Jak łączysz się przez skrętkę, to połączenie ustanawiane jest automatycznie. Możliwe, że trzeba coś ustawić jeszcze. Sprawdź w połączeniu lokalnym czy jest połączenie z siecią, jakieś ograniczenie czy coś jeszcze innego. Możliwe, że jeszcze twoja karta SIM/RUIM nie jest aktywna.lalo89 pisze:a wtedy nie można połączyć się z internetem...brak zasięgu????
Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Moderator: Moderatorzy
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
-
- Początkujący użytkownik forum
czasami chwile się połączy i koniec...dosłownie 3-5 sekund...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
start --> uruchom -- wpisz cmd --> wpisz ipconfig /all --> wklej na forum.lalo89 pisze:czasami chwile się połączy i koniec...dosłownie 3-5 sekund...
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Istnieje jakiś sposób aby po limicie filmiki na yt normalnie się ładowały? Próbowałem już rożnych programów i nic nie pomogło.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety, sposobu nie ma. Co najwyżej dokupienie transferu ale w CDMA tej usługi nie ma.czerwon pisze:Istnieje jakiś sposób aby po limicie filmiki na yt normalnie się ładowały?
Nie pomagam na PW!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
To bardzo zła wiadomość. Dobrym rozwiązaniem było by zniesienie naliczania limitu podczas używania yt. Np. teraz filmik 5min ładuje się 30-40 min w dzisiejszych czasach jest to nie do pomyślenia. Gdybym tylko miał możliwość założenia linii ani chwili bym się nie zastanawiał (kiedyś miałem dialog 2Mb/s teraz tylko mogę pomarzyć). Kupiłbym Orange free tylko gdyby nie ta cena ... .
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież podpisałeś umowę i zaakceptowałeś RŚUT.czerwon pisze:Np. teraz filmik 5min ładuje się 30-40 min w dzisiejszych czasach jest to nie do pomyślenia.
No zaraz, OFP to 49zł za 3GB a OF Premium to chyba 70 zł za 7GB więc znacznie taniej za GB niż w OFP.czerwon pisze:Kupiłbym Orange free tylko gdyby nie ta cena .
Zlikwidowali okablowanie czy zmieniłeś miejsce zamieszkania na pozbawione kabli?czerwon pisze:kiedyś miałem dialog 2Mb/s teraz tylko mogę pomarzyć
Nie pomagam na PW!
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Jak brałem OFP rok temu to nie pamiętam czy było OF, a nawet jeśli było to ceny pewnie były większe. Co do kabli to sprawa wygląda tak że na mojej ulicy buduje się kilka osób i dopóki one nie skończą to raczej kabli nie będzie, a jeden gość już 2 lata stoi w miejscu. Dodam, że ulice dalej jest linia TP, ale jak przyjechał ktoś od nich powiedział, ze jest kryzys i nie podłączają nowych linii (był rok temu).
Trochę offtop się zrobił wiec od razu zapytam: jak ograniczyć prędkość na 2 komputerze nie instalując na nim żadnego oprogramowania, albo chociaż zablokować dostęp do niektórych witryn?
Trochę offtop się zrobił wiec od razu zapytam: jak ograniczyć prędkość na 2 komputerze nie instalując na nim żadnego oprogramowania, albo chociaż zablokować dostęp do niektórych witryn?
- wojteks
- *** Administrator ***
Podłączyć drugi router z tomato i ustawić w nim ograniczenie pasma i blokowanie wybranych stron. Powiedzmy Ovislink WL1600GL by się nadał.czerwon pisze:jak ograniczyć prędkość na 2 komputerze nie instalując na nim żadnego oprogramowania, albo chociaż zablokować dostęp do niektórych witryn?
Nie pomagam na PW!
-
http://www.otofotki.pl/img13/obrazki/xf7442_jpeg.JPG
miałem wrzucic na forum screen to wrzucam link...
Może ktoś coś wymyśli....
miałem wrzucic na forum screen to wrzucam link...
Może ktoś coś wymyśli....
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Karta sieciowa nie jest przypadkiem wyłączonalalo89 pisze:Może ktoś coś wymyśli....

-
Tylko jak sprawdzic czy jest podłączona czy nie? bo jestem zielony a w instrukcji nic nie ma...
- czerwon
- Stały użytkownik forum
Mój komputer>właściwości>menedżer urządzeń>karty sieciowe>włączlalo89 pisze:Tylko jak sprawdzic czy jest podłączona czy nie? bo jestem zielony a w instrukcji nic nie ma...
-
- Stały użytkownik forum
Może mi ktoś powiedzieć czy przyczyną słabego zasięgu (no może nie aż tak słabego,aczkolwiek niesatysfakcjonującego
) może być karta sim ? Bo mam 3-4 kreski dioda pomarańczowa,żółta w nocy zielona (co to ma do siebie ,że tak się zmienia w zależności od pory dnia ? ) ale transfer max. jaki miałem to ~65kb/s ping nie przekracza 80ms.
I druga sprawa, jak w tym MV410R otworzyć NAT ? Pogrywam sobie czasem w multiplayerowe gry i w jednej napisało ,że zamknięty jest NAT i to może sprawiać problemy - i sprawia, jak temu zaradzić ?

I druga sprawa, jak w tym MV410R otworzyć NAT ? Pogrywam sobie czasem w multiplayerowe gry i w jednej napisało ,że zamknięty jest NAT i to może sprawiać problemy - i sprawia, jak temu zaradzić ?
Nie da radyI druga sprawa, jak w tym MV410R otworzyć NAT ? Pogrywam sobie czasem w multiplayerowe gry i w jednej napisało ,że zamknięty jest NAT i to może sprawiać problemy - i sprawia, jak temu zaradzić

-
- Stały użytkownik forum
Czy ma ktoś dziś problemy z OFP? Mi od 2 miesięcy nie rozłączyło internetu a dziś rozłącza co 2min
. Mimo, że jest niedziela nie sadzę żeby te rozłączenia miały jakiś związek z obciążeniem sieci. Od 2 miesięcy internet śmigał aż miło
. Ma ktoś podobne problemy dziś?

a jaka pogoda - u mnie to do południa nie było światła-bo była straszna burza
sporo drzew w lesie powaliło 

-
- Stały użytkownik forum
No wieje wieje, ogólnie pochmurno ale bywało gorzej i necik śmigał. Są momenty, że wywala co 2min
. Nieraz pobędzie 10min ale za moment i tak nie ma. Eh, męczące to strasznie..
Zmieniłem kierunek anteny na inny BTS i nadal to samo. Rozłącza co 5min..

Zmieniłem kierunek anteny na inny BTS i nadal to samo. Rozłącza co 5min..
-
- Użytkownik forum
U mnie dzisiaj to samo z tym przerywaniem. Ja biorę sygnał z BTS-a koło Szczercowa a dokładnie w miejscowości Rudzisko. Może w naszym regionie są tylko problemy.
-
- Stały użytkownik forum
Ja akurat zawsze antenę skierowaną mam na Drużbice, zmieniłem na Piotrków trybunalski lecz to nic nie dało. Zrywa i to co minutę (dosłownie). Miejmy nadzieje, że niedługo się sytuacja ustabilizuje i wróci wszystko do normy.
-
Witam !
Mam router MV410R oraz xubuntu 9.10. razem z problemem. Jak zainstalować go w Linuxie.
Próbowałem ethernetem i wifi ale nie z tego, dioda sygnału nie daje znaku życia. Mam zewnętrzną antene a stacje operatora widzę z tarasu. Sygnał na windowsie mam wiec pełny. Sprawdzałem u sasiada i smiga aż miło. Próbowałem zainstalować AxessManager przez wine bez rezultatów. Próbowałem ubudsl też nic. nie usmiecha mi sie usuwac linuxa i wgrywac windowsa.
Co robić ? Z góry dzięki za odpowiedż.
Mam router MV410R oraz xubuntu 9.10. razem z problemem. Jak zainstalować go w Linuxie.
Próbowałem ethernetem i wifi ale nie z tego, dioda sygnału nie daje znaku życia. Mam zewnętrzną antene a stacje operatora widzę z tarasu. Sygnał na windowsie mam wiec pełny. Sprawdzałem u sasiada i smiga aż miło. Próbowałem zainstalować AxessManager przez wine bez rezultatów. Próbowałem ubudsl też nic. nie usmiecha mi sie usuwac linuxa i wgrywac windowsa.
Co robić ? Z góry dzięki za odpowiedż.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Masz wyłączony pin na karcie U-RIM? Jeśli nie to wyłącz go czy softem pod windowsem czy w jakimkolwiek telefonie (w odpowiednim menu) Potem już nie powinno być żadnych problemów z korzystaniem po ethernecie/wifi (przełącznik przestawiony na ethernet)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak tez próbowałem, ale żadnych zmian. Podobno można poprosić Orange o wyłączenie Pin. Ale muszę to sprawdzić.krystianb pisze:Masz wyłączony pin na karcie U-RIM? Jeśli nie to wyłącz go czy softem pod windowsem czy w jakimkolwiek telefonie (w odpowiednim menu) Potem już nie powinno być żadnych problemów z korzystaniem po ethernecie/wifi (przełącznik przestawiony na ethernet)
Sprawa polega na tym ze jak wyłacze/zrestartuje router tracę połączenie z Internetem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Te karty nie są zablokowane, można samemu przy pinie majstrować bez pomocy orange, jeśli się nie pyta to nie ma problemu.donald pisze:Podobno można poprosić Orange o wyłączenie Pin.
Routera zwykle się nie wyłącza, a ten nawet ma baterie co by elektrycy nie wyłączyli.Sprawa polega na tym ze jak wyłacze/zrestartuje router tracę połączenie z Internetem
A na poważnie, to próbowałeś wejść na stronę konfiguracyjna routera? Adres powinien być w instrukcji obsługi. Tam można poustawiać w jaki sposób ma się łączyć z siecią (chyba)
-
Poszło, zrobiłem tak jak napisałeś i dodatkowo jeszcze musiałem zainstalować serwer "dhcpcd" i zmienić ustawienia Network Managera i jest połączenie
, nawet po resecie routera. Wielkie dzieki 

-
Orange Freedom PRO - CDMA - problemy techniczne
Witam
Rodzicom zainstalowałem router Axesstel MV410
Jest to jedyny internet który w miarę ładne chodzi.
Do tego zainstalowana jest antena dipol (na standardowych antenach świeciła czerwona lampka zasięgu) obecnie zasiąg świeci się na zielono. pingi na poziomie 40-60 ms!!
Jest tylko taki problem że router gubi internet. tzn gaśnie dioda signal (chyba tez gaśnie 1xEVDO) czasem raz na dobę czasem 4 razy w ciągu godziny. pomaga tylko reset tym wyłącznikiem po prawej. Po restarcie internet działa od razu.
Ponieważ w okolicy brak tez telefonu (nawet komórki nie maja zasięgu) to zainstalowałem pap2t. Same rozmowy działają bez zarzutu. Z przychodzącymi był problem (nie można się było dodzwonić) pomogło włączenie NAT Keep Alive Enable: YES.
Bramka voip pogłębiła problem z zawieszaniem (teraz zawiesza się częściej) po odłączeniu bramki zawiesza się rzadziej.
Czy coś nie tak z ustawieniami czy kopnięty jest router?
Jakieś sugestie ??
Z góry dzięki.
Rodzicom zainstalowałem router Axesstel MV410
Jest to jedyny internet który w miarę ładne chodzi.
Do tego zainstalowana jest antena dipol (na standardowych antenach świeciła czerwona lampka zasięgu) obecnie zasiąg świeci się na zielono. pingi na poziomie 40-60 ms!!
Jest tylko taki problem że router gubi internet. tzn gaśnie dioda signal (chyba tez gaśnie 1xEVDO) czasem raz na dobę czasem 4 razy w ciągu godziny. pomaga tylko reset tym wyłącznikiem po prawej. Po restarcie internet działa od razu.
Ponieważ w okolicy brak tez telefonu (nawet komórki nie maja zasięgu) to zainstalowałem pap2t. Same rozmowy działają bez zarzutu. Z przychodzącymi był problem (nie można się było dodzwonić) pomogło włączenie NAT Keep Alive Enable: YES.
Bramka voip pogłębiła problem z zawieszaniem (teraz zawiesza się częściej) po odłączeniu bramki zawiesza się rzadziej.
Czy coś nie tak z ustawieniami czy kopnięty jest router?
Jakieś sugestie ??
Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez monterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Monterek
Monterek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Myślę, że to prawdopodobne, wskazuje na to pomocny reset. Jakieś update firmwaru istnieją do tego cuda czy tylko zwrot do orangutana?monterek pisze:czy kopnięty jest router?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jedyne co jakoś wyszło z orange to to: http://sterowniki.bez-kabli.pl/axesstel/axesstel_f.htm A niestety dużo się trafia tych routerów ostro kopniętych. Niestety już u pomarańczowych znaleźli jakiś serwis co się podjął grzebania w tym i już teraz tak ochoczo od razu na nowy nie wymieniają.Jo_gurt pisze:Jakieś update firmwaru istnieją
-
Witam
Mam ten sam problem z OFP.
to znaczy internet mi sie rozlacza co jakis czas.
A wczesniej bylo dobrze, mi i koledze sie tak rozlacza mieszkamy w jednej mniejscowosci i sie tak rozlacza.
Wiecie o co chodzi ?
Mam ten sam problem z OFP.
to znaczy internet mi sie rozlacza co jakis czas.
A wczesniej bylo dobrze, mi i koledze sie tak rozlacza mieszkamy w jednej mniejscowosci i sie tak rozlacza.
Wiecie o co chodzi ?
-
- Użytkownik forum
Widzę ze nie tylko ja mam ten problem z przerywaniem połączenia
wydaje mi się ze to coś poważniejszego.
![:]](./images/smilies/splash.gif)