Mam problem z ustawieniem sieci bezprzewodowej w sieci Dialog. Połączenie z internetem w Dialogu jest świeżo założone (31.05.2010). Sprzęt:
Router-modem TP-LINK TD-8920G (obsługuje Annex B)
2x Adapter TP-LINK TL-WN422G
Nie potrafię skonfigurować routera tak, by sam łączył się z internetem, bez pomocy modemu otrzymanego z Dialogu.
Po podłączeniu bezpośrednio routera do kabla dialogowego ustawiam tak, jak podali mi na infolinii dialogu:
VPI:1
VCI:32
połączenie PPPoE, LLC, MTU 1500 lub auto (ustawiam 1500, nie mam opcji auto), login i hasło.
Po restarcie routera lampka ADSL na routerze pulsuje przez mniej więcej minutę, po czym gaśnie i później jest całkowicie nieaktywna. Połączenie między routerem a komputerami jest doskonałe, lecz internetu nie ma.
Jeśli do kabla Dialogowego podłączę modem z Dialogu, ten podłączę do routera a następnie na starym laptopie (potrzebny adapter TL-WN422G) z WinXP ustawię nowe połączenie PPPoE i użyję do logowania loginu i hasła z Dialogu, laptop połączy się z internetem, niezależnie od tego czy w konfiguracji modemu ustawię PPPoE czy PPPoA.
To samo ustawienie połączenia PPPoE na komputerze stacjonarnym z Windows 7 nie działa. System nie może się polączyć. Samo połączenie z routerem jest doskonałe lub bardzo dobre, ale połączenie PPPoE nie działa.
Jestem całkowicie początkującym użytkownikiem jeśli chodzi o sieci bezprzewodowe. Docelowo chciałem używać tylko jednego urządzenia - routera TP-LINK. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale skoro ma w sobie wbudowany modem to na komputerach nie powinien używać dodatkowego połączenia PPPoE. Internet w tym momencie powinien działać z palca, jak w zwykłej sieci lokalnej, jaką miałem do tej pory. W routerze jest włączone m.in. DHCP. Staram się to ustawić (stan na 18:20) od 7 godzin i ręce mi odpadają. Proszę o pomoc.