Play Online z anteną zewnętrzną
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Play Online z anteną zewnętrzną
Witam
Mam pewien problem ;/ w miejscowości w której mieszkam(Ostrowo/k Sremu 50km od Poznania) na mapce nie jest uwzględnione ze znajduje sie w zasięgu sieci Play ;/. Mimo to od czasu do czasu korzystam z internetu Play Online na Karte ponieważ czasami mi wyszukuje sieć a czasami niee (bardzo często gubi zasięg podczas korzystania) ;/
posaidam modem Huawei e160 ale mam zamiar na dniach podpisac umowę w play i wziąść Huawei e176 i chciałbym sie dowiedziec czy dzięki antenie nie będzie mi gubiło zasięgu i jaką antene doradzacie do kupna ???
pozdrawiam i z góry dziękuje za okazaną pomoc
Mam pewien problem ;/ w miejscowości w której mieszkam(Ostrowo/k Sremu 50km od Poznania) na mapce nie jest uwzględnione ze znajduje sie w zasięgu sieci Play ;/. Mimo to od czasu do czasu korzystam z internetu Play Online na Karte ponieważ czasami mi wyszukuje sieć a czasami niee (bardzo często gubi zasięg podczas korzystania) ;/
posaidam modem Huawei e160 ale mam zamiar na dniach podpisac umowę w play i wziąść Huawei e176 i chciałbym sie dowiedziec czy dzięki antenie nie będzie mi gubiło zasięgu i jaką antene doradzacie do kupna ???
pozdrawiam i z góry dziękuje za okazaną pomoc
-
- Obserwowany
Re: Play Online z anteną zewnętrzną
Nie znam się zbytnio na Huawei-ach ale przeważnie antena poprawia zasięg.Jeśli wiesz skąd masz sygnał to można kupić antenę kierunkową, ale przeważnie jest droga.Ja na twoim miejscu jeśli jakąś antenę bym kupował to antenę zewnętrzną.Jest tańsza od kierunkowej i odbiera lepiej niż wewnętrzna
[ Dodano: 2010-05-11, 18:09 ]
A i jaki masz zasięg ?(UMTS,EDEG)

[ Dodano: 2010-05-11, 18:09 ]
A i jaki masz zasięg ?(UMTS,EDEG)
- wojteks
- *** Administrator ***
Przed wysłaniem posta przeczytaj co napisałeś. Antena kierunkowa to jak najbardziej antena zewnętrzna i właściwie to jedyny sensowny zakup.KubąK pisze:Ja na twoim miejscu jeśli jakąś antenę bym kupował to antenę zewnętrzną.Jest tańsza od kierunkowej i odbiera lepiej niż wewnętrzna
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chyba wiem o co chodziło koledze KubąK. Miał na myśli antenę dookólną, która czasem jak się wystawi ją za okno poprawi odpowiednio sygnał. Ale nie wątpliwie o wiele pewniejszym rozwiązaniem jest dobra antena kierunkowa.wojteks pisze:Przed wysłaniem posta przeczytaj co napisałeś. Antena kierunkowa to jak najbardziej antena zewnętrzna
No to teraz już wiesz, że lepiej jest kupić antenkę kierunkową. Bo anteny dookólne nadają się z reguły tylko do przeniesienia miejsca odbioru sygnału. Zysk mają niewielki i przy dłuższym kablu tłumienność kabla zabija rzeczywisty zysk anteny. Zatem zwiększenie mocy sygnału następuje poprzez ominięcie np. grubego muru wystawiając antenkę za okno.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
może podacie linki z allegro do takiej anteny kierunkowej ??;> byłbym bardzo wdzięczny ;]
zasięg edge mnie niee interesuje bo na edge play nie świadczy swoich usług jeśli chodiz o internet
pozdrawiam i dziekuje wszytkim za odpowiedzi
[ Dodano: 2010-05-12, 14:34 ]
co sądzicie o czymś takim ??
http://www.allegro.pl/item1021180591_an ... _e230.html
pzdr
zasięg edge mnie niee interesuje bo na edge play nie świadczy swoich usług jeśli chodiz o internet
pozdrawiam i dziekuje wszytkim za odpowiedzi

[ Dodano: 2010-05-12, 14:34 ]
co sądzicie o czymś takim ??
http://www.allegro.pl/item1021180591_an ... _e230.html
pzdr
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Bardziej polecilibyśmy coś z dobrego sklepu np z Dipola. Anteny z allegro w większości nadają się jako drogi wieszak na skarpetki tudzież inną część garderoby. Ewentualnie możesz spróbować zrobić samemu antenę.szymonrogacki pisze:może podacie linki z allegro do takiej anteny kierunkowej ??;>
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sundance_kid, aż tak źle nie jest.
Cybertach ma ok antenki. Jaco testował i jeszcze chyba ze 2 osoby.
http://www.allegro.pl/item1035109492_an ... _e176.html
Cybertach ma ok antenki. Jaco testował i jeszcze chyba ze 2 osoby.

http://www.allegro.pl/item1035109492_an ... _e176.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale chyba 8dBi, a 15 to dużo ludzi już kupiło i nikt się nie skarżył.ja.michal pisze:Jaco
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam pytanie o Play Online. Jak oni limitują prędkość skoro działają tylko na UMTS?
Usagi
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
usagi UMTS ma niższą prędkość. Okrojone HSDPA.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A w praktyce to jak to wygląda? Od razu zmniejszają prędkość, czy może system tego nie zauważa czasami? Czy da się osiągnąć na PLAY HSDPA tyle co na PLUS HSDPA, bo już od dawna wiadomo, że ten limit 1Mb/s to w praktyce fikcja. Da radę wyciągnąć więcej. Czy PLAY ma też HSUPA?
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 12:30 przez usagi, łącznie zmieniany 1 raz.
Usagi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest to ustalone z poziomu serwera operatora.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to ciekawe, bo ani razu mi się nie zdarzyło, żebym zobaczył brak limitu prędkości, a kupiłem sobie starter 1GB i używałem chyba tydzień.usagi pisze:Czy da się osiągnąć na PLAY HSDPA tyle co na PLUS HSDPA, bo już od dawna wiadomo, że ten limit 1Mb/s to w praktyce fikcja.
Nie ma. Upload leci po UMTS.usagi pisze:Czy PLAY ma też HSUPA?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1036316410&msg co sądzicie o tej antence bo to jest chyba antena kierunkowa ?? w sklepie dipol są małe zyski w antenach ok 9dB ;/
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Wierzysz sprzedawcy? Rób jak chcesz. Tu już dostałeś odpowiedź jaką należy kupić.szymonrogacki pisze:http://www.allegro.pl/sho...=1036316410&msg co sądzicie o tej antence bo to jest chyba antena kierunkowa ?? w sklepie dipol są małe zyski w antenach ok 9dB ;/
-
- Użytkownik forum
A podany link do anteny to jest z antenaą kierunkową ??
Sorki ze sie tak pytam, ale jestem laikiem w tych sprawach ;/
Sorki ze sie tak pytam, ale jestem laikiem w tych sprawach ;/
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 20:33 przez szymonrogacki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tak,jest to antena kierunkowa.szymonrogacki pisze:a podany link do anteny to jest z antenaą kierunkową ??
szymonrogacki, sprawdź sobie dokładnie gdzie masz stacje bazowe,następnie określ dokładną odległość bo jeśli pisząc w pierwszym poście masz chęć ściągać sygnał z 50 km to zakup takiej anteny mija się z celem
Przeczytaj dokładnie Jak wybrać antenę
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Druga sprawa, że ta Yagi jest na inne częstotliwości niż potrzeba.
-
- Użytkownik forum
Stacje mam w odl max 10km. Mieszkam w Ostrowie a stacje są w Śremie (woj. wilkopolskie) ;]
Ostatnio zmieniony 2010-05-13, 20:33 przez szymonrogacki, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Play... 10km to powinno działać bez anteny, albo jest wielki las po drodze, albo wzniesienie. Jedno i drugie sprawia, że mimo zastosowania jakiejkolwiek anteny prawdopodobieństwo sukcesu jest bliskie zeru.szymonrogacki pisze:Stacje mam w odl max 10km.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
lasu nie ma ;p
kiedyś miałem jeszcze Orange Free to antena bardzo dużo pogomgła ale niestety niee działa ona w tym paśmie ;/
a co najdziwniejsze teraz korzystam z play online i mam 2 kreski edge i mi działa ;] nie działa rewelacyjnie ale niee zrywa połączenia
kiedyś miałem jeszcze Orange Free to antena bardzo dużo pogomgła ale niestety niee działa ona w tym paśmie ;/
a co najdziwniejsze teraz korzystam z play online i mam 2 kreski edge i mi działa ;] nie działa rewelacyjnie ale niee zrywa połączenia
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Podaj jeszcze Gminę, bo miejscowości o tej nazwie w Wielkopolskim jest kilka.szymonrogacki pisze:Stacje mam w odl max 10km. Mieszkam w Ostrowie a stacje są w Śremie (woj. wilkopolskie) ;]
-
- Użytkownik forum
czy bedzie duża róznica jeśli kupie tą antenke zamiast tej którą zaproponował ja.michal ??
http://www.allegro.pl/ite..._e169_e176.html[/b]
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Źle linka wkleiłeś.szymonrogacki pisze:czy bedzie duża róznica jeśli kupie tą antenke zamiast tej którą zaproponował ja.michal ??
-
- Użytkownik forum
gmina Śrem powiat śremski
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widzę, to do najbliższego node B Play'a masz ok. ~4 km, znajduje się on w Śremiu, przy ul. Staszica.
-
- Użytkownik forum
no tak z 5 moze byc bo mieszkam na granicy Drzonek-Ostrowo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to wychodzi w takim przypadku ok. ~5 km właśnie.szymonrogacki pisze:no tak z 5 moze byc bo mieszkam na granicy Drzonek-Ostrowo
-
- Użytkownik forum
czyli kupno anteny kierunkowej powinno pomóc ;]
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli teraz udaje Ci się łączyć z siecią, to teoretycznie antena powinna pomóc. Jaką miałeś moc sygnału ? Podaj w dBm nie w procentach.