Jak zwiększyć zasięg - WDS?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzejf
Początkujący użytkownik forum

Jak zwiększyć zasięg - WDS?

Post autor: andrzejf »

Witam

Mam w jednym budynku DSL z modemem Vigor 2800, w drugim budynku oddalonym o ok 20 metrów sygnał ledwo dochodzi. Chcę zrobić tak aby w tym drugim budynku mieć sieć bezprzewodową.

Mam też AirLive WL-5460AP 2.

Jak powinienem skonfigurować oba te urządzenia aby mieć zasięg w drugim budynku?

Pozdrawiam
AF
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak zwiększyć zasięg - WDS?

Post autor: ja.michal »

Albo zrobić most radiowy (3x AP) między budynkami lub kupić do AP jeszcze jeden AP i antenę kierunkową (słabą, 8dBi). AP z anteną kierunkową powinien łapać sieć z pierwszego budynku, a potem kablem drugi AP rozsiewa w budynku numer dwa.

To taki pomysł na szybko. Może koledzy będą mieli jakieś lepsze pomysły jeszcze. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Albo połącz tego Ovislinka z Draytekiem kablem i ustaw w miejscu pokrywającym sygnałem żądany obszar albo możesz kombinować z Universal Repeater w strategicznym punkcie, ale czy zadziała - kto wie.
andrzejf
Początkujący użytkownik forum

Post autor: andrzejf »

ja.michal pisze:Albo zrobić most radiowy (3x AP) między budynkami lub kupić do AP jeszcze jeden AP i antenę kierunkową (słabą, 8dBi). AP z anteną kierunkową powinien łapać sieć z pierwszego budynku, a potem kablem drugi AP rozsiewa w budynku numer dwa.

To taki pomysł na szybko. Może koledzy będą mieli jakieś lepsze pomysły jeszcze. :)
Jak na razie ustawiłem WSD na repeater w jednym i drugim. Działa w jednym budynku, ale jak już odejdę na 20 metrów to przestają się widzieć :(

Czy kupno anten 11dba do vigora i airlive zalatwi sprawę?
Czym się różni WDS repeater od bridge?
ODPOWIEDZ