Kim u diabła jest sztabantypiracki?
Reinstalacja Windows - reaktywacja ;)
Moderator: Moderatorzy
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Reinstalacja Windows - reaktywacja ;)
Hola, hola, interesujący mnie (i chyba nie tylko mnie) temat zamknięto , chociaż poruszyliśmy tam dość istotne kwestie; nawet link nie działa
Jeśli za tym nickiem kryje się jakaś instytucja zajmująca się zwalczaniem piractwa, to może zamiast powoływać się na zapisy, które wszyscy znamy, łaskawie ustosunkowałaby się przy okazji do zadawanych pytań, na które trudno znaleźć odpowiedź - w skrócie: czy po drobnej zmianie hardware'u i udanej reaktywacji w MS użytkownik Windows OEM dysponujący oryginalną płytą oraz naklejką ma prawo korzystać z systemu? Pytam zupełnie poważnie.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Reinstalacja Windows - reaktywacja ;)
Sami chętnie się dowiemy.artureal pisze:Kim u diabła jest sztabantypiracki?
Myślę, że pytania są interesujące i jeżeli sztabantypiracki poważnie traktuje swoją pracę to udzieli tych informacji.artureal pisze:czy po drobnej zmianie hardware'u i udanej reaktywacji w MS użytkownik Windows OEM dysponujący oryginalną płytą oraz naklejką ma prawo korzystać z systemu? Pytam zupełnie poważnie.
Niestety na <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a> nie udzielił nam tych odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- paweliplus
Dołączył wczoraj i od razu napisał posta w związku z moim tematem. No niech się wypowie o wersji OEM, jestem bardzo ciekawy 
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- artureal
Myślałem, że ktoś coś o takim użytkowniku wie, że to podobny bojownik, co np. ci z Playa, którzy swego czasu walczyli o dobro/wizerunek reprezentowanej przez siebie instytucji 
Podtrzymuję pytanie i dla ułatwienia wklejam z zamkniętego tematu pojedyńczy cytat:
Edit: zapomniałem dodać, że Gates-czy-kto-tam-teraz-rządzi-w-MS-chyba-Ballmer musiałby być niespełna rozumu, aby utrudniać użytkownikom modyfikacje sprzętowe, dzięki którym system działa sprawniej. Chodzi tylko o to, by raz zakupiony i aktywowany Windows był używany jako jedyna kopia z danym kluczem. Po mojemu odmiana OEM jedynie powierza obowiązki gwarancyjne dotyczące systemu nie MS, a firmie, która go preinstaluje, no i nie mamy ładnego pudełka z wyczerpującą, kolorową instrukcją obsługi. A z tego co wiem, to późniejsze wersje Windows są mniej restrykcyjne, jeśli chodzi o zmianę hardware'u, niż XP.
Podtrzymuję pytanie i dla ułatwienia wklejam z zamkniętego tematu pojedyńczy cytat:
Całość tutajMS pisze:Successfully implemented, SLP uses information stored in an OEM PC's BIOS to protect the installation from casual piracy. No communication by the end customer to Microsoft is required and no hardware hash is created or necessary. At boot, Windows XP compares the PC's BIOS to the SLP information. If it matches, no activation is required.
Every single piece of hardware could be changed on a PC with SLP and no reactivation would be required — even the motherboard could be replaced as long as the replacement motherboard was original equipment manufactured by the OEM and retained the proper BIOS. In the unlikely scenario that the BIOS information does not match, the PC would need to be activated within 30 days by contacting the Microsoft activation center via the Internet or telephone call — just as in a retail scenario.
Edit: zapomniałem dodać, że Gates-czy-kto-tam-teraz-rządzi-w-MS-chyba-Ballmer musiałby być niespełna rozumu, aby utrudniać użytkownikom modyfikacje sprzętowe, dzięki którym system działa sprawniej. Chodzi tylko o to, by raz zakupiony i aktywowany Windows był używany jako jedyna kopia z danym kluczem. Po mojemu odmiana OEM jedynie powierza obowiązki gwarancyjne dotyczące systemu nie MS, a firmie, która go preinstaluje, no i nie mamy ładnego pudełka z wyczerpującą, kolorową instrukcją obsługi. A z tego co wiem, to późniejsze wersje Windows są mniej restrykcyjne, jeśli chodzi o zmianę hardware'u, niż XP.
Ostatnio zmieniony 2010-05-30, 19:25 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://www.microsoft.com/poland/licencj ... .aspx#ovs2Krótko mówiąc, oprogramowanie w wersji OEM jest „przywiązane” do oryginalnego systemu komputerowego, na którym zostało zainstalowane.
- artureal
No to mamy pat ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nic podobnego.
Mylisz możliwość aktywacji z licencją OEM. Aktywować można też i niektóre piraty. Nie oznacza to, że się ma oryginalny system.
Mylisz możliwość aktywacji z licencją OEM. Aktywować można też i niektóre piraty. Nie oznacza to, że się ma oryginalny system.
- artureal
1. W takim razie - po co w ogóle jest aktywacja, skoro MS nie potrafi odróżnić pirata od oryginalnego systemu?
2. Jeżeli przez parę lat nie wymienimy podzespołów komputera, to system, choćby i najdoskonalszy, będzie zamulony, co jest raczej kiepską wizytówką dla producenta
3. Jeżeli w okresie gwarancji padnie płyta główna czy inny istotny komponent, który trzeba będzie wymienić na inny, to mam sobie kupić nowy OS?
2. Jeżeli przez parę lat nie wymienimy podzespołów komputera, to system, choćby i najdoskonalszy, będzie zamulony, co jest raczej kiepską wizytówką dla producenta
3. Jeżeli w okresie gwarancji padnie płyta główna czy inny istotny komponent, który trzeba będzie wymienić na inny, to mam sobie kupić nowy OS?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Spróbuj na piracie zainstalować program który sprawdza oryginalność systemu jak Microsoft Security Essentials .artureal pisze:skoro MS nie potrafi odróżnić pirata od oryginalnego systemu?