dwa punkty 2km

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fantozzi
Początkujący użytkownik forum

dwa punkty 2km

Post autor: fantozzi »

Proszę fachowców nie handlowców o radę, w domu mam neostradę kablem i ich modem,
a pracuję dwa kilometry od domu i widać dom nic nie zasłania nie ma drzew tylko łąki. Dom jest wyżej jako ukształtowanie terenu a praca niżej sporo niżej. Chciałbym podzielić i posłać Internet do pracy. W sprawach sieciowych jestem laikiem, proszę o wypowiedzi jak dla amatora zrozumiale jaki sprzęt kupić żeby to naprawdę działało, no i dobry ale nie z najwyższej półki bo teraz budżet to słaby jest. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: dwa punkty 2km

Post autor: Blido »

Zakładam że modem na USB? W takim razie będziesz potrzebował routera z modemem ADSL oraz dwóch APeków z antenami zewnętrznymi. AP w domu musi być podpięty wraz z komputerem do routera i działać w trybie Access Point, a AP w pracy działać w trybie client. Do niego właśnie podepniesz skrętką komputer w pracy aby korzystać z Internetu.
fantozzi

jaki sprzęt, marka model
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Routera ADSL Ci nie doradzę, bo zbytnio się tym działem nie interesuję (nigdy nie potrzebowałem routera z ADSL) AP które mogę polecić to Ovislink WL-5460 v2 a anteny najlepiej panelowe, byle nie z yagi.pl czy sklepów jej pokrewnych. Pozostaje tylko kwestia, czy teren na którym chcesz stworzyć ten most jest gęsto zamieszkany? Jeśli tak to lepiej zrobić sieć na 5GHz.
fantozzi

nie to wieś, jest optyczna widoczność budynków
ODPOWIEDZ