Mam w domu małą sieć- podpięty komputer stacjonarny, 2 laptopy, telefon i konsolę. Udało mi się naprawić mój stary laptop, jednak nie posiada on bezprzewodowej karty sieciowej. Chciałbym aby Access Point posłużył mi jako karta bezprzewodowa, jednak z jego konfiguracją mam mały problem, dlatego bardzo proszę Was o pomoc.
Konfiguracja routera:
Wi-Fi: Tryb: WPA- Personal; Szyfrowanie- TKIP, hasło- xyz; SSID- MATRIX
LAN: IP- 192.168.4.8; Maska- 255.255.255.240; Serwer DHCP od 192.168.4.2 do 192.168.4.7
Filtr MAC wyłączony
Access Point:
[center]

Konfiguracja Access Pointa:
[center]

[/center]
Moim zdaniem WLAN ustawiony jest prawidłowo. Tryb ustawiony na klienta, szyfrowanie i hasło takie jak na routerze. Wydaje mi się, że problem "leży" po stronie ustawień LAN.
[center]

Ustawiałem na Disabled, Client i Server, jednak nadal nic, nie mogę się połączyć z routerem. Z tą zakładką mam kilka pytań:
1. Gdy dam na disabled to wtedy adres IP jest przypisany Acces Pointowi (IP ręcznie wpisane mam tak samo na telefonie i idziała), Maska taka jak w routerze a co z bramą? Adres routera, tzn 192.168.4.8?
2. Gdy ustawiam na Client to adres IP powinien być przypisany przez router, ale jaki ma być wtedy adres na karcie sieciowej w komputerze?
3. Serwer- do czego służy? Czy wtedy Access Point przypisuje adresy IP podłączonych do niego komputerów? Co wtedy z IP na karcie sieciowej w komputerze- ustawiamy na automat?
4. Którą zakładkę wybrać, by wszystko działało?
W Access Point-cie można ręcznie połączyc się z routerem przez zakładkę, ale gdy daję Connetct to wyskakuje: "Connection failed"
[center]

Chciałbym, aby ten komputer był widoczny w sieci domowej i miał dostęp do internetu. Z pozostałymi urządzeniami nie mam problemu, działają prawidłowo.
Czekam na odpowiedzi.
Dzięki

P.S.: Hasło zmieniłem na potrzeby tematu, w rzeczywistości mam inne