Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Witam
Czy wiecie, może ktoś to praktykuje, czy wg prawa możliwe jest wynajęcie komuś modemu z naszym nr tel. biorąc za to pieniądze?
A jak miałaby się sytuacja z wynajmem samego modemu? Wydaje mi się, że ten jak każdy sprzęt można wynająć, chyba, że gdzieś w zakamarkach umowy, w moim przypadku Plus, zabrania tego.
Damian Góral nie pamiętam ale chyba jest coś na ten temat w umowie. Ale tak poza paragrafami to sam sobie odpowiedz na pytanie czy osoba której wynajmujesz modem jest godna zaufania.
Sundance_kid, masz na myśli to, że ktoś mógłby wykorzystać ten pożyczony internet do jakichś niecnych celów?
W takim przypadku ochroną jest umowa, w której byłaby określony czas wynajmu i kto z tego numeru korzystał.
Dopiero teraz patrząc na regulamin na stronie internetowej plusa, (w umowie którą podpisałem nie ma o tym ani słowa), przeczytałem, że abonent jest zobowiązany m.in. do "nieudostępniania innym podmiotom usługi POLKOMTEL w celu uzyskiwania korzyści majątkowych dla siebie lub osoby trzeciej"
Pozostaje pytanie czy sam modem można wynajmować?
Nie mając absolutnego przekonania, że jest to legalne, nie podejmę żadnych działań.
Damian Góral pisze:Sundance_kid, masz na myśli to, że ktoś mógłby wykorzystać ten pożyczony internet do jakichś niecnych celów?
Może nie niecnych celów, ale całkiem łatwo można (w pewnych przypadkach) nabić bardzo duży rachunek. Np łącząc się po CSD. A wtedy nie chciałbym płacić takiego rachunku.
Ja jednak dalej jestem zdania, że duży rachunek to najmniejszy problem jaki można mieć pożyczając/dzieląc komuś neta. A nawet samo pożyczenie modemu wiąże się z ryzykiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
O pożyczaniu neta nie ma mowy, nie sądziłem, że rachunek może być większy niż ten w umowie. Ile od was można się dowiedzieć!
A samo wynajęcie modemu może wiązać się z jakimś ryzykiem? Innym niż uszkodzenie bądz nieoddanie sprzętu?
Pewnie mają umowę z plusem pozwalającą na wynajem.
Ale cennik jest dość ciekawy, trochę mnie dziwi, bo wg wszystkiego co znalazłem na stronie to w pewnych sytuacjach net był by bardzo opłacalny Ale pewnie jest regulamin drobnym druczkiem, który już taki różowy nie jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!