GT MAX i nx7400 problem?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
GT MAX i nx7400 problem?
Witam.
Mam problem z modemem Glob GT Max.
Modem po włożeniu do slotu szybko pulsuje fioletowym kolorem co świadczyło by że modem jest uszkodzony (tak mieli inni forumowicze) wtedy nie można nawiązać połączenia ,zdiagnozować modemu nawet uruchomić iPLUS Menagera. \
Jednak za którymś tam restartem lub wyjęciem i wsadzeniaem modemu dioda na na karcie pulsuje "normalnie" co 1 sek. i wtedy nie ma problemu z nawiązaniem połaczenia ( wszystko jest OK)
Czym to może być spowodowane dodam że modem z allego z T-mobile.
Karta sim (iPLUS) jest napewni dobra.
Jest na forum jakiś użytkownij GT MAX-a na nx 7400?
Co mi radzicie czy odesłać modem (gwarancja) czy wina jest w czymś innym?
Pozdrawiam
Mam problem z modemem Glob GT Max.
Modem po włożeniu do slotu szybko pulsuje fioletowym kolorem co świadczyło by że modem jest uszkodzony (tak mieli inni forumowicze) wtedy nie można nawiązać połączenia ,zdiagnozować modemu nawet uruchomić iPLUS Menagera. \
Jednak za którymś tam restartem lub wyjęciem i wsadzeniaem modemu dioda na na karcie pulsuje "normalnie" co 1 sek. i wtedy nie ma problemu z nawiązaniem połaczenia ( wszystko jest OK)
Czym to może być spowodowane dodam że modem z allego z T-mobile.
Karta sim (iPLUS) jest napewni dobra.
Jest na forum jakiś użytkownij GT MAX-a na nx 7400?
Co mi radzicie czy odesłać modem (gwarancja) czy wina jest w czymś innym?
Pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Re: GT MAX i nx7400 problem?
bob pisze:Próbowałeś na innym kompie ?
Niestety nie mam możliwości spawdzenia gdzie indziej ,sądzisz że jednak jest to wina kompatybilności laptopa i modemu

p.s miałeś jakieś problemy z tym modemem ?
Jaką sieć masz i gdzie modem kupowałeś?
Pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
Witaj.
Najprostszym sposobem na diagnostykę jest sprawdzenie na innym sprzęcie.
Osobiście testowałem GT MAX i GT 3G+ (oba posiadają ten sam chip set MSM6275 firmy qualcomm ) na IBM 600X (ma chyba z osiem lat) ,Toshibie A100-529 ,HP Pavilon tu nie pamiętam konkretnego typu.
Jeśli chodzi o sieć to mam HSDPA Orange ale testowałem na HSDPA Ery (karta abonamentowa) , HSDPA Heya , HSDPA TAK TAK , UMTS Plus`a (niestety nie mają HSDPA w aglomeracji górnośląskiej).Kartę 3G+ miałem z Orange (simlock) obecną GT MAX mam od Ery (bez simlock`a - ta była testowana na wszystkich operatorach).
Jak na razie zero problemów dlatego bardzo cenię tego producenta.
Wracając jednak do problemu nigdy nie będziesz pewny swego jeśli nie sprawdzisz na innym sprzęcie.Dobrym rozwiązaniem jest pójście do dobrego sprzedawcy laptopów i sprawdzenie modemu jeśli nie masz innej możliwości.
Testować modem należy zawsze z podłączonym notbookiem do prądu ,nie na samych bateriach ponieważ wielu producentów kompów ma kłopoty ze stabilnym napięciem na slocie PCMCIA.
HP wydaje się przyzwoitym producentem ale kto wie czy nie ma właśnie w tym przypadku tego typu problemu.Oczywiście inne urządzenia na tym slocie mogą działać .Modem ten jednak wymaga sporo prądu.
Nie można też wykluczyć uszkodzonego modemu.
Zbyt wiele może być przyczyn.
Pozdrawiam bob.
Najprostszym sposobem na diagnostykę jest sprawdzenie na innym sprzęcie.
Osobiście testowałem GT MAX i GT 3G+ (oba posiadają ten sam chip set MSM6275 firmy qualcomm ) na IBM 600X (ma chyba z osiem lat) ,Toshibie A100-529 ,HP Pavilon tu nie pamiętam konkretnego typu.
Jeśli chodzi o sieć to mam HSDPA Orange ale testowałem na HSDPA Ery (karta abonamentowa) , HSDPA Heya , HSDPA TAK TAK , UMTS Plus`a (niestety nie mają HSDPA w aglomeracji górnośląskiej).Kartę 3G+ miałem z Orange (simlock) obecną GT MAX mam od Ery (bez simlock`a - ta była testowana na wszystkich operatorach).
Jak na razie zero problemów dlatego bardzo cenię tego producenta.
Wracając jednak do problemu nigdy nie będziesz pewny swego jeśli nie sprawdzisz na innym sprzęcie.Dobrym rozwiązaniem jest pójście do dobrego sprzedawcy laptopów i sprawdzenie modemu jeśli nie masz innej możliwości.
Testować modem należy zawsze z podłączonym notbookiem do prądu ,nie na samych bateriach ponieważ wielu producentów kompów ma kłopoty ze stabilnym napięciem na slocie PCMCIA.
HP wydaje się przyzwoitym producentem ale kto wie czy nie ma właśnie w tym przypadku tego typu problemu.Oczywiście inne urządzenia na tym slocie mogą działać .Modem ten jednak wymaga sporo prądu.
Nie można też wykluczyć uszkodzonego modemu.
Zbyt wiele może być przyczyn.
Pozdrawiam bob.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za obszerną odpowieć.
Jeszcze jedno czy szybkie miganie diody (kolor fioletowy) zawsze świadczy o uszkodzeniu modemu (tak mieli forumowicze i odsyłali do serwisu
) czy może sprawny modem np. Twój też tak miga gdy np szyka sieci ......
Co wtedy gdy modem będzie działał na innym laptopie, czy sprzedawca zwróci pieniądze ?
Jeszcze jedno czy szybkie miganie diody (kolor fioletowy) zawsze świadczy o uszkodzeniu modemu (tak mieli forumowicze i odsyłali do serwisu

Co wtedy gdy modem będzie działał na innym laptopie, czy sprzedawca zwróci pieniądze ?

- bob
- Guru bezprzewodowy
U mnie po włożeniu do slotu miga na fioletowo wolno co sekundę a po wprowadzeniu pinu szybko przełącza się w tryb umts (podwójne mignięcia na niebiesko).Jeśli faktycznie jest uszkodzony to powinieneś żądać pieniędzy z powrotem przy jakiś trudnościach zwróć się do administratorów allegro.
Swoją drogą zastanawiam się co z tą partia modemów z allegro jest nie tak .
Kupują na jakimś outlet`cie końcówki serii ,że tak się sypią ?
Swoją drogą zastanawiam się co z tą partia modemów z allegro jest nie tak .
Kupują na jakimś outlet`cie końcówki serii ,że tak się sypią ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam ten sam modem i nx8220
Wydaje mi sie ze moze to by problem konfiguracyjny aplikacji
Chcialem sobie skonfigurowac ten modem na debianie i wtedy karta zaczela mi tak mrugac po restarcie na XP bylo podobnie ale po renistalacji driver'ow karty wszystko zaczelo dzialac normalnie (uzywam GT Mobility Manager'a)
/tm
Chcialem sobie skonfigurowac ten modem na debianie i wtedy karta zaczela mi tak mrugac po restarcie na XP bylo podobnie ale po renistalacji driver'ow karty wszystko zaczelo dzialac normalnie (uzywam GT Mobility Manager'a)
/tm
- bob
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej nie używać GTMM tylko zestawić sobie własne połączenie dialup.
Wtedy będziemy mogli wykluczyć jedno ogniwo w tym łańcuchu.
-
Powiem tylko jedno zbyt duza ilosc sprzetu jest na rynku o różnym oprogramowaniu od różnych producentów i przez to są ciągłe problemy za sterami i systemami operacyjnymi a głównie z ich kompatybilnością bo to jest największy problem. Nie wspomne juz o zasięgu danej sieci i urządzenia, a operatorzy nie mają wykwalifikowanych pracowników a w ogóle to wciskają udziom wszystko co sie da bo to jest najważniejsze. Liczy sie tylko sprzedaż a co bedzie potem to nie ważne bo potem w razie awarii obciążany jest producent i servis. takze uwazajcie na ten problem i nie ufajcie sprzedawcą w salonach ( w 90% ).
- bob
- Guru bezprzewodowy
@Balbina masz b.dużo racji
choć w tym przypadku mam ten modem i uważam go za całkiem niezły sprzęcik ale co do reszty to w 100% się zgadzam z Tobą.

-
- Użytkownik forum
Próbowałem na MMGT i iPLUS Menager i na obydwóch programach było to samo. W sumie wydaje mi się że to "miganie" nie ma współnego z aplikacją do łączenia ponieważ zaczyna się już w czasie uruchamiania Windows-a (do połowy uruchamiania jest OK a potem chyba jakieś sterowniki wgrywa i zaczyna "swoje"). Chociaż może to być wina sterowników zawartych w tych aplikiacjachbob pisze:Najlepiej nie używać GTMM tylko zestawić sobie własne połączenie dialup.

Najbardziej denerwujące jest to że modem czasami "zaskoczy" i jest wszystko OK
p.s sprawdzałem w sasięgu gprs i edge i jest to samo

- bob
- Guru bezprzewodowy
Musisz to sprawdzić na innym kompie bez żadnych managerów tylko drivery dial up, modem, komp i Ty.
Zobacz tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20443#20443
Trochę tego dużo ale popróbuj.
Zobacz tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=20443#20443
Trochę tego dużo ale popróbuj.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Czyli takie mruganie nie zawsze świadczy o zepsutym modemie.manktom pisze:Mam ten sam modem i nx8220
/tm
A możesz napisać jaką wersję sterowników wgrałeś po której miałeś wszystko OK
-
DriverVer = 04/25/2006,2.1.0.39
Zciagalem ze strony ERY:
http://www.blueconnect.pl/download/blue ... rivers.zip
Przed reinstaalcja sterownikow usunalem poprzednie z systemu
/tm
Zciagalem ze strony ERY:
http://www.blueconnect.pl/download/blue ... rivers.zip
Przed reinstaalcja sterownikow usunalem poprzednie z systemu
/tm
- bob
- Guru bezprzewodowy
To dokładnie jest tu : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
-
- Użytkownik forum
A ten programik do łączenia kolegi @pogar`a to który mam ściągnąć bin czy źródłowy ?bob pisze:To dokładnie jest tu : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Najpierw przeczytaj to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3241
Ściągasz to:
http://www.skymax-forum.pl/mojmm/bin.zip
I warunek musisz mieć wcześniej zainstalowane to:
Microsoft .NET Framework 1.1 ze strony microsoftu.
Ściągasz to:
-
- Użytkownik forum
Modem był dobry sprzedawca wymienił na inny i jest to samo.bob pisze:Najpierw przeczytaj to:
Ściągasz to:
Jest tu ktoś mądry na tym forum i powie cczemu się tak dzieje

Naprawdę sprawdziłem już wszystkie możliwośći: różne sterowniki ,aplikacje do łączenia, i jestem pewny że HP COMPAQ nx7400 jest nie kompatybilny z Globe GT Max a nawet widze że są problem z innymi HP-kami z serii "NX"
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Cyberix, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Był dobry czyli widziałeś ,że na jakimś kompie działał ?
A co pokazuje po wpisaniu polecenia AT&V w HYPERTERMINAL`U ?
A co pokazuje po wpisaniu polecenia AT&V w HYPERTERMINAL`U ?
Ostatnio zmieniony 2006-12-06, 15:40 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A sprzwdzales inne karty w swoim slocie PCMCIA ?
-
- Użytkownik forum
Sprawdzałem GC 79 i GC 85 żadnych problemów wszystko śmigałomanktom pisze:A sprzwdzales inne karty w swoim slocie PCMCIA ?
Napisałeś że zainstalowałeś nowe sterowniki te z kwietnia 2006.
Ale potem jak instaluje MM to podmienia mi je na starsze ze stycznia

A gdy robie na odwrót najpierw instaluje MM a potem najnowsze stery to windows nie zgzadza się na zainstlowanie nowszych "bo tamte czyli starsze są najlepsze " komunikat .(stery najnowsze nie są podpisane)
Jedyną rzeczą którą jeszcze nie zrobiłem to może zmienić oprogramowanie karty na jakieś starsze ( i tak nie łapie HSCSD).
Bob możesz mi wrzucić jakiś link z FW do GT MAX jakiś sprawdzony,który chodził na twojej karcie z plusem
Modem z T-Mobile teraz mam 3.19 (ten ze strony ERY).
p.s próbowałem wgrać 3.12 i 3.15 od T-Mobile ale niestety nie dało się wgrać (komunikat: poczekaj 10 sek. i spróbuj ponownie i tak caly czas)
wgrałem 3.17 (są rózne na forum) modem nie "mrugał" logował się ale się nie łączył.
Potem wgrałem 3.18 modem nawet się nie logował.
Jestem pewien że wina jest w FW karty , może trzeba poczekać aż iPLUS doda do swojej oferty modemy GT MAX i może wtedy pojawi się jakiś FW na stronie iplusa-a

P.S To co teraz napisze może się wydać śmieszne

Jak pisałem wcześniej to "mruganie" nie występowało zawsze , raz po uruchomieniu lub restarcie modem "mrugał" szybko na fioletowo i wtedy system go nie widział, innym razem było wszystko OK .
Zaobserwowałem że to "mruganie" występowąło zawsze gdy komputer startował a antena modemu była wysunięta

Czy rozłożenie anteny jakoś inicjuje modem (uruchamia go) .
Sprawdzam to już 2 dni i się to potwierdza :joker:
Chyba odpuszczam batalie pomiędzy GT MAX a nx 7400 po prostu będę składał antenkę i rozkładał

-
- Użytkownik forum
Czy masz w notku bluetooth ? Jezeli tak to wyłącz wszystko co z nim związane, sprawdź też wirtualne porty COM dla bluetooth. Pozbądź się też bezprzewodowego LANu. W mojej TOSHIB-ie M60-159 GT-MAX koliduje z VT COM 7 i kartą LAN wireless. Jeżeli włącze sieciówke to modem natychmiast zacznie mrugać na fioletowo.
OPTION EX 7.2+EX converter,GTMAX1.8,NOKIA N95 z HSDPA
-
- Użytkownik forum
No tak ale <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w menadzerze urządzeń wyświetlały Ci się jakieś konflikty a u mnie nie ma nić wszystko OK żadnych konfliktów ,po prostu raz nie widziął modemu (mruganie na fioletowo) raz wszystko OKSławek' pisze:Czy masz w notku bluetooth ? Jezeli tak to wyłącz wszystko co z nim związane, sprawdź też wirtualne porty COM dla bluetooth. Pozbądź się też bezprzewodowego LANu. W mojej TOSHIB-ie M60-159 GT-MAX koliduje z VT COM 7 i kartą LAN wireless. Jeżeli włącze sieciówke to modem natychmiast zacznie mrugać na fioletowo.
P.S czy też masz iPLUSA ? Możesz podesłać ten FW 3.17 który masz wgrany do modemu.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Jako że jestem upartym człowiekiem moje problemy z GT MAX na nx7400 nie dawały mi spokoju i musiałem dojść dlaczego to nie chodzi tak jak powinno.
Po sprawdzeniu wszystkiego: wymiana modemu,wgrywanie różnych wersji firmware, testowanie na różnych aplikacjiach i laptopach pozosatała jedan rzecz...............................wymiana karty sim?
Karte sim wymieniłem i nareszcie wszystko chodzi jak powinno
Mruganie znikneło ja się cieszę "wewnętrznym spokojem"
P.S Pani z Plusa powiedziała że wychodzą różne partie kart sim i z niktórymi mają problemy.
Po sprawdzeniu wszystkiego: wymiana modemu,wgrywanie różnych wersji firmware, testowanie na różnych aplikacjiach i laptopach pozosatała jedan rzecz...............................wymiana karty sim?
Karte sim wymieniłem i nareszcie wszystko chodzi jak powinno

Mruganie znikneło ja się cieszę "wewnętrznym spokojem"
P.S Pani z Plusa powiedziała że wychodzą różne partie kart sim i z niktórymi mają problemy.