Access Point jako bezprzewodowa karta sieciowa

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Access Point jako bezprzewodowa karta sieciowa

Post autor: Proncjusz »

Witam Wszystkie osoby znające się na rzeczy ;)
Mam w domu małą sieć- podpięty komputer stacjonarny, 2 laptopy, telefon i konsolę. Udało mi się naprawić mój stary laptop, jednak nie posiada on bezprzewodowej karty sieciowej. Chciałbym aby Access Point posłużył mi jako karta bezprzewodowa, jednak z jego konfiguracją mam mały problem, dlatego bardzo proszę Was o pomoc.
Konfiguracja routera:
Wi-Fi: Tryb: WPA- Personal; Szyfrowanie- TKIP, hasło- xyz; SSID- MATRIX
LAN: IP- 192.168.4.8; Maska- 255.255.255.240; Serwer DHCP od 192.168.4.2 do 192.168.4.7
Filtr MAC wyłączony

Access Point:
[center]Obrazek[/center]
Konfiguracja Access Pointa:
[center]Obrazek Obrazek Obrazek
[/center]
Moim zdaniem WLAN ustawiony jest prawidłowo. Tryb ustawiony na klienta, szyfrowanie i hasło takie jak na routerze. Wydaje mi się, że problem "leży" po stronie ustawień LAN.
[center]Obrazek[/center]
Ustawiałem na Disabled, Client i Server, jednak nadal nic, nie mogę się połączyć z routerem. Z tą zakładką mam kilka pytań:
1. Gdy dam na disabled to wtedy adres IP jest przypisany Acces Pointowi (IP ręcznie wpisane mam tak samo na telefonie i idziała), Maska taka jak w routerze a co z bramą? Adres routera, tzn 192.168.4.8?
2. Gdy ustawiam na Client to adres IP powinien być przypisany przez router, ale jaki ma być wtedy adres na karcie sieciowej w komputerze?
3. Serwer- do czego służy? Czy wtedy Access Point przypisuje adresy IP podłączonych do niego komputerów? Co wtedy z IP na karcie sieciowej w komputerze- ustawiamy na automat?
4. Którą zakładkę wybrać, by wszystko działało?

W Access Point-cie można ręcznie połączyc się z routerem przez zakładkę, ale gdy daję Connetct to wyskakuje: "Connection failed"
[center]Obrazek[/center]

Chciałbym, aby ten komputer był widoczny w sieci domowej i miał dostęp do internetu. Z pozostałymi urządzeniami nie mam problemu, działają prawidłowo.
Czekam na odpowiedzi.
Dzięki ;)
P.S.: Hasło zmieniłem na potrzeby tematu, w rzeczywistości mam inne
Ostatnio zmieniony 2010-05-30, 20:36 przez Proncjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Access Point jako bezprzewodowa karta sieciowa

Post autor: Jo_gurt »

Widzę pewien podstawowy błąd w twoim rozumowaniu.
Adres IP w AP służy tylko do jego konfiguracji, mógłbyś dać i 123.123.123.123 i też byłoby dobrze.
Kluczowy adres jest przypisywany karcie sieciowej, do której podpinasz AP kablem.
Proncjusz pisze:W Access Point-cie można ręcznie połączyc się z routerem przez zakładkę, ale gdy daję Connetct to wyskakuje: "Connection failed"
Tu pewnie jest problem.
Co to za AP w ogóle?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jo_gurt pisze:Co to za AP w ogóle?
Na moje oko jest to Sparklan WAPR-141.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Widzę pewien podstawowy błąd w twoim rozumowaniu.
Adres IP w AP służy tylko do jego konfiguracji, mógłbyś dać i 123.123.123.123 i też byłoby dobrze.
Kluczowy adres jest przypisywany karcie sieciowej, do której podpinasz AP kablem.
Z sieciami mam od niedawna do czynienia, dlatego za niektóre błędy bardzo przepraszam, dopiero się uczę ;)

Czyli co? Jaki adres IP będzie widoczny w routerze- podpiętego do niego AP, czy adres IP kompa podpiętego do AP? Zaczynam się już trochę gubić. Co z tymi adresami? Jak je poustawiać? Moglibyście odpowiedzieć na moje wcześniejsze pytania?
Jo_gurt pisze:Co to za AP w ogóle?
Nie wiem, na opakowaniu jest napisane tylko Wireless 11g Access Point, a na urządzeniu "Wireless 11g Access point, nr seryjny i nr MAC" nic poza tym. Jak sprawdzic producenta, ewentualnie skąd pobrać aktualizacje firmware o ile takowa istnieje?

[ Dodano: 2010-05-31, 12:18 ]
:super: Rozgryzłem to :super:
Usiadłem dziś rano i na spokojnie zacząłem kombinować, godzinka zeszła ale już wiem co i jak :cfaniak:
Więc tak:
Pierwszy błąd jaki robiłem to tryb bezprzewodowy, w routerze mam ustawione B+G a na AP ustawiłem samo G, dlatego m.in gdy chciałem połączyć się z routerem to w "Access Point Status" pokazywało "Scanning" i nie było połączenia, gdy zmieniłem w AP z G na B+G połączenie nastąpiło od razu. Kolejna sprawa dotyczy zakładki "LAN Interface Setup", tzn wspominanych wcześniej przeze mnie adresów.
Jo_gurt pisze:Widzę pewien podstawowy błąd w twoim rozumowaniu.
Teraz się z Tobą zgodzę, masz całkowitą rację :zdrowko:
Router widzi adresy IP tylko komputerów podpiętych do samego AP. U mnie pod AP podpięty jest tylko 1 komp, ale gdyby do AP podłączyć np. Hub i podpiąć do niego kompy, to router widział by adresy wszystkich komputerów podpiętych do AP, a nie samego AP :hyhy:
Teraz sam odpowiem sobie na wcześniej zadane przeze mnie pytania (byc może pomoże to rozwiązać problem innych użytkowników borykających się z tym samym problemem) :)
1. Gdy w AP ustawie DHCP na disabled, a adres IP AP będzie np 192.168.4.3 to adres na karcie sieciowej kompa będzie następny w kolejności- u mnie pojawił się 192.168.4.4
2. Client to wiadomo, adresy IP będą przydzielane z DHCP routera
3. Server- mimo iż adres IP AP to 192.168.4.3 a DHCP AP zaczynają się od 192.168.4.6 to adres IP na karcie sieciowej jest 192.168.4.4. Czyżby wszystkie adresy IP podpiętych do AP komputerów przydzielał router, mimo iz serwer DHCP jest także na AP? :gwiazdki:
4. U mnie bez względu, co wybiore w zakładce DHCP w AP połączenie z siecią domową i netem jest.

Niby wszystko pięknie a jednak jest mały problem- mam nadzieję, że już łatwiejszy do rozwiązania :(
Wszystko to co opisałem działa, ale tylko bez poziomu zabezpieczeń (bez uwierzytelnienia). Wcześniej w routerze miałem WPA- Personal; szyfrowanie WPA na TKIP, a hasło xyz, w AP natomiast dałem WPA; TKIP i hasło xyz, i za nic nie mogę się połączyć. W Statusie AP pojawia się tylko napis "Waiting for keys" i nic się nie dzieje. Poniższy screen przedstawia zakładke zabezpieczeń i ustawienia zaawansowane w AP:
Obrazek Obrazek

Jak teraz ustawić te zabezpieczenia by AP połączył się z routerem?
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Moglibyście mi jeszcze raz pomóc? Mam problem z tym zabezpieczeniem... Wszystko działa, ale bez zabezpieczenia sieci :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ustawienia wydają się być ok, więc ciężko powiedzieć coś patrząc na screeny.
Spróbuj ustawić preamble na short.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Ustawienia wydają się być ok, więc ciężko powiedzieć coś patrząc na screeny.
Spróbuj ustawić preamble na short.
Na Short Preamble tez zmieniałem,tak samo z Auto na Shared Key i nadal nic.
Screeny po to daję Byście widzieli to co ja widzę, chyba że Wolisz bym wszystko opisał :P ? Dzięki screenom widzisz wszystko, tak jakbyś Siedział u mnie przed kompem :D
Nie wiem dlaczego to nie działa, w czym może być problem? Niby Konfiguracja WiFi w AP jest taka sama jak w routerze, a jednak nie che się połączyć. Bez zabezpieczeń działa normalnie...
W statusie AP jest napisane tylko "Waiting for keys"- wyglądało by to jakby czekał na klucz, chociaż mu go wpisałem :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Spróbuj zmienić SSID jeszcze.

[ Dodano: 2010-06-02, 13:59 ]
Znalazłem też info, że czasem pomaga hard reset routera i AP i konfiguracja od nowa.
infra
Początkujący użytkownik forum

Post autor: infra »

A spróbuj szyfrowania WEP - mniej bezpieczne, itd. - ale spróbuj.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Jo_gurt mam do Ciebie pytanko, może troszkę odmienne od tematu.
Chodzi mi o tryb WDS- Wireless Distribution System
Mając włączony ten tryb, AP nie połączy się z kompem- tryb WDS słuzy jedynie do wzmacniania sygnału. Aby nastąpiło połączenie i prawidłowe działanie w sieci, należy pierwszy Access Point ustawić w trybie WDS a drugi w trybie AP lub jeśli mamy 1 Access Point to dajemy tryb AP+WDS. Dobrze piszę? Powyższy problem poruszyłem wczoraj na elektrodzie i jeden uzytkownik uparcie twierdzi, że w trybie WDS(samym trybie WDS, nie AP+WDS) komp połączy się z AP. Ma racje czy ja zgłupiałem? :gwiazdki: Napisła mi jeszcze, że Repeater to tryb do wzmacniania sygnału, a nie WDS...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Generalnie to jest mniej więcej tak:
- w trybie WDS urządzenie łączy się tylko z innymi urządzeniami w tym trybie, czyli nie ma mowy o połączeniu komputera, tryb ten służy do tworzenia mostów radiowych, zazwyczaj jeden-do-wielu
- żeby z urządzeniem w trybie WDS połączył się klient (komputer), trzeba dorzucić jeszcze AP, czyli będzie to tryb WDS+AP, wtedy urządzenie łączy się z siecią WDS i umożliwia dostanie się do niej komputerów
- tryb Universal Repeater to działa podobnie do WDS+AP (choć technicznie to zupełnie co innego), ale nie wymaga, żeby główny AP był w trybie WDS (a nawet wymaga, żeby nie był ;))

Inna sprawa to taka, że niektórzy producenci nazywają sobie to jak chcą i u niektórych WDS jest trybem WDS+AP albo nawet UR.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

No i o to mi chodziło- czyli to co napisałem wyżej to prawda...
Wracając do tematu.
Na screenie Wireless Basic Settings jest opcja Universal Repeater- mam ją odznaczoną. Przed chwilą napisałeś o tym trybie, próbowałem i nadal nic..

[ Dodano: 2010-06-03, 12:33 ]
Na szyfrowaniu WEP AP od razu łączy się z routerem, wszystko cacy śmiga :super:
Chciałbym by zabezpieczenie było na WPA, zabezpieczenie WPA2 odpada, ponieważ tego szyfrowania nie obsługuje moja konsola- więc tym nie ma co sobie głowy zawracać.
Mógłby mi ktoś po krótce opisać rodzaje szyfrowań, tzn czym się róźnią, itp itd (takie akurat mam w routerze):
1. WEP:
a) Open System
b) Shared Key
2. WPA:
a) WPA-Personal
b) WPA- Enterprise
c) WPA- Auto-Personal
d) WPA- Auto-Enterprise
3. WPA2:
a) WPA2-Personal
b) WPA2- Enterprise
4. Radius with 802.1x

W AP w zakładce Wireless Security Setup w polu Encryption: jest tylko samo WEP i szyfrowanie WEP 64 i 128bits. W routerze natomiast jest Open System- WEP i Shared Key- WEP. Bez względu, który z tych trybów będzie ustawiony w routerze AP za kazdym razem będzie się z nim łączyć.
Trochę z tym zeszło, zbyt duzą uwagę skupiłem na szyfrowaniu WPA, a o WEP-ie nie pomyślałem :D WEP działa, WPA2 odpada a co z WPA- czy nadal pozostanie zagadką?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Pogoogluj, te informacje łatwo znaleźć.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

OK, poszukam...
Kiedyś natknąłem się na temat związany z nieprawidłowym działaniem routera. Tak jak u mnie mimo prawidłowej konfiguracji były błędy w połączeniu. Okazało się, że był błąd w firmware i po instalacjo nowego oprogramowania problem zniknął. Być może to samo jest u mnie? Tylko teraz skąd pobrać takie oprogramowanie jak na pudełku ani na sprzęcie nie ma producenta :niepewny: ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Proncjusz pisze:Tylko teraz skąd pobrać takie oprogramowanie jak na pudełku ani na sprzęcie nie ma producenta :niepewny: ?
Wg. mnie jest to Sparklan WRTR-141, ale głowy nie daję - jeżeli to byłby ten AP to TU masz do niego firmware. Ale to może być też jakiś specyfik od CC&C, choć wątpię w to.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Tak, tylko Sparklan WRTR-141 to router ma 4 porty LAN, u mnie jest tylko wejście na 1 kabel Ethernetowy, więc firmware do tego sprzętu nie będzie pasować. Jak już to WAPR-141 i specyfikacja
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Proncjusz pisze:Jak już to WAPR-141 i specyfikacja
Racja - wcześniej pisałem poprawnie, a teraz coś pokręciłem :zawstydzony: Tylko do WAPR-141 nie widzę firmware :niepewny:
infra

Ha - więc na WEP działa ;) i tylko na WEP będzie działać,a jeśli komuś uda się to na WPA to niech się ujawni i opisze, a ja mu stawiam ... schłodzoną.
Uważam, że lepszy rydz niż nic i zniechęci 99,8 % chętnych na darmowy net.

Jeszcze jedno - zmiana firmware nic tu nie da.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

infra pisze:,a jeśli komuś uda się to na WPA to niech się ujawni i opisze, a ja mu stawiam ... schłodzoną.
Mi się udało na starym Edimaksie EW-7206APB (tylko 801.11b), który przed upgrade firmware nawet nie wiedział co to WPA.
infra

A z drugiej strony co było?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Asus WL-500g Premium v1 z Tomato.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Wysłałem e-mail do sparklana gdzie znajdę firmware do tego modelu- może odpiszą. Szukałem w Google ale jakoś nie mogę znaleźć, cały czas natykam się tylko na WRTR-141. Jedni piszą, że to firmware pasuje do WAPR-141 a inni, że nie bo uwale AP-eka- nie będę ryzykował.
Znalazłem także kilka informacji na temat mojego modelu. Ludzie piszą, że ma on problemy z połączeniem w trybie WPR i WPR2, a na otwartym i WEP-ie łączy się normalnie- to samo co u mnie. Chyba na razie, do czasu kiedy nie rozwiąże problemu zostanę przy WEP 64bits, ponieważ na 128 telefon nie chce mi się połączyć.

Temat już chyba zmierza ku końcowi... Wiadomo w czym tkwi problem- być może to wina urządzenia lub oprogramowania. Dzięki Wszystkim za odpowiedzi :brawa:

Teraz temat może nieco odmienny. Na forum zarejestrowałem się półtora roku temu i dopiero teraz od tamtego czasu założyłem temat :D Wcześniejszy problem dotyczył mojego routera: ASUS WL-500gP v2, a dokładniej jego oprogramowania. Od tamtego czasu nic nie zrobiłem, trochę byłem zajęty ;) Mógłby mi ktoś napisać czy do tego modelu istnieje możliwość wgrania innego firmware niż ten oryginalny? Wiem, że do v1 można, ale do v2 nie wiem- jedni piszą, że można a drudzy że nie :gwiazdki: Szczególnie to chodzi mi o tą przeklętą funkcję Download Master (właściwie to dla niej kupiłem ten router). Czytałem już wcześniej o jakimś Tomato, OpenWrt, DDWrt itp. Czym te wersje różnią się od siebie, a czym od oryginalnego oprogramowania? Która najlepsza, co wybrać? RuTorrent- dzięki temu podobno router lepiej ściąga z torrentów... Mógłby mnie ktoś nakierować, gdzie te informacje znaleźć? Najwyższa pora się tym zająć :czyta:
(napisałem w tym temacie, ponieważ nie chciałem zakładać nowego- mam nadzieje, że to nie problem?)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Proncjusz pisze:Mógłby mi ktoś napisać czy do tego modelu istnieje możliwość wgrania innego firmware niż ten oryginalny?
Tak. OpenWRT na pewno śmiga, DD-WRT też zdaje się, nie wiem jak z Tomato.
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/WL500G_Premium_v2
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

A gdzie znajdę informacje na temat tych systemów? Które najlepsze, jak się to ustawia, wgrywa czy będą działać torrenty itp, itd. Jakaś stronka, forum... Chciałbym wszystkiego, wszystkiego się dowiedzieć.... :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Proncjusz pisze:A gdzie znajdę informacje na temat tych systemów?
Chyba nie będę oryginalny: google :hyhy:
Każda z dystrybucji ma swoją stronę, forum i często wiki. Informacji jest od groma, trzeba tylko trochę czasu.
W skrócie:
- Tomato - super QoS, ale mocno zamknięte distro
- DD-WRT - pół-zamknięte, sporo gotowych paczek i rozwiązań
- OpenWRT - tu w zasadzie można wszystko, ale czasem trzeba dłużej podłubać
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Tak patrzę, patrzę i zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem WA-2204C :roll: Kilka jest takich podobnych AP - na dodatek mają tego samego softa :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

sp6huk pisze:Tak patrzę, patrzę i zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem WA-2204C :roll: Kilka jest takich podobnych AP - na dodatek mają tego samego softa :gwiazdki:
Dobrze piszesz, to na pewno jest ten AP. SparkLAN ma inne pudełko i napis firmy na urządzeniu, WA-2204C wygląda identycznie jak mój, i te same pudełko. Poza tym pozostałe akcesoria, jak zasilacz instrukcja, kabel wszystko jest to samo. Nie wiem czym ten sprzęt ma się od siebie różnić, ale bebechy ma te same. Opisy usterek i problemów w obu modelach są identyczne. Może do WA-2204C szybciej znajdę firmware (mimo iz sparklan ma identyczne :) )
"Identyczne" :D
Ostatnio zmieniony 2010-06-06, 09:53 przez Proncjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Proncjusz pisze:napis firmy na urządzeniu
No właśnie nie wszystkie Sparklany mają napis - niektóre mają, a niektóre nie - chociaż jest to ten sam model.
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

To już sam nie wiem co mam...

[ Dodano: 2010-06-07, 10:35 ]
SparkLAN odpisał mi dziś i podali linka do firmware !TU!
Skoro WAPR-141 i WA-2204C to to samo, więc do tych urządzeń te samo firmware będzie pasować- zresztą plik nazywa się WAPR-141 i 2204C
Awatar użytkownika
Proncjusz
Użytkownik forum

Jest to najnowsza wersja, zmiany od v.1.4.0 (pierwszej):
v1.4.2
- Update WLAN driver
- Add WLAN Block Relay feature via web
- Add WLAN WMM feature in AP mode
- Add WLAN Ack Timeout feature
- Add ping watchdog feature

[ Dodano: 2010-06-07, 11:49 ]
Uff, już po aktualizacji firmware...
infra pisze:Ha - więc na WEP działa ;) i tylko na WEP będzie działać,a jeśli komuś uda się to na WPA to niech się ujawni i opisze, a ja mu stawiam ... schłodzoną.
Uważam, że lepszy rydz niż nic i zniechęci 99,8 % chętnych na darmowy net.

Jeszcze jedno - zmiana firmware nic tu nie da.
I tu się mylisz :cwaniak:
Po zrestartowaniu AP i ponownej konfiguracji (szyfrowanie ustawione po raz kolejny na WPA) tym razem AP się połączył, bez żadnych problemów. Na WPA wszystko śmiga aż miło, także w pozostałych szyfrowaniach.
Krótko reasumując firmware v.1.4.0 jest wadliwe i zalecam zaktualizowanie maszyny do wersji v.1.4.2. Nowa wersja jest stabilniejsza i wnosi kilka dodatkowych opcji.
Ten AP ma także inną pewną wadę, na procesorze nie ma radiatora- ten z kolei podczas długiej pracy może powodować zawieszanie urządzenia, polecam zamontować na nim mały radiatorek, który będzie lepiej odprowadzał ciepło.

Ujawniłem się, wszystko opisałem - infra to co z tą ... schłodzoną? :D JA także Dolny Śląsk :szampan:
ODPOWIEDZ