Proszę fachowców nie handlowców o radę, w domu mam neostradę kablem i ich modem,
a pracuję dwa kilometry od domu i widać dom nic nie zasłania nie ma drzew tylko łąki. Dom jest wyżej jako ukształtowanie terenu a praca niżej sporo niżej. Chciałbym podzielić i posłać Internet do pracy. W sprawach sieciowych jestem laikiem, proszę o wypowiedzi jak dla amatora zrozumiale jaki sprzęt kupić żeby to naprawdę działało, no i dobry ale nie z najwyższej półki bo teraz budżet to słaby jest. Bardzo proszę o pomoc.
dwa punkty 2km
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: dwa punkty 2km
Zakładam że modem na USB? W takim razie będziesz potrzebował routera z modemem ADSL oraz dwóch APeków z antenami zewnętrznymi. AP w domu musi być podpięty wraz z komputerem do routera i działać w trybie Access Point, a AP w pracy działać w trybie client. Do niego właśnie podepniesz skrętką komputer w pracy aby korzystać z Internetu.
-
jaki sprzęt, marka model
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Routera ADSL Ci nie doradzę, bo zbytnio się tym działem nie interesuję (nigdy nie potrzebowałem routera z ADSL) AP które mogę polecić to Ovislink WL-5460 v2 a anteny najlepiej panelowe, byle nie z yagi.pl czy sklepów jej pokrewnych. Pozostaje tylko kwestia, czy teren na którym chcesz stworzyć ten most jest gęsto zamieszkany? Jeśli tak to lepiej zrobić sieć na 5GHz.
-
nie to wieś, jest optyczna widoczność budynków