Problem z bezprzewodówką.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Problem z bezprzewodówką.
-antena paraboliczna (talerz średnica 800mm)
-do nadajnika ok. 1,5km
-kabelek H155 od anteny do komputera ok. 6m
-karta sieciowa D-Link DWL-520+
-Signal Strength około. 74-76%
-Link Quality (spadek poniżej 50%- często występujący problem w czasie dnia)
-zanik pakietów (ping) - (Upłynął limit czasu żądania - często występujący problem w czasie dnia).
Proszę o poradę co się dzieje.
-do nadajnika ok. 1,5km
-kabelek H155 od anteny do komputera ok. 6m
-karta sieciowa D-Link DWL-520+
-Signal Strength około. 74-76%
-Link Quality (spadek poniżej 50%- często występujący problem w czasie dnia)
-zanik pakietów (ping) - (Upłynął limit czasu żądania - często występujący problem w czasie dnia).
Proszę o poradę co się dzieje.
Ostatnio zmieniony 2006-11-27, 17:04 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 3 razy.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z bezprzewodówką.
dobrze ustawiłeś tą antene? może ci podlało promiennik albo złaczki źle uszczelnione
jutro to dzis... tyle że jutro 

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Po 1 czy jest widocznosc Twojej anteny z bazową ?
Po 2 moze masz zle ustawioną polaryzacje, przekrec promiennik o 90 st. i wtedy sprawdź. Podokrecaj i zaklej tasma złaczki.
Po 2 moze masz zle ustawioną polaryzacje, przekrec promiennik o 90 st. i wtedy sprawdź. Podokrecaj i zaklej tasma złaczki.
-
Skoro jestem podłączony do Internetu to i mam widoczność mojej anteny z antena bazową. Chyba to powinno być jasne. Kłopoty mam od pewnego czasu.MaxFM pisze:Po 1 czy jest widoczności Twojej anteny z bazową ?
Signal Strength ok. 74-75%
Link Quality (spada po niżej 50%)
zanik pakietów (ping) - (Upłynął limit czasu żądania)
Niby jak mam dokonać pkt. 2? Ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem nie znam się na tym.MaxFM pisze:Po 2 może masz złe ustawioną polaryzacje, przekręć promiennik o 90 stopni i wtedy sprawdź. Po dokręcaj i zaklej taśmą złączki.
Ostatnio zmieniony 2006-11-27, 17:08 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 2 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Prośba
Przede wszystkim uspokój się i zmień czcionkę...NOTTI80 pisze:Skoro jestem podłączony do Internetu to i mam widoczność mojej anteny z antena bazową. Chyba to powinno być jasne. Kłopoty mam od pewnego czasu.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Jak widzimy siła sygnału jest dość dobra zatem problem tkwi w jakości tego sygnału.NOTTI80 pisze: Signal Strength ok. 74-75%
Link Quality (spada po niżej 50%)
zanik pakietów (ping) - (Upłynął limit czasu żądania)
Przypuszczalnym problemem pogorszeniem jakości twojego połączenia może być interferencja lub ingerencja na tor radiowy przez urządzenia inne.
Sprawdź Net Monitorem czy w pobliżu widzisz inne sieci WLAN może sąsiad rozdzielił sobie sieć w domu na tym samym kanale lub inny dostawca postawił gdzieś po drodze swój punkt dostępowy.
Problem może być też po stronie AP Twojego dostawcy.
Nadzwyczajnie w świecie AP może nie radzić sobie ze zbyt dużym ruchem, co objawia się głównie na stratach pakietów lub jest po prostu odczulany przez interferencje.
Zrób pomiary i obserwacje wtedy będziemy mogli zdalnie więcej coś powiedzieć.
Przyczyn tej sytuacji może być wiele tak jak koledzy już ci podpowiadali.
Powodzenia.
-
"x" Channel 9 Strenght 75%
"x" Chanel 12 Strenght 63 %
"x" Chanel 7 Strenght 63 %
"y" Chanel 8 Strenght 60 %
"y" Chanel 13 Strenght 55 %
"x" to mój dostawca
"y" konkurencja
Aktualnie korzystam z nadajnika "x" Chanel 9, Strenght 75% , ponieważ mam z niego najlepszy sygnał.
Moja antena skierowana jest na wschód w stronę bazy operatora "x" na której mieszczą się wymienione trzy anteny nadawcze. Na zachodzie pół kilometra za mną znajduje się nadajnik-przekaźnik konkurencji "y" do którego biegnie sygnał ze wschodu z nadajnika bazowego.
"x" to mój dostawca
"y" konkurencja
Aktualnie korzystam z nadajnika "x" Chanel 9, Strenght 75% , ponieważ mam z niego najlepszy sygnał.
Moja antena skierowana jest na wschód w stronę bazy operatora "x" na której mieszczą się wymienione trzy anteny nadawcze. Na zachodzie pół kilometra za mną znajduje się nadajnik-przekaźnik konkurencji "y" do którego biegnie sygnał ze wschodu z nadajnika bazowego.
- MaxFM
Człowieku, chcemy Ci pomoc wiec folgujMaxFM pisze:Po 2 moze masz zle ustawioną polaryzacje, przekrec promiennik o 90 st. i wtedy sprawdź. Podokrecaj i zaklej tasma złaczki.

-
Hmmm... już łapie, ale nie wiem co to da przekręcenie promiennika o 90 stopni na antenie paraboli. Ustawiam tym sposobem polaryzacje pionową lub poziomą?MaxFM pisze:Człowieku, chcemy Ci pomoc wiec folgujMaxFM pisze:Po 2 myśle masz źle ustawioną polaryzacje, przekręć promiennik o 90 st. i wtedy sprawdź. Po dokręcaj i zaklej taśma złączki.Nie wiedziałem ze przekręcenie promiennika w antenie o 90 stopni jest aż takie trudne, jak znajdę chwile to Ci to rozrysuje? Z zaklejeniem złączek chyba sobie poradzisz?
Z przeczyszczeniem złączek i zaklejeniem poradzę sobie.
- MaxFM
Dokładnie !! mozesz spróbowac przekrecic o 90st, jak sygnał wzrosnie to ok, jak spadnie to wrócisz do poprzedniego ustawienia.NOTTI80 pisze: Ustawiam tym sposobem polaryzacje pionową lub poziomą?
-
Hmmm... Link Quality - wskaźnik jakości sygnału spada w pewnych określonych porach w czasie dnia, myślę ze nie będzie to powód polaryzacji.MaxFM pisze:Dokładnie! Możesz spróbować przekręcić o 90 stopni, jak sygnał wzrośnie to ok, jak spadnie to wrócisz do poprzedniego ustawienia.NOTTI80 pisze: Ustawiam tym sposobem polaryzacje pionową lub poziomą?
Nadmieniam, iż takie ustawienia anteny wykonywał mi sam serwisant tej firmy przy podłańczaniu mnie do sieci 2,5 roku temu.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Przeanalizuj to, co napisałeś wyżej to obrazuje Twój problem.NOTTI80 pisze:"x" Channel 9 Strenght 75%
Co do pory dnia to większy ruch w sieci generuje większe interferencje między kanałowe.
Obstawiam ze przyczyna leży w zewnętrznym żrólne zakłóceń.
Zgłoś ten fakt administratorowi Twojej sieci.
To będzie jedyne rozsądne rozwiązanie Twojego problemu.
-
DADA możesz troszkę jaśniej mi wyjaśnić swoją teorie.DADA pisze:Co do pory dnia to większy ruch w sieci generuje większe interferencje między kanałowe.NOTTI80 pisze:"x" Channel 9 Strenght 75%
Obstawiam ze przyczyna leży w zewnętrznym źródlne zakłóceń.
- JK
- Stały użytkownik forum
Witam.
Sieci "x" oraz "y" pracują na kanałach, które mogą wzajemnie się zakłócać.
Kanał 7 jest zakłócany przez kanał 8, 9 głównie przez 8, a 12 głównie przez 13.
To, że kanały mają różne numery nie oznacza, że są od siebie całkowicie niezależne. Możesz o tym poczytać na stronie http://www.dipol.com.pl/bib86.htm (jeżeli nie chcesz czytać całości to przejdź do części "Dobór kanału radiowego").
Niestety ty nie możesz wiele zrobić poza zgłoszeniem tego administratorowi, jak radził @DADA. Jeżeli teraz łączysz się na kanale 9 to możesz spróbować zmienić na 12 (nie rozwiąże to problemu ale może go zredukować, jeżeli kanał 13 w sieci "y" jest rzadziej używany).
Sieci "x" oraz "y" pracują na kanałach, które mogą wzajemnie się zakłócać.
Kanał 7 jest zakłócany przez kanał 8, 9 głównie przez 8, a 12 głównie przez 13.
To, że kanały mają różne numery nie oznacza, że są od siebie całkowicie niezależne. Możesz o tym poczytać na stronie http://www.dipol.com.pl/bib86.htm (jeżeli nie chcesz czytać całości to przejdź do części "Dobór kanału radiowego").
Niestety ty nie możesz wiele zrobić poza zgłoszeniem tego administratorowi, jak radził @DADA. Jeżeli teraz łączysz się na kanale 9 to możesz spróbować zmienić na 12 (nie rozwiąże to problemu ale może go zredukować, jeżeli kanał 13 w sieci "y" jest rzadziej używany).
N6230 + AXF-15S + MBC-15S + ATK-20 + BT = 200 kb/s -> 32 kb/s (iPlus)
- DADA
- Stały użytkownik forum
Oczywiście, że mogę.NOTTI80 pisze:możesz troszkę jaśniej mi wyjaśnić swoją teorie.
Teoria nie jest moją teorią tylko jest to ogólnie znane zagadnienie.
Ale do sedna sprawy:
Jak ogólnie wiadomo pasmo 2,4GHz składa się z 13 kanałów, z czego tylko 3 kanały są niezależne od siebie.
Oznacza to, że w danym miejscu mogą pracować bez kolizyjnie, co najwyżej tylko trzy sieci WLAN. Instalator zanim rozpocznie budowę systemu WLAN powinien się zorientować, czy są jeszcze wolne kanały radiowe. W przypadku wolnych zasobów, należy wybrać kanał radiowy o najmniejszym poziomie szumów nienachodzące na siebie.
Teoretyczne, bezkolizyjne rozmieszczenie kanałów WLAN 2,4 GHz to:
CH1 ==CH7===CH13
CH2==CH8
CH3==CH9
CH4==CH10
CH5==CH11
CH6==CH12
Inny niż podany wyżej podział może skutkować wzajemnym nanoszeniem się częstotliwości wykorzystywanych przez poszczególne kanały.
Co powoduje wzajemne interferencje i wzrost stosunku sygnał-szum.
Przeciwdziałanie to wybrać kanał radiowy o najmniejszym poziomie szumów, zmienić polaryzację łącza na przeciwną, zastosować anteny o wyższym zysku energetycznym. W ostateczności zmienić lokalizację anten.
W/w sugestie dotyczą nie tylko instalacji abonamenckiej, ale głównie punktu dostępowego Twojego dostawcy.
Punkty dostępowe są bardzo podatne na niekorzystne czynniki interferencyjne ze względu na często wysoką lokalizację oraz stosowanie anten dookolnych lub o szerokiej płaszczyźnie promieniowania o znacznym zysku.
W Twoim przypadku jak widać kanały konkurencji są w bezpośrednim sąsiedztwie kanałów, które są używane przez Ciebie a poziomy sygnałów są bardzo wysokie.
Mam nadzieje, że w niewielkim stopniu mogłem ci wyjaśnić metodykę twojego problemu.
-
Hmmm... Ja od siebie widze wykorzystanie już 5 kanałów przez 2 operatorów. Nie wiem jakie jeszcze kanały są wykorzystywane, gdzie sygnał biegnie w drugą stronę mego miasteczka. Ale postaram się to zbadać które kanały są jeszcze wykorzystywane.DADA pisze:...pasmo 2,4GHz składa się z 13 kanałów, z czego tylko 3 kanały są niezależne od siebie.NOTTI80 pisze:możesz troszkę jaśniej mi wyjaśnić swoją teorie.
"x" Channel 9 Strenght 75%
Mam rozumieć ze rozmieszczenie używanych kanałów przez operatorów jest nie prawidłowo rozłożony?
Jak to na przykładzie rozmieszczenie używanych kanałów powinno wyglądać w moim przypadku?
Ostatnio zmieniony 2006-11-30, 16:09 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Na ilu kanałach taki operator "x' "y" "z" mają prawo nadawać?DADA pisze: ...pasmo 2,4GHz składa się z 13 kanałów, z czego tylko 3 kanały są niezależne od siebie. Oznacza to, że w danym miejscu mogą pracować bezkolizyjnie, co najwyżej tylko trzy sieci WLAN.
Zaczynam łapać sens logiki funkcjonowania sieci WLAN ale nie tak do końca.
-
Jeżeli operator nadaje z sygnał z anteny nadawczej w polaryzacji pionowej to antena odbierająca sygnał (antena u klienta) tez musi być skonfigurowana w polaryzacji pionowej?
-
NOTTI80 pisze:"x" Channel 9 Strenght 75%
Oddalone o ok. 6 km położone nadajniki operatora "y" Sygnał płynie z bazy ze wschodu na północny-zachód.NOTTI80 pisze:Nie wiem jakie jeszcze kanały są wykorzystywane, gdzie sygnał biegnie w drugą stronę mego miasteczka. Ale postaram się to zbadać które kanały są jeszcze wykorzystywane.
"y" Chanel 7
"y" Chanel 8
"y" Chanel 9
Kanał 7 i 9 nakładają się na siebie. W obrębie 6 km na tym samych kanałach nadaje operator "x" i "y"
Ostatnio zmieniony 2006-11-30, 18:00 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
- DADA
- Stały użytkownik forum
Masz tam zatem bigos eterowy. 

-
C:\WINDOWS\system32\ping.exe
Badanie 192.168.0.1 z użyciem 32 bajtów danych:
Upłynął limit czasu żądania.
Statystyka badania ping dla 192.168.0.1
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty)
TxRate w tym momencie wzrasta do 5,5 Mbps, a Link Quality jak już wspominałem spada poniżej 50 %.
Przerwy takie są dość częstym zjawiskiem występującym w czasie korzystania z Internetu. Czasami są one krótkotrwałe, niekiedy dłuższe.
Badanie 192.168.0.1 z użyciem 32 bajtów danych:
Statystyka badania ping dla 192.168.0.1
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4 (100% straty)
TxRate w tym momencie wzrasta do 5,5 Mbps, a Link Quality jak już wspominałem spada poniżej 50 %.
Przerwy takie są dość częstym zjawiskiem występującym w czasie korzystania z Internetu. Czasami są one krótkotrwałe, niekiedy dłuższe.
-
...zestawienie połączenia z siecią Internet z prędkością do 128 kb/s
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Wygląda na to ze tez ma taki problem.
Ale do końca nie wiem wiec sie zapytam
karta jaką posiadam
Planet U356A pod usb 1.5 metra + przedłuzacz 3m
+ antena panelowa
stacja nadawcza tak około 500m - pojawia mi sie ekran logowania mikrotika
Taki sam problem pojawia sie jak podłaczam zamiast przedłuzacz bez posrednio do komputera lub pod usb huba.
Problem mianowicie zrywanie połaczenie lub przestaje ciagnąć najcześciej wystepuje jak mam standardową antenkę.
Siglan strength na poziomie 39-49%
Link Quality 30%
zastanawiałem sie nad kupnem
http://www.allegro.pl/item146592680_tco ... r_0zl.html
zastanawia sie czy wzmocni sygnał i bedzie ten net stabliny czy też nie, może byc inne urządzenie przy czym tanie.
Bedzie się łaczył 1 komputer góra 2
I proszę o dokładnijsze wyjaśnienie opisu
Repeater (Client/WDS/BRIDGE) - tak krowie na rowie - nie rozumiem zabrdzo to co jest napisane w wiki. Wiem troche jestem słaby w tym temacie.
Ale do końca nie wiem wiec sie zapytam
karta jaką posiadam
Planet U356A pod usb 1.5 metra + przedłuzacz 3m
+ antena panelowa
stacja nadawcza tak około 500m - pojawia mi sie ekran logowania mikrotika
Taki sam problem pojawia sie jak podłaczam zamiast przedłuzacz bez posrednio do komputera lub pod usb huba.
Problem mianowicie zrywanie połaczenie lub przestaje ciagnąć najcześciej wystepuje jak mam standardową antenkę.
Siglan strength na poziomie 39-49%
Link Quality 30%
zastanawiałem sie nad kupnem
http://www.allegro.pl/item146592680_tco ... r_0zl.html
zastanawia sie czy wzmocni sygnał i bedzie ten net stabliny czy też nie, może byc inne urządzenie przy czym tanie.
Bedzie się łaczył 1 komputer góra 2
I proszę o dokładnijsze wyjaśnienie opisu
Repeater (Client/WDS/BRIDGE) - tak krowie na rowie - nie rozumiem zabrdzo to co jest napisane w wiki. Wiem troche jestem słaby w tym temacie.
poprosty zycie / Dell Latitude C610
- MaxFM
Za niska jakosc sygnału, zmierz dokładnie netstumblerem i podaj sygnał w -dB. Proponuje zmiane anteny na "mocniejsza"
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Ok zmierzyłem sygnał i ... sami zobaczcie i cos doradzie
Dla mnie to troche skomplikowane.
Łacze sie z FUCH -3 bo z FUCH -4 jest gorzej
http://www.republika.pl/slonski/wifi.jpg
--
Zamieniam IMG na samego linka, bo kolega trochę z wielkością obrazka przesadził.
Kto będzie chciał, to zobaczy do linka.
(BliSki)
Dla mnie to troche skomplikowane.
Łacze sie z FUCH -3 bo z FUCH -4 jest gorzej
http://www.republika.pl/slonski/wifi.jpg
--
Zamieniam IMG na samego linka, bo kolega trochę z wielkością obrazka przesadził.
Kto będzie chciał, to zobaczy do linka.
(BliSki)
- MaxFM
Nie zawiele pokazałes, zamiesc screen wykresu tego AP co jestes podłaczony. Wnioskujac z tego co widze snr jest nieciekawy ale powiem wiecej jak dasz wykres.
- sloniu219
- Stały użytkownik forum
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
rwie ci sygnał... może spróbuj ustawić lepiej antene, poza tym masz w eterze 10 nadajników na nieodseparowanych kanałach, stąd też może być ten problem
jutro to dzis... tyle że jutro 

- sloniu219
- Stały użytkownik forum
Ustawiałem antene i nic, zmieniałem polaryzacje i jest jeszcze gorzej.
a gdyby tak mocniejsz to powinna działac przeciesz.
A i czy ten AP wzmocni ?
http://www.allegro.pl/item150530506_tco ... r_0zl.html
ma niby moc 140
a co oznaczają dokładnije tryby
Repeater (Client/WDS/BRIDGE) - nie rozumiem dokładnije co pisze w wiki.
a gdyby tak mocniejsz to powinna działac przeciesz.
A i czy ten AP wzmocni ?
http://www.allegro.pl/item150530506_tco ... r_0zl.html
ma niby moc 140
a co oznaczają dokładnije tryby
Repeater (Client/WDS/BRIDGE) - nie rozumiem dokładnije co pisze w wiki.
-
"x" Channel 9
"x" Chanel 12
"x" Chanel 7
"y" Chanel 8
"y" Chanel 13
"x": to nadajniki mojego operatora "y";nadajniki konkurencji
Oddalone o ok. 6 km położone nadajniki operatora "y" Sygnał płynie z bazy ze wschodu na północny-zachód.
"y" Chanel 7
"y" Chanel 8
"y" Chanel 9
Kanał 7 i 9 nakładają się na siebie. W obrębie 6 km na tym samych kanałach nadaje operator "x" i "y"
OPERATOR TWIERDZI ZE NIE MA BIGOSU ETEROWEGO W OBRĘBIE NASZEJ MIEJSCOWOŚCI.
"x" Chanel 12
"x" Chanel 7
"y" Chanel 8
"y" Chanel 13
"x": to nadajniki mojego operatora "y";nadajniki konkurencji
Oddalone o ok. 6 km położone nadajniki operatora "y" Sygnał płynie z bazy ze wschodu na północny-zachód.
"y" Chanel 7
"y" Chanel 8
"y" Chanel 9
OPERATOR TWIERDZI ZE NIE MA BIGOSU ETEROWEGO W OBRĘBIE NASZEJ MIEJSCOWOŚCI.
Ostatnio zmieniony 2007-01-30, 19:03 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.