Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem

Post autor: matinati »

Witam. Mam problem z notebookiem wyposażonym w kartę wifi oparta na chipsecie Realteka RTL8187B (Dokładnie w menedżerze zadań wygląda to tak: Realtek RTL8187B Wireless 802.11g 54Mbps USB 2.0 Network Adapter). Problem jest następujący. Widzę swoją sieć łączę się z nią (router Axesstel ten z Ornage CDMA) wszystko działa ok (z zabezpieczeniem WEP i ciut gorzej z zabezpieczeniem WPA jakoś to działa). Lecz po pewnym czasie korzystania nagle prędkość wifi spada tzn. wyświetla mi te 54Mb/s ale w rzeczywistości leci między kartą a routerem z 15 KB/s (Eter jest czysty mieszkam na wiosce). Normalnie wtedy korzystanie z folderów udostępnionych, przesyłanie plików czy jakiś gierek po Lanie to męka. Rozłączę się z siecią i połączę na nowo wszystko jest ok do pewnego momentu. Mam wrażenie że jak np. drugi komputer włączam (połączenie przez kabel Ethernet z routerem) to wtedy nagle wifi zaczyna mi bardzo wolno działać. Może ktoś inny w takiej konfiguracji ma taki problem czy może po prostu jest to wina lipnej karty bądź routera i dlatego to tak działa a nie inaczej. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
paul klacska
Użytkownik forum

Re: Router Axesstel MV410R i karta sieciowa RTL8187B - problem

Post autor: paul klacska »

A próbowałeś wyłaczyć szyfrowanie?
Spróbuj je wyłączyć i użyć autoryzacji po mac adresie twojej karty sieciowej w laptopie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

paul klacska pisze:A próbowałeś wyłaczyć szyfrowanie?
To można zrobić tylko na próbę. WEP i filtr mac to dziś nie są już jakiekolwiek zabezpieczenia.

Ja bym podejrzewał oszczędzanie energii kart wifi ( w menadżerze urządzeń trzeba pogrzebać i powyłączać te funkcje) ewentualnie może aktualizacja sterowników wifi coś pomoże.
Aha jak oba kompy podłączysz kablem to nie ma takich objawów?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

krystianb pisze:
paul klacska pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To można zrobić tylko na próbę. WEP i filtr mac to dziś nie są już jakiekolwiek zabezpieczenia.

Ja bym podejrzewał oszczędzanie energii kart wifi ( w menadżerze urządzeń trzeba pogrzebać i powyłączać te funkcje) ewentualnie może aktualizacja sterowników wifi coś pomoże.
Aha jak oba kompy podłączysz kablem to nie ma takich objawów?
Też na początku myślałem że to oszczędzanie energii ale wszystko powyłączałem. Mam dwa komputery po kablu ethernet i lapka przez wifi. Stery do karty wifi najnowsze dostępne od realteka. Może to coś z windows zero?? (mam XP SP3)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-22, 22:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 21:26 przez matinati, łącznie zmieniany 1 raz.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
ODPOWIEDZ