orange free optimum
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
orange free optimum
Hej
Jestem zainteresowany przetestowaniem internetu w orange. Nie znam się na tym kompletnie a chcę to zrobić dobrze jedyny bts jest oddalony o ok 8-10 km w lini prostej za lasem itp.
Jak byście mogli mi powiedzieć jaki modem ruter i antenę dobrać aby wyciągnąć przyzwoite parametry będę wdzięczny.
Również jeśli macie rady jak to przetestować aby się nie okazało że coś robie nie tak.
dzięki
Jestem zainteresowany przetestowaniem internetu w orange. Nie znam się na tym kompletnie a chcę to zrobić dobrze jedyny bts jest oddalony o ok 8-10 km w lini prostej za lasem itp.
Jak byście mogli mi powiedzieć jaki modem ruter i antenę dobrać aby wyciągnąć przyzwoite parametry będę wdzięczny.
Również jeśli macie rady jak to przetestować aby się nie okazało że coś robie nie tak.
dzięki
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: orange free optimum
Może byś podał miejscowość ? Jeżeli chcesz też działać w technologii CDMA, to bierz np. Orange Free Optimum + AnyData ADU-635WA, lub opcja bez modemu (25% taniej) + zakup modemu (Axesstel MV410 - jeżeli nie zależy Ci na mobilności) we własnym zakresie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na 10 km możesz mieć problem z przyzwoitymi parametrami, no chyba, że stacja jest mało obciążona.
A przez las to możesz nie mieć zasięgu, mimo, że widnieje na mapce Orange (mowa o sieci CDMA).
Dlatego trzeba przetestować.
A przez las to możesz nie mieć zasięgu, mimo, że widnieje na mapce Orange (mowa o sieci CDMA).
Dlatego trzeba przetestować.
-
- Początkujący użytkownik forum
Raszówka, dolnośląskie gmina Lubin, zależy mi tylko na tym by w tym miejscu był przyzwoity net nic poza tym zero mobilności kosztem jakości ale nie wiem jaka antena modem itp
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To zależy też od tego jakiej technologii złapiesz zasięg. Ale na twoim miejscu ja bym wybrał AnyData ADU-635WA, jest to modem uniwersalny, który działa zarówno w GPRS/EDGE, UMTS/HSPA, jak i CDMA. Jeżeli nie potrzeba Ci internetu na więcej niż jednym komputerze to ten modem będzie OK. Na początku bym sprawdził za pomocą telefonu z UMTS, czy łapiesz u siebie zasięg 3G sieci Orange. CDMA sam nie sprawdzisz dopiero jak będziesz miał modem, ale z dobrą antenką powinno śmigać (a nawet i bez)wb78 pisze:zależy mi tylko na tym by w tym miejscu był przyzwoity net nic poza tym zero mobilności kosztem jakości ale nie wiem jaka antena modem itp

Najbliższa stacja bazowa UMTS, znajduje się w Lubinie, przy ul. Wyszyńskiego - ok. ~9 km. Zaś stacja bazowa CDMA, znajduje się w Prochowicach, ok. ~13 km.wb78 pisze:Raszówka, dolnośląskie gmina Lubin
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale kolega pytał w pierwszym poście o router? Wiec musi na to pytanie odpowiedzieć. Bo jak jest więcej niż jeden komp to niestety trzeba brać mv410 ewentualnie adu-500a + router bo 635wa jakoś jeszcze nikt nie zmusił do dzielenia netu przez router.sp6huk pisze:Jeżeli nie potrzeba Ci internetu na więcej niż jednym komputerze to ten modem będzie OK.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A no nie zauważyłemkrystianb pisze:Ale kolega pytał w pierwszym poście o router?