Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN
Powiedzcie czy jest mozliwośc, aby w jednym urządzeniu, podpietym pod zewnetrzna antene z internetem od ISP mógł także działac na wifi w mojej sieci LAN, wiadamo złącza ethernet też musi mieć... Czy sieć wifi musiałbym udostepnić poprzez nastepne urządzenie? A jak to z koleji jest kiedy router posiada 3 anteny i z tego 1 bedzie podpięta pod zewnetrzna antene, co bedzie sie dzialo z pozostalymi 2? Prosze jeszcze o informacje zebym rozwiał wszystkie watpliwosci. Do takiego podzaiłu potrzebuje router z AP, ale kazdy AP sie do tego nadaje, bo czytałem ze musi mieć opcje klienta... Moj ISP filtruje MAC, wiec o tym wiem ze musi router miec Klon MAC, ale to praktycznie kazdy router ma.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Router do podzału radiówki oraz WiFi w sieci LAN
Jest jedno takie urządzenie: Ovislink G.duo. Do innych trzeba podpiąć następne urządzenie.slawciu86 pisze:Powiedzcie czy jest mozliwośc, aby w jednym urządzeniu, podpietym pod zewnetrzna antene z internetem od ISP mógł także działac na wifi w mojej sieci LAN, wiadamo złącza ethernet też musi mieć... Czy sieć wifi musiałbym udostepnić poprzez nastepne urządzenie?
Mówisz o urządzeniu działającym w 802.11n. Takie nie nadają się za bardzo do używania jako klient sieci radiowej z zewnętrzną anteną.slawciu86 pisze:A jak to z koleji jest kiedy router posiada 3 anteny i z tego 1 bedzie podpięta pod zewnetrzna antene, co bedzie sie dzialo z pozostalymi 2?
Ale jak już przełączysz w tryb 802.11g to jedna antena będzie "dominująca" i tą trzeba podłączyć.
Zależy jeszcze gdzie filtruje, czy na stacji bazowej czy dalej. Bo jeśli na stacji bazowej to zmiana MACa musi dotyczyć interfejsu, którym będziesz się łączył, czyli radiowego.slawciu86 pisze:Moj ISP filtruje MAC, wiec o tym wiem ze musi router miec Klon MAC,
Ale łatwiej dogadać się z ISP, niech dorzuci ten MAC co trzeba i tyle.
-
Witam. Czy możne ktoś polecić sprzęt innej firmy o takich parametrach. Podobno ten możne gubić sygnał
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn o jakie "takie" parametry ci chodzi?raven-kt pisze:Czy możne ktoś polecić sprzęt innej firmy o takich parametrach. Podobno ten możne gubić sygnał
-
Odbiór i rozsyłanie po wifi. Funkcje PPOE i klienta. Klonowanie po MAC. Za bardzo tego nie kumam ale kumpel powiedział mi ze musi to być
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie ma. Przynajmniej nie słyszałem.raven-kt pisze:Odbiór i rozsyłanie po wifi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja też o niczym innym niż G.Duo nie słyszałem żeby było w jednej obudowie.Jo_gurt pisze:Nie ma. Przynajmniej nie słyszałem.
Nie pomagam na PW!
-
Ok Panowie, ale możecie z ręką na sercu zaproponować mi ten Ovislink G.duo
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Sam tego nie używałem, ale na necie krążą o nim pochlebne opinie. Poza tym Ovislink to solidna marka, używam routera WL-1600GL z którego bardzo jestem zadowolony.raven-kt pisze:Ok Panowie, ale możecie z ręką na sercu zaproponować mi ten Ovislink G.duo