Witam
Mam w jednym budynku DSL z modemem Vigor 2800, w drugim budynku oddalonym o ok 20 metrów sygnał ledwo dochodzi. Chcę zrobić tak aby w tym drugim budynku mieć sieć bezprzewodową.
Mam też AirLive WL-5460AP 2.
Jak powinienem skonfigurować oba te urządzenia aby mieć zasięg w drugim budynku?
Pozdrawiam
AF
Jak zwiększyć zasięg - WDS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak zwiększyć zasięg - WDS?
Albo zrobić most radiowy (3x AP) między budynkami lub kupić do AP jeszcze jeden AP i antenę kierunkową (słabą, 8dBi). AP z anteną kierunkową powinien łapać sieć z pierwszego budynku, a potem kablem drugi AP rozsiewa w budynku numer dwa.
To taki pomysł na szybko. Może koledzy będą mieli jakieś lepsze pomysły jeszcze.
To taki pomysł na szybko. Może koledzy będą mieli jakieś lepsze pomysły jeszcze.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Albo połącz tego Ovislinka z Draytekiem kablem i ustaw w miejscu pokrywającym sygnałem żądany obszar albo możesz kombinować z Universal Repeater w strategicznym punkcie, ale czy zadziała - kto wie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak na razie ustawiłem WSD na repeater w jednym i drugim. Działa w jednym budynku, ale jak już odejdę na 20 metrów to przestają się widziećja.michal pisze:Albo zrobić most radiowy (3x AP) między budynkami lub kupić do AP jeszcze jeden AP i antenę kierunkową (słabą, 8dBi). AP z anteną kierunkową powinien łapać sieć z pierwszego budynku, a potem kablem drugi AP rozsiewa w budynku numer dwa.

Czy kupno anten 11dba do vigora i airlive zalatwi sprawę?
Czym się różni WDS repeater od bridge?