Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: sp6huk »

lalo89 pisze:a wtedy nie można połączyć się z internetem...brak zasięgu????
Jak łączysz się przez skrętkę, to połączenie ustanawiane jest automatycznie. Możliwe, że trzeba coś ustawić jeszcze. Sprawdź w połączeniu lokalnym czy jest połączenie z siecią, jakieś ograniczenie czy coś jeszcze innego. Możliwe, że jeszcze twoja karta SIM/RUIM nie jest aktywna.
lalo89
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lalo89 »

czasami chwile się połączy i koniec...dosłownie 3-5 sekund...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

lalo89 pisze:czasami chwile się połączy i koniec...dosłownie 3-5 sekund...
start --> uruchom -- wpisz cmd --> wpisz ipconfig /all --> wklej na forum.
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Istnieje jakiś sposób aby po limicie filmiki na yt normalnie się ładowały? Próbowałem już rożnych programów i nic nie pomogło.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czerwon pisze:Istnieje jakiś sposób aby po limicie filmiki na yt normalnie się ładowały?
Niestety, sposobu nie ma. Co najwyżej dokupienie transferu ale w CDMA tej usługi nie ma.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

To bardzo zła wiadomość. Dobrym rozwiązaniem było by zniesienie naliczania limitu podczas używania yt. Np. teraz filmik 5min ładuje się 30-40 min w dzisiejszych czasach jest to nie do pomyślenia. Gdybym tylko miał możliwość założenia linii ani chwili bym się nie zastanawiał (kiedyś miałem dialog 2Mb/s teraz tylko mogę pomarzyć). Kupiłbym Orange free tylko gdyby nie ta cena ... .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwon pisze:Np. teraz filmik 5min ładuje się 30-40 min w dzisiejszych czasach jest to nie do pomyślenia.
Przecież podpisałeś umowę i zaakceptowałeś RŚUT.
czerwon pisze:Kupiłbym Orange free tylko gdyby nie ta cena .
No zaraz, OFP to 49zł za 3GB a OF Premium to chyba 70 zł za 7GB więc znacznie taniej za GB niż w OFP.
czerwon pisze:kiedyś miałem dialog 2Mb/s teraz tylko mogę pomarzyć
Zlikwidowali okablowanie czy zmieniłeś miejsce zamieszkania na pozbawione kabli?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Jak brałem OFP rok temu to nie pamiętam czy było OF, a nawet jeśli było to ceny pewnie były większe. Co do kabli to sprawa wygląda tak że na mojej ulicy buduje się kilka osób i dopóki one nie skończą to raczej kabli nie będzie, a jeden gość już 2 lata stoi w miejscu. Dodam, że ulice dalej jest linia TP, ale jak przyjechał ktoś od nich powiedział, ze jest kryzys i nie podłączają nowych linii (był rok temu).
Trochę offtop się zrobił wiec od razu zapytam: jak ograniczyć prędkość na 2 komputerze nie instalując na nim żadnego oprogramowania, albo chociaż zablokować dostęp do niektórych witryn?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwon pisze:jak ograniczyć prędkość na 2 komputerze nie instalując na nim żadnego oprogramowania, albo chociaż zablokować dostęp do niektórych witryn?
Podłączyć drugi router z tomato i ustawić w nim ograniczenie pasma i blokowanie wybranych stron. Powiedzmy Ovislink WL1600GL by się nadał.
Nie pomagam na PW!
lalo89

http://www.otofotki.pl/img13/obrazki/xf7442_jpeg.JPG
miałem wrzucic na forum screen to wrzucam link...
Może ktoś coś wymyśli....
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

lalo89 pisze:Może ktoś coś wymyśli....
Karta sieciowa nie jest przypadkiem wyłączona :niepewny:
lalo89

Tylko jak sprawdzic czy jest podłączona czy nie? bo jestem zielony a w instrukcji nic nie ma...
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

lalo89 pisze:Tylko jak sprawdzic czy jest podłączona czy nie? bo jestem zielony a w instrukcji nic nie ma...
Mój komputer>właściwości>menedżer urządzeń>karty sieciowe>włącz
Kris22
Stały użytkownik forum

Post autor: Kris22 »

Może mi ktoś powiedzieć czy przyczyną słabego zasięgu (no może nie aż tak słabego,aczkolwiek niesatysfakcjonującego ;) ) może być karta sim ? Bo mam 3-4 kreski dioda pomarańczowa,żółta w nocy zielona (co to ma do siebie ,że tak się zmienia w zależności od pory dnia ? ) ale transfer max. jaki miałem to ~65kb/s ping nie przekracza 80ms.

I druga sprawa, jak w tym MV410R otworzyć NAT ? Pogrywam sobie czasem w multiplayerowe gry i w jednej napisało ,że zamknięty jest NAT i to może sprawiać problemy - i sprawia, jak temu zaradzić ?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

I druga sprawa, jak w tym MV410R otworzyć NAT ? Pogrywam sobie czasem w multiplayerowe gry i w jednej napisało ,że zamknięty jest NAT i to może sprawiać problemy - i sprawia, jak temu zaradzić
Nie da rady :( ja też gram w gry i mimo ''zamkniętego'' Nata nie sprawia mi to problemu.
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Post autor: belchatowianin »

Czy ma ktoś dziś problemy z OFP? Mi od 2 miesięcy nie rozłączyło internetu a dziś rozłącza co 2min :gwiazdki:. Mimo, że jest niedziela nie sadzę żeby te rozłączenia miały jakiś związek z obciążeniem sieci. Od 2 miesięcy internet śmigał aż miło :). Ma ktoś podobne problemy dziś?
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

a jaka pogoda - u mnie to do południa nie było światła-bo była straszna burza :( sporo drzew w lesie powaliło :szok:
belchatowianin
Stały użytkownik forum

No wieje wieje, ogólnie pochmurno ale bywało gorzej i necik śmigał. Są momenty, że wywala co 2min :(. Nieraz pobędzie 10min ale za moment i tak nie ma. Eh, męczące to strasznie..
Zmieniłem kierunek anteny na inny BTS i nadal to samo. Rozłącza co 5min..
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

U mnie dzisiaj to samo z tym przerywaniem. Ja biorę sygnał z BTS-a koło Szczercowa a dokładnie w miejscowości Rudzisko. Może w naszym regionie są tylko problemy.
belchatowianin
Stały użytkownik forum

Ja akurat zawsze antenę skierowaną mam na Drużbice, zmieniłem na Piotrków trybunalski lecz to nic nie dało. Zrywa i to co minutę (dosłownie). Miejmy nadzieje, że niedługo się sytuacja ustabilizuje i wróci wszystko do normy.
donald

Post autor: donald »

Witam !
Mam router MV410R oraz xubuntu 9.10. razem z problemem. Jak zainstalować go w Linuxie.
Próbowałem ethernetem i wifi ale nie z tego, dioda sygnału nie daje znaku życia. Mam zewnętrzną antene a stacje operatora widzę z tarasu. Sygnał na windowsie mam wiec pełny. Sprawdzałem u sasiada i smiga aż miło. Próbowałem zainstalować AxessManager przez wine bez rezultatów. Próbowałem ubudsl też nic. nie usmiecha mi sie usuwac linuxa i wgrywac windowsa.
Co robić ? Z góry dzięki za odpowiedż.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Masz wyłączony pin na karcie U-RIM? Jeśli nie to wyłącz go czy softem pod windowsem czy w jakimkolwiek telefonie (w odpowiednim menu) Potem już nie powinno być żadnych problemów z korzystaniem po ethernecie/wifi (przełącznik przestawiony na ethernet)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
donald

krystianb pisze:Masz wyłączony pin na karcie U-RIM? Jeśli nie to wyłącz go czy softem pod windowsem czy w jakimkolwiek telefonie (w odpowiednim menu) Potem już nie powinno być żadnych problemów z korzystaniem po ethernecie/wifi (przełącznik przestawiony na ethernet)
Tak tez próbowałem, ale żadnych zmian. Podobno można poprosić Orange o wyłączenie Pin. Ale muszę to sprawdzić.
Sprawa polega na tym ze jak wyłacze/zrestartuje router tracę połączenie z Internetem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

donald pisze:Podobno można poprosić Orange o wyłączenie Pin.
Te karty nie są zablokowane, można samemu przy pinie majstrować bez pomocy orange, jeśli się nie pyta to nie ma problemu.
Sprawa polega na tym ze jak wyłacze/zrestartuje router tracę połączenie z Internetem
Routera zwykle się nie wyłącza, a ten nawet ma baterie co by elektrycy nie wyłączyli.
A na poważnie, to próbowałeś wejść na stronę konfiguracyjna routera? Adres powinien być w instrukcji obsługi. Tam można poustawiać w jaki sposób ma się łączyć z siecią (chyba)
donald

Poszło, zrobiłem tak jak napisałeś i dodatkowo jeszcze musiałem zainstalować serwer "dhcpcd" i zmienić ustawienia Network Managera i jest połączenie :D , nawet po resecie routera. Wielkie dzieki :)
monterek

Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne

Post autor: monterek »

Witam
Rodzicom zainstalowałem router Axesstel MV410
Jest to jedyny internet który w miarę ładne chodzi.
Do tego zainstalowana jest antena dipol (na standardowych antenach świeciła czerwona lampka zasięgu) obecnie zasiąg świeci się na zielono. pingi na poziomie 40-60 ms!!

Jest tylko taki problem że router gubi internet. tzn gaśnie dioda signal (chyba tez gaśnie 1xEVDO) czasem raz na dobę czasem 4 razy w ciągu godziny. pomaga tylko reset tym wyłącznikiem po prawej. Po restarcie internet działa od razu.

Ponieważ w okolicy brak tez telefonu (nawet komórki nie maja zasięgu) to zainstalowałem pap2t. Same rozmowy działają bez zarzutu. Z przychodzącymi był problem (nie można się było dodzwonić) pomogło włączenie NAT Keep Alive Enable: YES.

Bramka voip pogłębiła problem z zawieszaniem (teraz zawiesza się częściej) po odłączeniu bramki zawiesza się rzadziej.

Czy coś nie tak z ustawieniami czy kopnięty jest router?

Jakieś sugestie ??
Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez monterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Monterek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

monterek pisze:czy kopnięty jest router?
Myślę, że to prawdopodobne, wskazuje na to pomocny reset. Jakieś update firmwaru istnieją do tego cuda czy tylko zwrot do orangutana?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Jakieś update firmwaru istnieją
Jedyne co jakoś wyszło z orange to to: http://sterowniki.bez-kabli.pl/axesstel/axesstel_f.htm A niestety dużo się trafia tych routerów ostro kopniętych. Niestety już u pomarańczowych znaleźli jakiś serwis co się podjął grzebania w tym i już teraz tak ochoczo od razu na nowy nie wymieniają.
karQu-

Post autor: karQu- »

Witam
Mam ten sam problem z OFP.
to znaczy internet mi sie rozlacza co jakis czas.
A wczesniej bylo dobrze, mi i koledze sie tak rozlacza mieszkamy w jednej mniejscowosci i sie tak rozlacza.
Wiecie o co chodzi ?
DagerPL
Użytkownik forum

Post autor: DagerPL »

Widzę ze nie tylko ja mam ten problem z przerywaniem połączenia :] wydaje mi się ze to coś poważniejszego.
ODPOWIEDZ