orange free optimum

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wb78
Początkujący użytkownik forum

orange free optimum

Post autor: wb78 »

Hej
Jestem zainteresowany przetestowaniem internetu w orange. Nie znam się na tym kompletnie a chcę to zrobić dobrze jedyny bts jest oddalony o ok 8-10 km w lini prostej za lasem itp.
Jak byście mogli mi powiedzieć jaki modem ruter i antenę dobrać aby wyciągnąć przyzwoite parametry będę wdzięczny.
Również jeśli macie rady jak to przetestować aby się nie okazało że coś robie nie tak.
dzięki
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: orange free optimum

Post autor: sp6huk »

Może byś podał miejscowość ? Jeżeli chcesz też działać w technologii CDMA, to bierz np. Orange Free Optimum + AnyData ADU-635WA, lub opcja bez modemu (25% taniej) + zakup modemu (Axesstel MV410 - jeżeli nie zależy Ci na mobilności) we własnym zakresie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Na 10 km możesz mieć problem z przyzwoitymi parametrami, no chyba, że stacja jest mało obciążona.
A przez las to możesz nie mieć zasięgu, mimo, że widnieje na mapce Orange (mowa o sieci CDMA).
Dlatego trzeba przetestować.
wb78
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wb78 »

Raszówka, dolnośląskie gmina Lubin, zależy mi tylko na tym by w tym miejscu był przyzwoity net nic poza tym zero mobilności kosztem jakości ale nie wiem jaka antena modem itp
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

wb78 pisze:zależy mi tylko na tym by w tym miejscu był przyzwoity net nic poza tym zero mobilności kosztem jakości ale nie wiem jaka antena modem itp
To zależy też od tego jakiej technologii złapiesz zasięg. Ale na twoim miejscu ja bym wybrał AnyData ADU-635WA, jest to modem uniwersalny, który działa zarówno w GPRS/EDGE, UMTS/HSPA, jak i CDMA. Jeżeli nie potrzeba Ci internetu na więcej niż jednym komputerze to ten modem będzie OK. Na początku bym sprawdził za pomocą telefonu z UMTS, czy łapiesz u siebie zasięg 3G sieci Orange. CDMA sam nie sprawdzisz dopiero jak będziesz miał modem, ale z dobrą antenką powinno śmigać (a nawet i bez) ;),
wb78 pisze:Raszówka, dolnośląskie gmina Lubin
Najbliższa stacja bazowa UMTS, znajduje się w Lubinie, przy ul. Wyszyńskiego - ok. ~9 km. Zaś stacja bazowa CDMA, znajduje się w Prochowicach, ok. ~13 km.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sp6huk pisze:Jeżeli nie potrzeba Ci internetu na więcej niż jednym komputerze to ten modem będzie OK.
Ale kolega pytał w pierwszym poście o router? Wiec musi na to pytanie odpowiedzieć. Bo jak jest więcej niż jeden komp to niestety trzeba brać mv410 ewentualnie adu-500a + router bo 635wa jakoś jeszcze nikt nie zmusił do dzielenia netu przez router.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Ale kolega pytał w pierwszym poście o router?
A no nie zauważyłem :zawstydzony: Jeżeli potrzeba internetu na więcej niż jednym komputerze, to wtedy najlepiej wypada Axesstel MV410, ale tracimy możliwość korzystania z technologii GPRS/EDGE i UMTS/HSxPA.
ODPOWIEDZ