Pomocna dłoń :)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mamula59
Początkujący użytkownik forum

Pomocna dłoń :)

Post autor: mamula59 »

Witam,
chciałbym się Was poradzić w pewnej sprawie, a mianowicie korzystam teraz z internetu dsl 1mb, który rozdzielam za pomocą routerka. Niedawno zaproponowano nam internet z Orange Business Everywhere Premium Pro, z którego wyciągam ok. 4mb w HSDPA. Umowa na dsl kończy mi się w sierpniu br. z której bym zrezygnował. Przechodząc do sedna, prosiłbym Was o dobranie jakiegoś routera do tego internetu, abym znów mógł się cieszyć internetem w całym domku a nie tylko na jednym komputerze. Modem jaki dostałem w zestawie to AnyData ADU-635WA.

Proszę o jakieś propozycje.

Pozdrawiam serdecznie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomocna dłoń :)

Post autor: ja.michal »

Ja Ci tylko powiem, że rezygnując z kabla zrobisz głupotę. Jak kabel dobrze chodzi i pewnie można podnieść prędkość to lepiej tego się trzymać.

Internetu komórkowy jednego dnia działa 4Mb/s, a drugiego 0,2Mb/s. Do tego masz limit, który pewnie szybko poleci jak kilka osób będzie korzystać.

A do ADU-635WA nie wiem jaki router bez kombinacji działa.

Te 4Mb/s to rozumiem, że w HSPA masz? Jak tak to łatwiej będzie zakupić jakiegoś modem ztej listy i Edimax 3G-6200n.

Jeśli coś ma być w CDMA to trzeba będzie powalczyć z nieoryginalnym firmware do routera, ale koledzy już na forum rozgryźli co jest. Poszukaj.
mamula59

Zgodzę się z Tobą, że można podnieść prędkość, tylko u nas internet bezprzewodowy jest okropnie drogi za 1mb płacę 99 zł a już 2mb kosztuje 180 zł. Dostępu do prawdziwego kabla typu chociażby tp to mogę zapomnieć a o np. vectrze to już nie wspomnę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mamula59 pisze:Dostępu do prawdziwego kabla typu chociażby tp to mogę zapomnieć
A piszesz, że masz DSL :szok:
Może zdradzisz, jaki operator oprócz "wielkiej trójki kablowej" oferuje łącza ADSL w Bielsku ?

[ Dodano: 2010-05-25, 08:11 ]
ja.michal pisze:nternetu komórkowy jednego dnia działa 4Mb/s, a drugiego 0,2Mb/s.
Aż tak źle to nie jest, to nie Play ;)
Orange to niezłe rozwiązanie w tych okolicach, a na pewno najlepsze z komórkowych, tyle, że jak słusznie zauważyłeś trzeba brać pod uwagę limit...
mamula59

Patryk pisze:A piszesz, że masz DSL :szok:
Może zdradzisz, jaki operator oprócz "wielkiej trójki kablowej" oferuje łącza ADSL w Bielsku ?

Korzystam z internetu radiowego firmy AJC, przepraszam za pomyłkę :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Patryk pisze:Aż tak źle to nie jest, to nie Play ;)
Nigdy nic nie wiadomo.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

mamula59 Spróbuj negocjować przy przedłużeniu umowy. Poza tym sprawdziłam ofertę, 1 mbit jest taniej niż 99 złotych. Jeżeli dobrze Ci działa to ja bym nie zmieniała operatora. Chyba, że lubisz ryzyko ;)
ODPOWIEDZ