Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
camelmc
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: camelmc »

Przestaw przycisk z przodu routera na USB, podłącz wszystko z komputerem, zainstaluj sterowniki. W razie problemów zapoznaj się z instrukcją obsługi routera.
Wsiego próbowałem zanim napisałem na forum (przywracałem nawet system, ale nic nie dało), ale dzięki za dobre chęci.
Podam może trochę więcej informacji, bo nie napisałem wszystkiego, albo myślałem że jest inaczej.

Więc tak: Połączenie jest, bo wysyła i odbiera pakiety. Strony Niby to się wczytują, zle jakby wszystkie nie zawierały treści. Brak połączenia z serwerem komunikatora Działa radio internetowe, antywir się zaktualizował. ponadto zauważyłem, że ktoś (prawdopodobnie młodsze rodzeństwo) uruchamiało intreretową grę backgammon. Co dziwnego we wszystkie gry z menu start przez internet(internetowa gra rewersi, warcaby itd.) grać mogę i przypuszczam że to właśnie od tego.

Mam jakieś tam mgliste pojęcie o sieciach i myślę że chodzi o porty, ale gdzie ja je mam odblokować to ja nie znaju.

Wdzięcznym bębę za pomoc (mieszkajęcych blisko chętnie browarem uraczę ;) )

[ Dodano: 2010-05-13, 10:46 ]
Jakie są DNS'y dla poręcz?
Ya sem naturalist
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

camelmc pisze:Jakie są DNS'y dla poręcz?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Assan

Post autor: Assan »

Witam, pisalem juz w tej sprawie na forum ale niestety nie dostalem odpowiedzi. Byc moze w tym temacie ktos mi odpowie ;)
Mianowicie, chce kupic antenę http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm ale nie wiem co jest w zestawie. Trzeba kupowac jakiej uchwyty, maszty czy cos takiego? Mozecie cos polecic?
Niestety ale produkt bardzo slabo opisany tam mają.. Mniej doswiadczony klient nie wie co kupic..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Assan pisze:Trzeba kupowac jakiej uchwyty, maszty czy cos takiego?
W zestawie jest wszystko, co potrzebujesz do montażu anteny na maszcie, tudzież uchwycie (które to elementy zakupujesz osobno wg potrzeb).
Assan

Ok, dzieki takiej odpowiedzi oczekiwalem.

Ten bedzie dobry? http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy ... _E8686.htm

Ok juz wiem ;d 30cm mi wystarczy;)

Dzieki
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Assan, kup lepiej coś z mocowaniem czteropunktowym.
Ta antena do małych nie należy...
Assan

http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy ... _E8734.htm
taki mógłby być?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Assan, lepiej wersję ocynkowaną, no chyba, że musi być biały ;)
Assan

Ok, wielkie dzieki Patryk, nie mam wiecej pytan;)

Pozdrawiam
mixpyza

Słaba prędkość

Post autor: mixpyza »

Witam!
Ok. 2 tyg temu zakupilem OFP z ruterem axesstel MV400R i dwa dni temu dokupiłem antene z firmy yagi.pl. Od trzech czy czterech dni internet chodzi mi z predkoscia 50-65kB/s, a ping w granicach 7000. Zasieg mam na full (jeden bts 5km ode mnie, drugi 18km) Nie wiem co jest grane, miał ktos może coś takiego?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Słaba prędkość

Post autor: sp6huk »

mixpyza pisze:Nie wiem co jest grane
Trzeba przestrzegać zasad. Pierwsza zasada - nie kupujemy anteny od yagi.pl i wielokrotności tej firmy. No chyba, że to nie wina anteny. Jak jest na małych fabrycznych antenkach ? Może nie do tego gniazda, gdzie trzeba antenę podłączyłeś. W jaki sposób sprawdzasz opóźnienia ? Gdzie mieszkasz ?

PS. Niezbyt dobry wybór :/
mixpyza

w sumie na małych jest to samo, nawet gorzej. Antene moge jeszcze zwrócic, wiec nie ma problemu. Mieszkam w ostropolu(wiocha 8 KM od barwic, 16 od szczecinaka)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Do najbliższej stacji bazowej masz ok. ~3 km, znajduje się ona w Starym Grobiążu. Podłącz antenki fabryczne i podaj moc sygnału w jednostce dBm, znajdziesz to w Axessmanagerze w menu. W jaki sposób podłączyłeś router, USB, skrętka ? Jak sprawdzasz te opóźnienia, skąd taka magiczna liczba jak 7000 ms :szok: ?
mixpyza

ok. 95dBm, podłaczony skretka, a ping to ok 70ms
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sygnał nie wygląda zbyt dobrze, tym bardziej, że jest to bardzo mała odległość (chyba nie loguje się do bardziej oddalonej stacji bazowej :roll:) A tego w jaki sposób sprawdzasz opóźnienia to nie potrafisz mi wyjaśnić, bo proszę Cię o to, i nie mogę uzyskać odpowiedzi.
mixpyza pisze:a ping to ok 70ms
Więc jest OK ;) Napisałeś wyżej 7000 więc byłem bardzo zdziwiony.
mixpyza

Na antenie jest 80?....czy jakos tak. Ping sprawdzalem na roznych "testerach" internetowych. Na jednym 130, na innym 70....możliwe że ten bts nie funkcjonuje i może łapac szczecinek? Piszesz, że nie wyglada zbyt dobrze. Co może być nie tak?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-20, 16:20 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 15:20 przez mixpyza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

mixpyza pisze:czy jakos tak. ping sprawdzalem na roznych "testerach" internetowych
Sprawdź w wierszu poleceń wydając komendę ping wp.pl -n 20,
mixpyza pisze:możliwe że ten bts nie funkcjonuje i może łapac szczecinek?
Możliwe, że łapiesz sygnał z innej stacji bazowej, ale ta teoretycznie powinna już działać. W jakim miejscu stoi router ?,
mixpyza pisze:piszesz, że nie wyglada zbyt dobrze. co może być nie tak?
Sygnał nie wygląda tylko za ciekawie, ale z tego co widzę to opóźnienia są OK, transfery też, oczywiście to tylko na podstawie tych super miarodajnych speedtestów :/
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

Post autor: KeyMo »

Ja mam małe pytanko do tej http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm anteny to jaki konektor pod ADU 500A??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

KeyMo pisze:Ja mam małe pytanko do tej http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm anteny to jaki konektor pod ADU 500A??
Jak chcesz antenkę do ADU-500A, to nie ta :nienie: TAKA antena, i np. TAKI konektor.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Czy ktoś przed chwilą również zauważył brak zarówno zasięgu CDMA jak i GSM Orange? Nie było u mnie w ogóle zasięgu na żadnym telefonie ani na modemie.
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Jak chcesz antenkę do ADU-500A, to nie ta :nienie: TAKA antena, i np. TAKI konektor.
Dzięki

Jeszcze chciałem się spytać czy dobrze wypełniłem (oczywiście w rzeczywistości gwiazdek nie ma :) )

imię i nazwisko: Kamil Maj****
Adres: Kur*** 15
Kod pocztowy: 06-408
Miasto: Kur*** (MAZ)
Kraj: Poland
Telefon: 500******

Pytam się bo mieszkam na wsi i nie wiem czy dobrze powstawiałem te Kur***
Kris22
Stały użytkownik forum

Post autor: Kris22 »

Może mi ktoś wyjaśnić co się dzieje? :| otóż tak,

Mam OFP jakoś od miesiąca (może krócej, mniej więcej :p ) net jest ok - ale od wczoraj to jest parodia, 7-11kb/s ping normalny (100ms max jakoś) , przy czym w AxessManager (co prawda łącze przez ethernet ,ale chciałem dokładnie sprawdzić sygnał) są trzy kreski zielone :/ , o co tu chodzi? bts do którego mnie loguje jest przeciążony ? (no ale tak nagle?!) nie mam nałożonej blokady za przekroczenie limitu - tam o ile wiem jest max 5kb/s

i jeszcze coś: jak się logować z tego konta (OFP) na orange.pl ? nie robiłem tego nawet z poprzednim internetem (Orange BE)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Kris22 pisze:Mam OFP jakoś od miesiąca (może krócej, mniej więcej :p ) net jest ok - ale od wczoraj to jest parodia, 7-11kb/s ping normalny (100ms max jakoś) , przy czym w AxessManager (co prawda łącze przez ethernet ,ale chciałem dokładnie sprawdzić sygnał) są trzy kreski zielone :/ , o co tu chodzi? bts do którego mnie loguje jest przeciążony ? (no ale tak nagle?!) nie mam nałożonej blokady za przekroczenie limitu - tam o ile wiem jest max 5kb/s
A nie przypadkiem KB/s ? :zdziwko:,
Kris22 pisze:jak się logować z tego konta (OFP) na orange.pl ?
U mnie to nie działa :]
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Kris22 prawdopodobnie przekroczyłeś limit. Musisz się do tego stanu rzeczy przyzwyczaić.
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Post autor: belchatowianin »

Mój problem pojawia się po raz kolejny z przyjściem wiosny :dobani: Otóż przez ostatnie 4-5 miesięcy internet sprawował się bez zarzutu. Bardzo stabilnie, bez rozłączeń, zasięg 84-85dB (15km do BTS robi swoje :] ) lecz to w niczym nie przeszkadzało, śmigało aż miło! Lecz ostatnio (od tygodnia, może dwóch) pojawiają się rozłączenia. Nie wiem czym to jest spowodowane gdyż zasięg mam nadal taki sam. Dokładnie tak samo było rok temu, z przyjściem wiosny pojawiły się kłopoty które trwały do jesieni. Podczas rozłączeń nieraz dioda zasięgu robi się czerwona ( tak było 2x ), a nieraz jest ciągle zielona ale internetu nie ma. Rozłączenia są strasznie irytujące, ponieważ uniemożliwiają grę online :((
Awatar użytkownika
KeyMo
Stały użytkownik forum

A u mnie jest tak że z początku gdy tylko kupiłem modem i wymieniłem kartę CDMA śmigało aż miło (ok. 110 KB/s) a teraz transfer z dnia na dzień stopniowo spada (teraz mam ok 35 KB/s). Nie wiem co może być tego przyczyną dla tego też zdecydowałem się zakupić antenę. Zauważyłem też że moja Mozilla ma też pewne przekłamania ponieważ gdy pobieram jakiś plik i pobieranie dojdzie tak do 65% transfer błyskawicznie skacze do ok 1.8 MB/s :szok: i od razu mam 100%. Aha no i sprawa pogorszenia transferu tyczy się też pingu. Początkowo ping był na poziomie 75 ms teraz mam ponad 100 ms i żadko spada.

Myślicie że antena pomoże??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

U mnie odkąd mam OFP nic się nie zmieniło, działa bez problemów, transfer oraz opóźnienia prawie cały czas na podobnym poziomie są. Sygnał też nie uległ zmianie. Żadnych awarii itp. :roll:
lalo89

Post autor: lalo89 »

A kto mi chce pomóc?????? nie mogę zainstalować swojego modemu na kompie...wykrywa nowy sprzęt ale nie chce sie zainstalować modem mv 410r...robię wszystko jak w instrukcji jest opisane.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

lalo89 pisze:A kto mi chce pomóc?????? nie mogę zainstalować swojego modemu na kompie...wykrywa nowy sprzęt ale nie chce sie zainstalować modem mv 410r...robię wszystko jak w instrukcji jest opisane.
To połącz się przez skrętkę - nie USB, wtedy nie będzie potrzeby nic instalować. Pamiętaj też, aby przełączyć ten przełącznik z boku, z portu USB na LAN.
lalo89

Post autor: lalo89 »

a wtedy nie można połączyć się z internetem...brak zasięgu????

[ Dodano: 2010-05-24, 07:17 ]
Diody pokazują że jest sygnał...
ODPOWIEDZ