Novatel Merlin X950D, a Top NetInfo - Orange Free

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Martzin
Początkujący użytkownik forum

Novatel Merlin X950D, a Top NetInfo - Orange Free

Post autor: Martzin »

Witam,

Mam mały problem z wyświetlaniem informacji przez program Top NetInfo na modemie Novatel Merlin X950D w Orange Free. Mianowicie przy połączeniu wyświetlają się informacje na temat rodzaju technologii (HSPA, EDGE, etc.) oraz mocy sygnału, jednak po połączeniu te dane znikają i pojawia się coś takiego:

http://img293.imageshack.us/i/merlin.jpg/]

Wszystko zostało skonfigurowane zgodnie z tutorialem zawartym na forum.

Sterownik modemu: 3.0.18.0. Modem zakupiony w Plusie, w tym roku, firmware nie ruszany.

Mam nadzieję, że ktoś zna rozwiązanie tego problemu, a ja z kolei nie pytam o coś banalnego (tak, użyłem szukajki, przed zapostowaniem :).

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam!

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-04-28, 07:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 06:39 przez Martzin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Novatel Merlin X950D, a Top NetInfo - Orange Free

Post autor: YaHooo »

Martzin pisze:jednak po połączeniu te dane znikają i pojawia się coś takiego:
Nie jestem pewny, ale czy ten modem nie ma jednego portu COM? Poza tym może masz w ustawieniach TNI ustawiony ten sam port do komunikacji AT co do połączenia z internetem?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Martzin

Ile ma portów, nie udało mi się ustalić - znalazłem tylko coś takiego: http://www.speeka.com/pdf/umts/Merlin_X ... asheet.pdf. Nie wiem, czy to coś wyjaśnia...

Ustawienia mam (chyba) w porządku, na dowód czego, podaję linki do screenów:

Modem: http://yfrog.com/j3modemyj
AT: http://yfrog.com/jystatus1j
Możliwe inne opcje: http://yfrog.com/j5status2j
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Martzin pisze:Ile ma portów, nie udało mi się ustalić
Wejdź w Menadżer Urządzeń, rozwiń drzewko Porty COM i będziesz widział :)

A ustawienia wydają się być ok...
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Martzin

Po rozwinięciu drzewka pojawia się: Novatel Wireless HSPA Status Port (COM15) ... i tyle :)

Tak trochę abstrahując od głównego pytania - czy jest jakiś porównywalny, co do funkcjonalności, connection manager, po zainstalowaniu którego mógłbym stwierdzić, czy to nie wina TNI?

EDIT: Pomimo włączonego trybu zgodności z Vistą SP1, może mieć cos wspólnego z tymi błędami fakt używania przezemnie Win7 64bit?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Martzin pisze:Po rozwinięciu drzewka pojawia się: Novatel Wireless HSPA Status Port (COM15) ... i tyle :)
Zatem niestety muszę Ciebie zmartwić, ponieważ nie da się uzyskać informacji o BTS'ie, sile sygnały i tego typu rzeczach podczas aktywnego połączenia z internetem. Do tego potrzebne są dwa oddzielne porty COM.
Brit

Post autor: Brit »

YaHooo pisze:
Martzin pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Zatem niestety muszę Ciebie zmartwić, ponieważ nie da się uzyskać informacji o BTS'ie, sile sygnały i tego typu rzeczach podczas aktywnego połączenia z internetem. Do tego potrzebne są dwa oddzielne porty COM.
Z tego co zauwazylem Merlin X950D uzywa 3 portow: modem, status i gps.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-14, 16:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-14, 15:49 przez Brit, łącznie zmieniany 1 raz.
Kabel ogranicza:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Brit pisze:Z tego co zauwazylem Merlin X950D uzywa 3 portow: modem, status i gps.
Zatem dlaczego Martzin ma tylko 1 port?
Martzin

Wlasnie, tez bym sie chetnie dowiedzial ;) W momencie laczenia za pomoca TNI cale info jest widoczne - sila sygnaly, technologia, operator, ale jakies 3-4 sekundy po polaczeniu wszystko znika, jak widac na zalaczonej wczesniej fotce.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Martzin pisze:Wlasnie, tez bym sie chetnie dowiedzial ;)
Może na początek odinstaluj wszystko co związane z modemem i zainstaluj ponownie. Wtedy może pokażą się 3 porty COM i będziemy myśleć dalej ;)
Martzin

Witam, po małej przerwie ;)

Zdążyłem przeinstalować system (Win7 64bit), a także uruchomić modem + top netinfo na innym komputerze z Vista 32bit - te same objawy.

Rozmawiałem z kolegą seba2318 (tutaj jego temat - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ight=x950d) i potwierdza, że u niego na tym modemie jest stale widoczny poziom sygnału w TNI.

Może to wina firmware? Chociaż w Plusie mnie zapewniono, że te modemy sprzedają z najnowszym softem...

Druga sprawa, że jakimś dziwnym trafem modem nie chce się automatycznie inicjować i muszę to robić poprzez MobiLink3 (potem go wyłączam, żeby podłączyć się przez TNI - komunikacja AT inaczej się nie chce "zaznaczyć"). Swoją drogą przez MobiLink nie mogę się podłączyć - modem u operatora za szybko kończy połączenie.

Może to jakaś wada fabryczna mojego egzemplarza...?
matjas3000

Post autor: matjas3000 »

Martzin pisze:Witam, po małej przerwie ;)

Druga sprawa, że jakimś dziwnym trafem modem nie chce się automatycznie inicjować i muszę to robić poprzez MobiLink3 (potem go wyłączam, żeby podłączyć się przez TNI - komunikacja AT inaczej się nie chce "zaznaczyć"). Swoją drogą przez MobiLink nie mogę się podłączyć - modem u operatora za szybko kończy połączenie.

Może to jakaś wada fabryczna mojego egzemplarza...?
Hej czy znalazłeś juz rozwiązanie? Mam dokładnie ten sam problem... Po właczeniu laptopa win 7 nie widzi merlina x950d, musze go na chwile wyjac z laptopa i z powrotem włożyc i juz jest okej, moze ktos ma jakies sugestie co zrobić by system go widzial bez takich manewrów?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-23, 19:52 ]
Proszę pisać używając wielkich liter na początku zdania.
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 18:52 przez matjas3000, łącznie zmieniany 1 raz.
Martzin

Niestety, nie udalo mi sie rozwiazac mojego problemu.
Pamoart
Użytkownik forum

Post autor: Pamoart »

Dzięki wielu testom problem rozwiązany: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... start=1110
ODPOWIEDZ