Dialog DialNet Mega a sieć WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tockar
Początkujący użytkownik forum

Dialog DialNet Mega a sieć WiFi

Post autor: tockar »

Witam,

Mam problem z ustawieniem sieci bezprzewodowej w sieci Dialog. Połączenie z internetem w Dialogu jest świeżo założone (31.05.2010). Sprzęt:

Router-modem TP-LINK TD-8920G (obsługuje Annex B)
2x Adapter TP-LINK TL-WN422G

Nie potrafię skonfigurować routera tak, by sam łączył się z internetem, bez pomocy modemu otrzymanego z Dialogu.
Po podłączeniu bezpośrednio routera do kabla dialogowego ustawiam tak, jak podali mi na infolinii dialogu:

VPI:1
VCI:32
połączenie PPPoE, LLC, MTU 1500 lub auto (ustawiam 1500, nie mam opcji auto), login i hasło.

Po restarcie routera lampka ADSL na routerze pulsuje przez mniej więcej minutę, po czym gaśnie i później jest całkowicie nieaktywna. Połączenie między routerem a komputerami jest doskonałe, lecz internetu nie ma.

Jeśli do kabla Dialogowego podłączę modem z Dialogu, ten podłączę do routera a następnie na starym laptopie (potrzebny adapter TL-WN422G) z WinXP ustawię nowe połączenie PPPoE i użyję do logowania loginu i hasła z Dialogu, laptop połączy się z internetem, niezależnie od tego czy w konfiguracji modemu ustawię PPPoE czy PPPoA.

To samo ustawienie połączenia PPPoE na komputerze stacjonarnym z Windows 7 nie działa. System nie może się polączyć. Samo połączenie z routerem jest doskonałe lub bardzo dobre, ale połączenie PPPoE nie działa.

Jestem całkowicie początkującym użytkownikiem jeśli chodzi o sieci bezprzewodowe. Docelowo chciałem używać tylko jednego urządzenia - routera TP-LINK. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale skoro ma w sobie wbudowany modem to na komputerach nie powinien używać dodatkowego połączenia PPPoE. Internet w tym momencie powinien działać z palca, jak w zwykłej sieci lokalnej, jaką miałem do tej pory. W routerze jest włączone m.in. DHCP. Staram się to ustawić (stan na 18:20) od 7 godzin i ręce mi odpadają. Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dialog DialNet Mega a sieć WiFi

Post autor: krystianb »

Na pewno wszystko ustawiasz tak jak być powinno? I drugie pytanie czy to na pewno jest kabel dialogu, czy aby nie czasem telekomuny bo wtedy router musiał by być annex a i ustawienia całkiem inne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
tockar

Na pewno ustawiam dokładnie tak, jak wyżej napisałem. Nie wiem, czy coś jeszcze powinno być ustawione. Ustawienia są chyba w porządku, jeśli podłączę modem a pod niego router, to internet działa, choć tylko na laptopie (rozłączenie połączenia na laptopie i próba połączenia na stacjonarnym nic nie daje).

Internet jest na 100% na łączu dialogowym, dostałem na infolinii dodatkowe zapewnienie w tej sprawie (jeszcze zanim zacząłem wszystko ustawiać).
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

A możesz podać dokładnie wszystkie parametry jakie masz ustawione w modemie dialogowym?
tockar

Ustawienia modemu dialogowego? To znaczy w akcie desperacji, tak po trzech godzinach walki, podłączyłem laptopa bezpośrednio pod modem kablem RJ45. Ustawiłem konfigurację PPPoE przez windowsowy kreator i po kliknięciu 'połącz' internet miałem natychmiast. TCP/IP było ustawione na wykrywanie ustawień automatycznie. Ustawienia swoje modem musi mieć już wbudowane w sobie (po podłączeniu kabla Dialogowego lampka ADSL pali się prawie od razu a później pulsuje z rzadka, poza tym cały czas się świeci).

Chyba, że źle zrozumiałem pytanie. Bardzo chętnie podam wszystkie dane jakie są Wam potrzebne by mi pomóc, wszak od jutra na komputerze stacjonarnym z którego teraz piszę nie będę miał internetu. :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy na tej samej linii masz telefon? Jeżeli tak to w jakiej sieci był wcześniej?
Nie pomagam na PW!
tockar

Nie, telefon mam na linii TP. Instalowane było tylko łącze internetowe.

Skoro mowa o liniach, nie wiem czy to ma znaczenie, ale zamontowanie u mnie w domu łącza dialogowego wyglądało następująco:
Mój pierwszy internet było to dzielone łącze od sąsiada, większość sąsiadów z klatki miało od niego internet. Dawne czasy kiedy transfer 15kB/s to było całkiem niezłe łącze. Łącze było dialogowego.
Następny provider, którego właśnie zmieniam, to również sieć lokalna, ale znacznie większa, powiedzmy na osiedle. To z kolei było wykupione od TP (nie miałem adresie, mam na myśli coś w rodzaju dial8943.tpnet.pl, żadnych oznaczeń TP, tylko nazwę swojego prowidera). Panowie monterzy podpieli się pod kabel od mojego pierwszego prowidera.

Jak wrócę z pracy (ok. 18) postaram się zamieścić screeny z konfiguracji routera.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tockar pisze:telefon mam na linii TP. Instalowane było tylko łącze internetowe
No to ja czegoś nie rozumiem.
Ten internet to masz po kablu telefonicznym (ADSL) czy od jakiegoś dostawcy po kablu ethernet czy TV kablowa?

Jeżeli masz internet po ADSL to musisz mieć router Annex A ponieważ jest to po linii TP a nie Dialogu.
Jeżeli masz internet po ethernecie/TV kablowej to musisz mieć inny router.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

tockar pisze:Jak wrócę z pracy (ok. 18) postaram się zamieścić screeny z konfiguracji routera.
Lepiej zamieść fotki tego "modemu" co go masz i ewentualnie tego co wystaje ze ściany i kabla jaki łączy "ścianę" z "modemem" bo może jest jakiś fikuśny.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

No i napisz dokładnie jaki modem masz z Dialogu. Czy możesz się do niego zalogować i podać co i jak ma ustawione?
bars33
Użytkownik forum

Post autor: bars33 »

Witam,
zrób restart routera,ustaw wszystko jeszcze raz w PPPoe i nie zapomnij sklonować adresu MAC na routerze bo bez tego sie nie połączysz.
Pozdr,B
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bars33 pisze:nie zapomnij sklonować adresu MAC na routerze bo bez tego sie nie połączysz.
No gdzież? :zdziwko:
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Piszesz że masz internet na linii TP. Więc ustaw na
VPI-0
VCI-35
a Multiplexing na LLC tak jak miałeś. Takie mam parametry napisane w instrukcji Tp linka do sieci Dialog na linii TP. Zobacz jeszcze ADSL Mode ustaw pierw G.DMT lub ewntualnie jak centrala obsługuje adsl2+. Zalecam pierw zainstalować najnowsze firmaware.
Aha i pamiętaj o ustawieniu Annex A
tockar

A więc kolejno:

Telefon mam w TP. Internet mam w Dialogu. Nie jest to na liniach TP, bo dostałem zapewnienie z infolinii że jest to łączę od Dialogu. Po drugie, z tego co widzę na stronie dialog.pl, nie oferują oni na liniach TP 10Mbit/s.

Łączę mam od Dialogu, od Dialogu otrzymałem urządzenie ASMAX AR801MP. Kabel zakończony jest końcowką RJ-11. Jak wyżej pisałem, monetrzy wykorzystali do instalacji łącza stary kabel ethernetowy, o ile to ma znaczenie. Wszystko jest opisane wyżej.
Owe urządzenie z tyłu, pomijając reset i kabel zasilający, ma dwa wejścia, jedno podpisane ADSL do którego wkładam kabel założony przez monterów z końcówką RJ-11 i LAN, na kabel RJ-45.

W/g infolinii Dialogu modem jest prekonfigurowany i nie można się dostać do jego ustawień, choć niespecjalnie w to wierzę. Google powiedziało mi, że modem powinien mieć adres 192.168.1.1, ale nie działa mi to.

Próbowałem klonować adres MAC tego ASMAXa. Nic. MAC jest zapisany na spodzie urządzenia, natomiast próbowałem też tego, co pokazał mi ipconfig po połączeniu się z internetem bezpośrednio z modemem. Nie wiem który jest poprawny, ale w obu przypadkach nie przynosi to rezultatu.

W/g specyfikacji urządzenia TP-LINK TD-8920G te urządzenie obsługuje nie tylko Annex B, ale również A i parę innych (link do manuala w pdf: http://www.tp-link.com/english/soft/200862154858.pdf strona 9). W konfiguracji nie znalazłem jednak żadnej możliwości zmiany Annexu, może odbywa się to automatycznie, nie wiem.

DSL Settings mam ustawione identycznie jak w załączniku powyżej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tockar pisze:Telefon mam w TP. Internet mam w Dialogu
Więc masz Annex A i bez routera z takim modemem ADSL nic nie poradzisz.
tockar pisze:W/g specyfikacji urządzenia TP-LINK TD-8920G te urządzenie obsługuje nie tylko Annex B, ale również A
Ale musisz od razu kupić w odpowiedniej opcji, nie ma przełącznika programowego w firmware (może zmiana firmware zmienia Annex?).

Najlepiej wymienić ten co masz w sklepie na inny (z Annex A) z zastrzeżeniem zwrotu i sprawdzić czy zadziała.
Nie pomagam na PW!
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Musze teraz stwierdzić że masz 2 osobne linie. Na 100 % masz annex B posiadając modem ASMAX AR801MP. Parę miesięcy temu miałem podobny problem z synchronizacją ADSL w moim routerze TP-Link TD-W8901G. Pomogła mi wymiana firmware na najnowszy. Spróbuj zaktualizować oprogramowanie w swoim. Później ustaw takie parametry które podali Ci na infolinii. Ewentualnie spróbuj ustawić tryb RFC 1493 Bridge z enkapsulacją LLC.
tockar

RFC 1493 Bridge odpada, ponieważ muszę wpisać login i hasło. Wczoraj zdaje się próbowałem ustawiać bridge, a następnie łączyć się PPPoE z komputera i nie działało.

Co do linków od aliasa, to niestety mnie nie dotyczy problem tamtych użytkowników. Jeden miał problem z modemem ASMAX, ja z nim problemu nie mam, działa z palca. Problem mam z routerem.

Drugi link to problem użytkownika który kabla ADSL nie wkładał do wejścia Line. Ja w swoim routerze robię tak od samego początku.

Mam inne pytanie. Załóżmy, że ostatecznie będę się łączył w konfiguracji:
ADSL -> ASMAX -> modem/router WiFi -> dwa komputery. Na jednym komputerze z WinXP to działa, na drugim nie, niezależnie czy pierwszy jest podłączony. Czy to, że nie działa na komputerze z Win7 to kwestia sterownika od WiFi? Samo połączenie z routerem działa dobrze na komputerze z Win7.

Dwa, czy jeśli dwa komputery będą się logować przez PPPoE to nie będzie to rozłączać drugiego użytkownika? Modem pozwoli na podwójne logowanie?

Firmware aktualizowałem dzień przed przyjściem monterów Dialogu. Czy powrót do ustawień fabrycznych również nadpisuje uaktualnione firmware?

Co do tych nieszczęsnych Annexów, nie może być tak, że router po restarcie próbuje wszystkich możliwych konfiguracji annexów, aż "załapie" ? Napisałem zresztą maila do supportu TP-LINK w sprawie tych annexów, czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Najpierw to musisz wykombinować tyle żeby zapaliła się synchronizacja ADSL, bez tego nic nie zrobisz. Odpowiedź dostaniesz od suportu, bo być może rozwiązanie jest w sposobie podłączenia być może jest jakieś oryginalne inne niż piny 2-3 w rj11.
Aha dobrze podłączasz spliter który dostałeś z routerem?

[ Dodano: 2010-06-02, 16:07 ]
tockar pisze:Dwa, czy jeśli dwa komputery będą się logować przez PPPoE to nie będzie to rozłączać drugiego użytkownika? Modem pozwoli na podwójne logowanie?
Jeśli będziesz chciał zostawić sobie modem, to kupujesz router z normalnym gniazdem ethernet wan i to on odpowiada za logowanie PPPoE.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

tockar pisze:Co do linków od aliasa, to niestety mnie nie dotyczy problem tamtych użytkowników. Jeden miał problem z modemem ASMAX, ja z nim problemu nie mam, działa z palca. Problem mam z routerem.
Te linki miałeś po to żeby podpatrzeć jakie są ustawienia Asmaxa skoro nie mogłeś ich podejrzeć u siebie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzywyzzz pisze:Musze teraz stwierdzić że masz 2 osobne linie.
Autor nic na ten temat nie pisze ani nie odpowiada więc trudno coś więcej powiedzieć.
Nie pomagam na PW!
tockar

wojteks pisze:
krzywyzzz pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Autor nic na ten temat nie pisze ani nie odpowiada więc trudno coś więcej powiedzieć.
Dwa dni temu napisałem:
Internet jest na 100% na łączu dialogowym, dostałem na infolinii dodatkowe zapewnienie w tej sprawie (jeszcze zanim zacząłem wszystko ustawiać).
Więc tak, jak najbardziej, mam dwie linie, z moich kilku postów jasno to wynika.
Jeszcze raz: telefon mam w TP, internet w Dialogu. Gdyby to było na linii TP, to napisałbym.

Spliter mi niepotrzebny, skoro mam tylko internet w Dialogu. Zresztą, podłączyłem i - niespodzianka - nie działa dalej.

Kabel jest chyba w porządku, skoro internet mam, jeśli podłączę go do modemu. Możliwe jest, żeby ten tp-link miał inne wejście? Wejście line jest dostosowane do RJ11.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-02, 20:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-02, 19:22 przez tockar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tockar pisze:Więc tak, jak najbardziej, mam dwie linie, z moich kilku postów jasno to wynika.
To czy tak trudno było to w pierwszym poście napisać wprost i wtedy połowy tej dyskusji by nie było.
tockar pisze: Możliwe jest, żeby ten tp-link miał inne wejście?
Czy ma w ustawieniach wybór "Inner pair/Outer Pair"
Nie pomagam na PW!
tockar

wojteks pisze:Czy ma w ustawieniach wybór "Inner pair/Outer Pair"
Owszem, ma.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

tockar pisze:Owszem, ma.
I co tam jest zaznaczone? Jaki masz kabel adsl 2 czy 4 przewody? Jeżeli 2 to musi być zaznaczone "Inner.." a jeżeli 4 to sprawdź na obu ustawieniach.
Nie pomagam na PW!
tockar

Kabel ADSL ma 4 przewody, było zaznaczone "Inner". Zmiana na "Outer" Nic nie dała.

Próbowałem wczoraj ustawić router od podstaw przy pomocy Windowsowego programu który dostałem wraz z routerem. Program ciągle sygnalizował problem z wejściem Line i żebym sprawdził czy kabel jest dobrze połączony. To wszystko jeszcze przed wpisywaniem danych typu login i hasło. Możliwe więc, że wejście Line jest uszkodzone. W sumie to chyba wszystko inne już spróbowałem.

[ Dodano: 2010-06-03, 13:57 ]
Problem najwyraźniej rozwiązany, wprawdzie internetu wciąż nie mam (tzn. wciąż tylko na starym laptopie), ale już wiem o co chodzi.

Otrzymałem odpowiedź od TP-LINK:
Dear (...):
Thank you for your email requesting information about our product.
I check that TD-W8920G supports Annex A, but not Annex B.
i would report the manual problem to the senior engineer.
Please take the product back to the retailer for replacement.
Best Regards
TD-W8920G kupiłem dlatego, że w manualu (linkowałem do niego w tym temacie) wyraźnie jest napisane, że obsługuje Annex A, B, i inne. Także w instrukcji szybkiej instalacji (polskiej) podane są przykładowe ustawienia (VPI, VCI itp) dla Annexu A i B. Jak na ironię, TD-W8901G, który nie kupiłem dlatego, że na allegro wszędzie jest opisany jako obsługujący Annex A, jak najbardziej obsługuje Annex B.

Skoro więc muszę kupić coś innego, co możecie mi polecić? Jaki modem-router pod Annex B albo AP, by gwarantowało transfer na poziomie 10Mbit? Powiedzmy do 300zł?
ODPOWIEDZ