Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawciu86
Początkujący użytkownik forum

Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN

Post autor: slawciu86 »

Powiedzcie czy jest mozliwośc, aby w jednym urządzeniu, podpietym pod zewnetrzna antene z internetem od ISP mógł także działac na wifi w mojej sieci LAN, wiadamo złącza ethernet też musi mieć... Czy sieć wifi musiałbym udostepnić poprzez nastepne urządzenie? A jak to z koleji jest kiedy router posiada 3 anteny i z tego 1 bedzie podpięta pod zewnetrzna antene, co bedzie sie dzialo z pozostalymi 2? Prosze jeszcze o informacje zebym rozwiał wszystkie watpliwosci. Do takiego podzaiłu potrzebuje router z AP, ale kazdy AP sie do tego nadaje, bo czytałem ze musi mieć opcje klienta... Moj ISP filtruje MAC, wiec o tym wiem ze musi router miec Klon MAC, ale to praktycznie kazdy router ma.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN

Post autor: Jo_gurt »

slawciu86 pisze:Powiedzcie czy jest mozliwośc, aby w jednym urządzeniu, podpietym pod zewnetrzna antene z internetem od ISP mógł także działac na wifi w mojej sieci LAN, wiadamo złącza ethernet też musi mieć... Czy sieć wifi musiałbym udostepnić poprzez nastepne urządzenie?
Jest jedno takie urządzenie: Ovislink G.duo. Do innych trzeba podpiąć następne urządzenie.
slawciu86 pisze:A jak to z koleji jest kiedy router posiada 3 anteny i z tego 1 bedzie podpięta pod zewnetrzna antene, co bedzie sie dzialo z pozostalymi 2?
Mówisz o urządzeniu działającym w 802.11n. Takie nie nadają się za bardzo do używania jako klient sieci radiowej z zewnętrzną anteną.
Ale jak już przełączysz w tryb 802.11g to jedna antena będzie "dominująca" i tą trzeba podłączyć.
slawciu86 pisze:Moj ISP filtruje MAC, wiec o tym wiem ze musi router miec Klon MAC,
Zależy jeszcze gdzie filtruje, czy na stacji bazowej czy dalej. Bo jeśli na stacji bazowej to zmiana MACa musi dotyczyć interfejsu, którym będziesz się łączył, czyli radiowego.
Ale łatwiej dogadać się z ISP, niech dorzuci ten MAC co trzeba i tyle.
raven-kt

Post autor: raven-kt »

Witam. Czy możne ktoś polecić sprzęt innej firmy o takich parametrach. Podobno ten możne gubić sygnał
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

raven-kt pisze:Czy możne ktoś polecić sprzęt innej firmy o takich parametrach. Podobno ten możne gubić sygnał
Tzn o jakie "takie" parametry ci chodzi?
raven-kt

Odbiór i rozsyłanie po wifi. Funkcje PPOE i klienta. Klonowanie po MAC. Za bardzo tego nie kumam ale kumpel powiedział mi ze musi to być
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

raven-kt pisze:Odbiór i rozsyłanie po wifi.
Nie ma. Przynajmniej nie słyszałem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:Nie ma. Przynajmniej nie słyszałem.
Ja też o niczym innym niż G.Duo nie słyszałem żeby było w jednej obudowie.
Nie pomagam na PW!
raven-kt

Ok Panowie, ale możecie z ręką na sercu zaproponować mi ten Ovislink G.duo
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

raven-kt pisze:Ok Panowie, ale możecie z ręką na sercu zaproponować mi ten Ovislink G.duo
Sam tego nie używałem, ale na necie krążą o nim pochlebne opinie. Poza tym Ovislink to solidna marka, używam routera WL-1600GL z którego bardzo jestem zadowolony.
ODPOWIEDZ