Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem
Moderator: Moderatorzy
- matinati
- Stały użytkownik forum
Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem
Witam. Mam problem z notebookiem wyposażonym w kartę wifi oparta na chipsecie Realteka RTL8187B (Dokładnie w menedżerze zadań wygląda to tak: Realtek RTL8187B Wireless 802.11g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter). Problem jest następujący. Widzę swoją sieć łączę się z nią (router Axesstel ten z Ornage CDMA) wszystko działa ok (z zabezpieczeniem WEP i ciut gorzej z zabezpieczeniem WPA jakoś to działa). Lecz po pewnym czasie korzystania nagle prędkość wifi spada tzn. wyświetla mi te 54Mb/s ale w rzeczywistości leci między kartą a routerem z 15 KB/s (Eter jest czysty mieszkam na wiosce). Normalnie wtedy korzystanie z folderów udostępnionych, przesyłanie plików czy jakiś gierek po Lanie to męka. Rozłączę się z siecią i połączę na nowo wszystko jest ok do pewnego momentu. Mam wrażenie że jak np. drugi komputer włączam (połączenie przez kabel Ethernet z routerem) to wtedy nagle wifi zaczyna mi bardzo wolno działać. Może ktoś inny w takiej konfiguracji ma taki problem czy może po prostu jest to wina lipnej karty bądź routera i dlatego to tak działa a nie inaczej. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
-
- Użytkownik forum
Re: Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem
A próbowałeś wyłaczyć szyfrowanie?
Spróbuj je wyłączyć i użyć autoryzacji po mac adresie twojej karty sieciowej w laptopie.
Spróbuj je wyłączyć i użyć autoryzacji po mac adresie twojej karty sieciowej w laptopie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To można zrobić tylko na próbę. WEP i filtr mac to dziś nie są już jakiekolwiek zabezpieczenia.paul klacska pisze:A próbowałeś wyłaczyć szyfrowanie?
Ja bym podejrzewał oszczędzanie energii kart wifi ( w menadżerze urządzeń trzeba pogrzebać i powyłączać te funkcje) ewentualnie może aktualizacja sterowników wifi coś pomoże.
Aha jak oba kompy podłączysz kablem to nie ma takich objawów?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- matinati
- Stały użytkownik forum
Też na początku myślałem że to oszczędzanie energii ale wszystko powyłączałem. Mam dwa komputery po kablu ethernet i lapka przez wifi. Stery do karty wifi najnowsze dostępne od realteka. Może to coś z windows zero?? (mam XP SP3)krystianb pisze:To można zrobić tylko na próbę. WEP i filtr mac to dziś nie są już jakiekolwiek zabezpieczenia.paul klacska pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ja bym podejrzewał oszczędzanie energii kart wifi ( w menadżerze urządzeń trzeba pogrzebać i powyłączać te funkcje) ewentualnie może aktualizacja sterowników wifi coś pomoże.
Aha jak oba kompy podłączysz kablem to nie ma takich objawów?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-22, 22:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 21:26 przez matinati, łącznie zmieniany 1 raz.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus