPlusa na poczatku maja, ale problem minal, a ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sie zalogowac, albo padniety modem, ma jednak SIMLOCKA albo jestem lewus do kwadratu.
Mam fon w mBanku i ta karta loguje sie rowniez blyskawicznie, uzywam iPlus Manager 2.2, i Play-owego managera oraz Managera sciagnietego z netu.
Na kazdym z tych programow jest podobny objaw, komuniakt o bledzie (# cos tam i komputerze zdalnym) albo BRAK URZADZENIA.
Po kilku dniach wahlowania kartami SIM (iPlus, BC, mBank) wlozylem te karty do swej nokii n96 podpialem kablem, odpalilem PC Suit i wszystkie te karty funguja blyskawicznie, stabilnie i bez laski.
I wez tu badz madry, modem jak juz sie polaczy to zaraz zrywa "logowanie" i mryga znowu podwojnie na zielono.
na Playu loguje sie blyskawicznie, niezrywa polaczenia i jest OK. Modem kupiony w promo koloru bialego

I bardzo czesto mam komunikat "You can't connect before register an available network" czyli obce karty sie nie loguja wszystkie problemy tycza sie E156G.
Przepraszam za niefachowy jezyk, jestem beginner w te sprawy.
abnegat
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Sprawdź na czystym systemie, bo widzę, że masz kilka oprogramowań, które na siebie mogą mieć wpływ. Karta z plusa powinna działać bez problemu na oprogramowaniu play, które się zainstaluje z modemu, bez zmiany ustawień. Modem simlocka nie ma skoro łapie zasięg. Jeżeli problem będzie nadal, proponuję zmienić firmware http://rapidshare.com/files/328031247/h ... 0.B418.zip i sprawdzić jeszcze raz na tym samym systemie.
-
- Obserwowany
Jeśli będą włączone wszystkie na raz to tak.Jak będzie jeden włączony to nie powinno nic sobie przeszkadzaćrio bravo pisze:Sprawdź na czystym systemie, bo widzę, że masz kilka oprogramowań, które na siebie mogą mieć wpływ

[ Dodano: 2010-05-13, 18:11 ]
A koniecznie musisz korzystać z modemu? Jeśli będzie internet potrzebny to po prostu wkładasz kartę do Nokii i lecisz na netaPo kilku dniach wahlowania kartami SIM (iPlus, BC, mBank) wlozylem te karty do swej nokii n96 podpialem kablem, odpalilem PC Suit i wszystkie te karty funguja blyskawicznie, stabilnie i bez laski.

-
Dzieki Rio za pomoc na priv, po zainstalowaniu podanego przez Ciebie programu (troche sie namotalem z tym)
Przed tym odinstalowalem wszystkie programy - restart - i nic updater niewidzi sprzetu...
zatem zainstalowalm z auto run'a managera (z zielona ikonka) i zobaczyl modem, update przebiegl pomyslnie...
niestety modem dalej sie nie loguje w iPlus, do Playa bez zmian czyli bez bezproblemu
co do uzywania, netu na wiosce, specjalnie zakupilem modem, aby nie korzystac z nokii (N96) bo chcialbym miec telefon i internet osobno (chociazby potwierdzenia z kodem SMS-owe przelewu) dlatego wolalbym uruchomic ow modem, a nie walczyc z Nokia choc walka to slow na wyrost, bo szczerze mowiac od tego modemu oczekiwalem takiej samej latwosci uzywania, czyli plug and play
... o ja naiwny, chcialem sobie ulatwic zycie.
to co dalej robic?
Przed tym odinstalowalem wszystkie programy - restart - i nic updater niewidzi sprzetu...
zatem zainstalowalm z auto run'a managera (z zielona ikonka) i zobaczyl modem, update przebiegl pomyslnie...
niestety modem dalej sie nie loguje w iPlus, do Playa bez zmian czyli bez bezproblemu
co do uzywania, netu na wiosce, specjalnie zakupilem modem, aby nie korzystac z nokii (N96) bo chcialbym miec telefon i internet osobno (chociazby potwierdzenia z kodem SMS-owe przelewu) dlatego wolalbym uruchomic ow modem, a nie walczyc z Nokia choc walka to slow na wyrost, bo szczerze mowiac od tego modemu oczekiwalem takiej samej latwosci uzywania, czyli plug and play

to co dalej robic?
abnegat
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Można spróbować ręczne wyszukiwanie sieci.
-
cos musi byc na rzeczy, po restarcie komputera (staram sie zainstalowac nokia maps i musialem zrestartowac kompa) iPlus zalogowal sie, zafungowalo stabilnie trzymal connect kilkanascie minut, niestety wylaczylem mobile partnera, wlazylem po kilku minutach modem i jest ten samo objaw sim/usim invalid i niechce sie zalogowac ;(
czy mozliwe ze kart SIM jest padnieta?, iz dziala w telefonie, a w modemie niezabardzo sie dogaduje, powtorze sie, iz karta z telefonu mBanku tez sie loguje... moze jednak karta SIM jakas lewa ale to juz sa moje domysly i szukam na posty rozum jakiegos wytlumacznia
EDIT przy recznym logowaniu na mBankowej SIM widzi wszystkich operatorow oraz w nawiasie 2G lub /oraz 3G, na iPlusowej widzi tylko jedno (2G) bez nazwy opa.
Podoby objaw z BC ta karta tez nie loguje sie do sieci (w modemie) fon smiga.
czy mozliwe ze kart SIM jest padnieta?, iz dziala w telefonie, a w modemie niezabardzo sie dogaduje, powtorze sie, iz karta z telefonu mBanku tez sie loguje... moze jednak karta SIM jakas lewa ale to juz sa moje domysly i szukam na posty rozum jakiegos wytlumacznia
EDIT przy recznym logowaniu na mBankowej SIM widzi wszystkich operatorow oraz w nawiasie 2G lub /oraz 3G, na iPlusowej widzi tylko jedno (2G) bez nazwy opa.
Podoby objaw z BC ta karta tez nie loguje sie do sieci (w modemie) fon smiga.
abnegat