Okulary anaglif red-cyan 3D jak działają?
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Okulary anaglif red-cyan 3D jak działają?
Witam mam zamiar sobie kupić okulary anaglif red-cyan 3D do oglądania filmów w 3D i mam takie pytanie czy dużo filmów wyszło w tej technologii gdzie takie filmy można znaleźć i jak działają te okularki czy wrażenie przestrzenności jest podobne do tego które prezentuje nam np film Avatar 3D w kinie?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Okulary anaglif red-cyan 3D jak działają?
Legalnie tylko na DVDBlazej pisze:gdzie takie filmy można znaleźć
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Film czy zdjęcia bez okularków wyglądają tak:

Po założeniu okularów rzeczywiście ma się wrażenie przestrzenności. Odradzam jednak taki bajer. Wyłzawisz oczy po 15 minutach oglądania, poza tym takie filmy są pozbawione kolorów. Znacznie lepsze są okulary z filtrem polaryzacyjnym, ale filmy w takiej technologii można oglądać tylko w kinie albo na specjalnym monitorze za kilka tysięcy zł. A nawet gdybyś już miał taki monitor, to nie wiem skąd wziąłbyś odpowiedni film.
- Blazej
A niech to diabli
a na aukcji allegro zachwalają i pokazują że wszystko w kolorze można oglądać http://www.allegro.pl/item902692194.html niska cena łatwość dostępu ale co z tego jak to lipa tak naprawdę jest
Więc dam sobie z tym spokój a troszkę szkoda bo mogło być fajnie.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Obrazek może sobie być kolorowy, ale po założeniu okularów i tak tych kolorów nie sposób rozróżnić. A tak nawiasem fotografia na aukcji to fake - po spojrzeniu na nią w okularach wcale nie wydaje się trójwymiarowa. Sprawdziłem organoleptycznie przed chwilą.Blazej pisze:a na aukcji allegro zachwalają i pokazują że wszystko w kolorze można oglądać
- Blazej
Jak dobrze że jest to forum
a już miałem kupować no ale mówię napiszę zapytam się i dobrze zrobiłem wielkie dzięki 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawdziwe 3D to tylko w kinie, a nie na papierowych okularkach. Byłem 2x na Avatarze. Raz w IMAX 3D i raz w Cinema City, ale z okularkami 3D. No i kiedyś na innych filmach w IMAX.
Te okulary kinowe są zupełnie z innej bajki.
Blazej, byłeś na czymś w 3D w kinie?
Te okulary kinowe są zupełnie z innej bajki.
Blazej, byłeś na czymś w 3D w kinie?
- Blazej
Tak kiedyś byłem na jakimś filmie przyrodniczym w 3D w IMAX a ostatnio byłem też na AVATARZE w 3D w HELIOSIE.ja.michal pisze:Blazej, byłeś na czymś w 3D w kinie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to powinieneś wiedzieć jak wyglądają te okularki i jakie jest wykonanie. 

- Blazej
Tak są wykonane starannie i nie mają dwukolorowych szkiełek tylko takie jakby tęczowe no ale to są okularki do oglądania filmów 3d nowej generacji dlatego myślałem że te okulary są podobne ale można w nich oglądać tylko filmy zrobione w technologii starszej ale się pomyliłemja.michal pisze:No to powinieneś wiedzieć jak wyglądają te okularki i jakie jest wykonanie.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blazej, wiesz ja oglądałem kilka lat temu w IMAX'ie filmy i też były takie okulary jak teraz są. Dziś jest taka różnica, że do zwykłych kin weszły do powszechnego użytku. Kiedyś tylko IMAX miał takie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No są jeszcze też notebooki 3d acera, gdzie wykorzystano specjalną matrycę, gdzie kolejne linie obrazu spolaryzowane są naprzemiennie, a do kompletu dołączone są okulary też spolaryzowane, jedno szkło pionowo drugie poziomo. Jedyna wada tego rozwiązania (oczywiście oprócz rozmiarów matrycy) to taka że nie ma czego na tym oglądać. Niby jest soft dodający 3 wymiar do filmów, ale cudów nie ma i dodatkowych danych z niczego się nie zrobi. Więc podsumowując nie ma czego na tym oglądać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
A gry?
Słyszeliście o IZ3D? To taki fajny soft, żeby gry i aplikacje DX były przestrzenne. Trzeba zainstalować ten "sterownik" z opcją Anaglyph, i powinno działać. Tylko nie widzę opcji do spolaryzowanych, może jest w instalatorze...
- Blazej
A testowałeś ten programik? Fajnie działa? Jak tak to jeszcze dziś zamawiam okulary na allegroRavMahov pisze:Trzeba zainstalować ten "sterownik" z opcją Anaglyph

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I raczej nie będzie, bo monitor komputera nie daje światła spolaryzowanego, więc żadnego skutku by nie było.RavMahov pisze:Tylko nie widzę opcji do spolaryzowanych, może jest w instalatorze...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Kumpel przyniósł screeny ze STALKERA i okulary. Różnicy kolorów nie ma aż takiej, żeby przeszkadzała, a efekt jest, nawet jak ruszałem na boki ekranikiem PSP xD. W opcjach instalacji trzeba zaznaczyć Anaglyph i jest, później w grze się ustawia klawiszami numpada separację i odległość. Linki:
Filmik z instrukcją (nie mój)
Tanie okulary (aukcja)
Co do tej aukcji, sam kupuję i zbieram sobie listę chętnych wśród kolegów.
Co do iz3d, w becie dodali obsługę OpenGL, ale nie patrzyłem jeszcze czy działa.
Filmik z instrukcją (nie mój)
Tanie okulary (aukcja)
Co do tej aukcji, sam kupuję i zbieram sobie listę chętnych wśród kolegów.
Co do iz3d, w becie dodali obsługę OpenGL, ale nie patrzyłem jeszcze czy działa.
- Blazej
Ja już kupiłem te okularki http://allegro.pl/item1027363599_okular ... _free.html czekam na przesyłkę
Jak przyjdą to napiszę jak efekty a na razie leci punkcik za pomoc 

- Blazej
Dobra dostałem okularki
przetestowałem i oto moje odczucie:
Oglądałem film w 3D na moim 29" TV i muszę powiedzieć że efekt jak na tak mały telewizor jest OK nie ma się do czego przyczepić. Kolory trochę straciły na nasyceniu ale coś za coś
A jeżeli chodzi o gry to nie użyłem tego programu IZ3D tylko sterowników od NVIDIA i też całkiem całkiem efekt nawet lepszy niż na filmie przynajmniej w grze assassins creed 2 bo w mass effect 2 już gorzej się to sprawdza. Jeszcze przetestuje to w jakiejś grze FPS i zobaczę jak efekt (mam nadzieje że lufa będzie wystawać poza ekran
)
Oglądałem film w 3D na moim 29" TV i muszę powiedzieć że efekt jak na tak mały telewizor jest OK nie ma się do czego przyczepić. Kolory trochę straciły na nasyceniu ale coś za coś

- artureal
Takie okulary są jako gratis do czerwcowego numeru Playboya. A przy okazji jest czym nacieszyć oko, o ile komuś nie robi się niedobrze od tych wszystkich 3D, tak jak mnie 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A myślicie, że czemu filmy w iMax są robione 45-60min max? Dla mózgu to też męczące. Dlatego i Ciebie artureal tak ostro organizm reaguje.