Dziwne zachowanie Mobile Partner/Play Online

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s0-Vicky
Użytkownik forum

Dziwne zachowanie Mobile Partner/Play Online

Post autor: s0-Vicky »

Witam. Jestem nowy na forum dlatego chciałbym z góry przeprosić jeżeli piszę nie w tym temacie!

Posiadam modem Huawei 156G z sieci Play oraz kartę Orange Free w nim zainstalowaną na systemie Windows 7 (na próbę od kolegi, jak spełni to moje nie wygórowane oczekiwania kupię modem z sieci Orange). Przy pierwszym uruchomieniu modemu zainstalowały się sterowniki, wszystko zadziałało, Mobile Partner jak i oprogramowanie Play Online połączyło się bezproblemowo.
Odłączyłem na chwilę modem, podłączyłem z powrotem i zaczął się problem. Oba programy nie widzą już modemów, nie chcą połączyć. Natomiast Windows widzi sieć Orange jako "Połączenie telefoniczne i sieć VPN" i gdy tam połączę się z modemem-łączy bezproblemowo, w w/w programach pokazuje aktualne prędkości pobierania/wysyłania natomiast nie pokazuje jaki zasięg aktualnie mam dostępny, czy jest to EDGE, 3G, CDMA czy HSDPA. Nie mogę sobie poradzić z tym co zrobić żeby oprogramowanie widziało modem po ponownym jego podłączeniu. Dzieje się tak od drugiego podłączenia modemu.

Niby błahostka ale denerwuje mnie to. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc!
Pozdrawiam, Michał!

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-11, 17:50 ]
Przeniosłem watek do bardziej odpowiedniego działu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwne zachowanie Mobile Partner/Play Online

Post autor: YaHooo »

Ja bym zaczął od odinstalowania wszystkiego co związane z modemem oraz zainstalowania ponownie. A przy wyjmowaniu modemu skorzystałeś z Bezpiecznego usuwania sprzętu? Jeśli nie to mogło się coś pomieszać w systemie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
s0-Vicky
Użytkownik forum

Po odinstalowywałem wszystko i zainstalowałem jeszcze raz, niby jest dobrze ale nie jestem tego pewien na 100%. A możliwe jest że oprogramowanie z "Play Online" gryzie się z "Mobile Partner"? Bo mam oba programy, ale przez oba łączy.. teraz niby wszystko jest ok. Tak, zawsze stosuje "bezpieczne usuwanie sprzętu".
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

Jeśli są oba włączone to może być coś nie tak ale jeśli tylko jedno chodzi to powinno być wszystko dobrze :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-11, 20:39 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 19:39 przez KubąK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

s0-Vicky pisze:A możliwe jest że oprogramowanie z "Play Online" gryzie się z "Mobile Partner"
Ale to jest to samo, tylko w zmienionych kolorkach, a uwaga KubąK'a jest słuszna :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
KubąK
Obserwowany

Ja na twoim miejscu zmienił bym te oba menager-y na Top_NetInfo(taka mała sugestia z mojej strony)
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

s0-Vicky wywal jednego z nich. Po co Ci dwa takie same programy?

KubąK TNI jest dla bardziej dociekliwych. Jeżeli ktoś potrzebuje tylko się łączyć to MP jest dobrym rozwiązaniem.
KubąK
Obserwowany

No i dla trochę bardziej "obczajonych" w tym co robią :hyhy: ja potwierdzam że nie potrzeba mieć dwóch tych samych programów :) ja bym zostawił ten od producenta bo jeśli nie masz simlock-a lub będziesz go zdejmywał będzie się nadawał do wszystkich sieci a nie tylko do jednej :D
s0-Vicky
Użytkownik forum

W takim razie będę musiał wywalić Mobile Partner, gdyż Play Online będzie się chciał za każdym razem instalować kiedy podłączę ponownie modem. Tylko nie wiem czy jest to tym spowodowane, bo jak pokazuje zasięg w jednym programie to i w drugim też, tak samo jest jeżeli nie pokazuje tych wartości-w obu.

Niestety, ale Top_NetInfo jest dla mnie za bardzo skomplikowany, nie umiem sobie poradzić z jego konfiguracją :( Chyba że KubąK pomożesz mi w jego konfiguracji bo wygląda na ładny kombajn..

EDIT: Chyba już sobie poradziłem, znalazłem konfigurację na forum ;)

EDIT2: Problem najprawdopodobniej rozwiązany-chodziło o to, że po odłączeniu zasilania od laptopa w "module oszczędności energii" miałem zaznaczone "wstrzymywanie portów USB" i dlatego nie widział modemu! Nie wpadłem na to na początku, że przyczyna może być tak błaha! Dziękuję za zainteresowanie oraz za sugestię co do Top_NetInfo, ciekawy program z wieloma możliwościami ;)

Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniony 2010-05-12, 11:32 przez s0-Vicky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

s0-Vicky pisze:gdyż Play Online będzie się chciał za każdym razem instalować kiedy podłączę ponownie modem.
Zignoruj. Przecież za każdym razem nie instalujesz aplikacji.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

s0-Vicky pisze:dyż Play Online będzie się chciał za każdym razem instalować kiedy podłączę ponownie modem
Możesz wyłączyć wirtualny napęd a włączyć tylko modem i czytnik kart ;]
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
s0-Vicky
Użytkownik forum

paweliplus pisze:Możesz wyłączyć wirtualny napęd a włączyć tylko modem i czytnik kart ;]
Jak mogę coś takiego mogę zrobić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

s0-Vicky pisze:Jak mogę coś takiego mogę zrobić?
Kłaniają się komendy AT http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381 , a konkretnie AT^U2DIAG
ODPOWIEDZ