Instalować antene czy dać sobie spokój
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Instalować antene czy dać sobie spokój
Witam wszystkich użytkowników.
Sytuacja wygląda następująco.
Modem Huawei E-169, internet Iplus
Od kilku dni pojawiła się opcja korzystania z połączenia 3G. Być może wiąże się to ze zmianami nadajników w okolicy, a może spowodowane jest aktualizacją oprogramowania modemu? Trudno mi powiedzieć. Fakt, faktem mam ostatnio możliwość chwilowego korzystania z 3G. Po kilku, kilkunastu minutach, połączenie ulega zerwaniu, co jest zapewne spowodowane słabym sygnałem 3G.
Pomyślałem o użyciu anteny. Czytałem m.innymi, ten wątek KLIK
Moje pytania:
Czy warto spróbować z taką anteną?
Czy potrzebny jest do zestawu również konwerter?
Jak wygląda sytuacja z nadajnikami na tym terenie? ( z moich ustaleń wynika że jeden jest w Nowinach, drugi w okolicy Chęcin, woj świętokrzyskie)
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-09, 20:44 ]
Poprawiłem bbCode i Linka.
Sytuacja wygląda następująco.
Modem Huawei E-169, internet Iplus
Od kilku dni pojawiła się opcja korzystania z połączenia 3G. Być może wiąże się to ze zmianami nadajników w okolicy, a może spowodowane jest aktualizacją oprogramowania modemu? Trudno mi powiedzieć. Fakt, faktem mam ostatnio możliwość chwilowego korzystania z 3G. Po kilku, kilkunastu minutach, połączenie ulega zerwaniu, co jest zapewne spowodowane słabym sygnałem 3G.
Pomyślałem o użyciu anteny. Czytałem m.innymi, ten wątek KLIK
Moje pytania:
Czy warto spróbować z taką anteną?
Czy potrzebny jest do zestawu również konwerter?
Jak wygląda sytuacja z nadajnikami na tym terenie? ( z moich ustaleń wynika że jeden jest w Nowinach, drugi w okolicy Chęcin, woj świętokrzyskie)
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-09, 20:44 ]
Poprawiłem bbCode i Linka.
Ostatnio zmieniony 2010-05-09, 19:57 przez Fugazi, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Instalować antene czy dać sobie spokój
Powiedz, gdzie Ty mieszkasz 

-
Dokładnie mieszkam tutaj:
to niebieskie kołeczko przy trasie E 7 Kielce - Kraków
http://img534.imageshack.us/img534/1443/iplus.png
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
to niebieskie kołeczko przy trasie E 7 Kielce - Kraków
http://img534.imageshack.us/img534/1443/iplus.png
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-24, 14:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 13:19 przez Fugazi, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widzę, to do najbliższego node B Plus'a, masz ok. ~3,5 km, znajduje się w miejscowości Sitkówka-Nowiny. TAKA antena powinna Ci wystarczyć. Powiedz jeszcze czy na drodze nie ma jakiś większych przeszkód ?
-
Przeszkodą może być wzniesienie u podnóża którego mieszkam, porośnięte lasem.Powiedz jeszcze czy na drodze nie ma jakiś większych przeszkód ?
Sygnał EDGE jest bardzo stabilny nigdy nie spada poniżej 3 kresek. Już rok jade na takim necie i szczerze mówiąc chciałem troszkę przyspieszyć

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wystaw modem za okno na poddaszu i powinno być dobrze . Albo kub 5 metrów kabla USB i na dwór modem na kawał kija . ( ja miałem z miałem i 10 km łapał zasięg - brak widoczności z node B i las do tego przez 2 km ) . Sprawdź jak ja piszę może będzie lepiej i taniej . 10 zł. za 5 metrów kabla to nie dużo w porównaniu z anteną .
Ostatnio zmieniony 2010-05-09, 21:50 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
Wystaw modem za okno na poddaszu i powinno być dobrze .
No cóż próbowałem wymusić przy użyciu topnet info 3G, ale niestety połączenie zostaje rozłączone. Modem wystawiłem za okno - bez rezultatu.
Zaczynam powątpiewać w celowość zakupu anteny

Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę wdzięczny.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Fugazi masz laptopa ? Lub komórkę z 3G? To, że sie rozłacza wygląda na bardzo słąby sygnał. Nie masz w okolicy jeszcze jednego noda z 3G? Możliwe że loguje się do dalszego i odrzuca.
-
Dzięki za zainteresowanie.
Nie mam laptopa ani komórki z 3G. W okolicy jest drugi nadajnik, widzę go z okna. Odległość jakieś 2,5 - 3 km znajduje się w miejscowości Wrzosy. Udało mi się złapać ten zasięg. O mało co z dachu nie zleciałem
.
Kupuje antenę, bo necik tak śmignął, że prawie kompa nie rozwalił.
Nie mam laptopa ani komórki z 3G. W okolicy jest drugi nadajnik, widzę go z okna. Odległość jakieś 2,5 - 3 km znajduje się w miejscowości Wrzosy. Udało mi się złapać ten zasięg. O mało co z dachu nie zleciałem

Kupuje antenę, bo necik tak śmignął, że prawie kompa nie rozwalił.
-
Zgadza się
Jest ogromna przepaść pomiędzy EDGE a 3G. Bez względu na warunki jakie panują u Ciebie naprawdę warto się w to pobawić. Jest dużo do zyskania.
Tymbardziej że łapiesz sygnał 3G.
Ja aby porozmawiać przez telefon muszę wyjść z domu. Do najbliższego nadajnika według pomiaru "Google Earth" mam dokładnie 10km.
Natomiast dzięki stworzonej własnoręcznie antenie - opierając się na wiedzy użytkowników tego forum, internet w Plusie pracuje mi trzy razy lepiej jak Neostrada 2Mb/s po kablu w leśniczówce. 700MB plik leci w 28minut. (Połączenie Double HSUPA z dobrą rezezwą.)

Tymbardziej że łapiesz sygnał 3G.
Ja aby porozmawiać przez telefon muszę wyjść z domu. Do najbliższego nadajnika według pomiaru "Google Earth" mam dokładnie 10km.
Natomiast dzięki stworzonej własnoręcznie antenie - opierając się na wiedzy użytkowników tego forum, internet w Plusie pracuje mi trzy razy lepiej jak Neostrada 2Mb/s po kablu w leśniczówce. 700MB plik leci w 28minut. (Połączenie Double HSUPA z dobrą rezezwą.)
-
- Użytkownik forum
Nie chce tworzyc nowego tematu, bo w sumie bardzo podobny przypadek mam
mieszkam w płouszowicach, przy trasie Lublin-Naleczow. Na modemie heuwei e160G zasieg hspa łapie na balkonie, przez netinfo max 16%. Na nokii e51 lapie ponad 50%, transfery to odpowiednio 30kB/s i 100kB/s zarowno na orange jak i iplus są bardzo zblizone.
W euforii kupilem antene taka jaka jest polecana w tym watku
http://www.allegro.pl/item1016821869_an ... _e176.html
No i w tym momencie zaczynaja sie schodki
podlaczylem wszystko a top net info pokazuje w tym samym miejscu gdzie wczesniej stalem z modemem jedynie 6% i nie drgnie wiecej jakbym nie krecil w rozne kierunki czy rozna polaryzacje ustawial:/
Myslalem ze taka w miare porzadna antena dobije do podobnego zasiegu co Nokia:/
Czy ja robie cos zle czy antena jest jakas uszkodzona?
Ogolnie dzialke mam dosc zalesiona, ale chyba bez problemu antena powinna w tym samym miejscu wyciagnac przynajmniej taki sam zasieg jak modem heuwei?
zalaczam mapke w ktorym miejscu sie znajduje.
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... =UTF8&z=14

W euforii kupilem antene taka jaka jest polecana w tym watku
http://www.allegro.pl/item1016821869_an ... _e176.html
No i w tym momencie zaczynaja sie schodki

Myslalem ze taka w miare porzadna antena dobije do podobnego zasiegu co Nokia:/
Czy ja robie cos zle czy antena jest jakas uszkodzona?
Ogolnie dzialke mam dosc zalesiona, ale chyba bez problemu antena powinna w tym samym miejscu wyciagnac przynajmniej taki sam zasieg jak modem heuwei?
zalaczam mapke w ktorym miejscu sie znajduje.
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... =UTF8&z=14
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 23:52 przez slydago, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli nawet jak przekręcić antenę w zupełnie innym kierunku niż antena nodeB, to masz stały zasięg? Jeśli tak, to niestety moim zdaniem to jest wina wadliwego złącza anteny w modemie. Po prostu antena wewnętrzna jest nie do końca odłączona i jeszcze działa, lecz daje mniejszy sygnał. Dlatego bez względu na ustawienie anteny wewnętrznej masz taki sam zasięg.slydago pisze:top net info pokazuje w tym samym miejscu gdzie wczesniej stalem z modemem jedynie 6% i nie drgnie wiecej jakbym nie krecil w rozne kierunki czy rozna polaryzacje ustawial:/
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest jeszcze taka możliwość, że ten sygnał brał się z odbić, no a wtedy antena zwykle tylko szkodzi.
Jest widoczność optyczna z masztem? Gdzie prawdopodobnie jest możesz sprawdzić tu http://mapa.btsearch.pl
Jest widoczność optyczna z masztem? Gdzie prawdopodobnie jest możesz sprawdzić tu http://mapa.btsearch.pl
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Zasieg sie zmienia w zaleznosci od kierunku, to ze mam 16% to jest max, jaki udalo mi sie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>; masztu nie widac, jest zbyt duzo drzew w okolicy, sprobuje wdrapac sie na dach przy kominie moze tam bedzie lepiej... ale jednak nie sadze ze bedzie widoczny..
A wiec Jest jakis sposob na poprawienie zasiegu? Antena dookulna cos moze dac?
Bo z tak kiepskim zasiegiem chyba bede musial jednak zwrocic tą antene
A wiec Jest jakis sposob na poprawienie zasiegu? Antena dookulna cos moze dac?
Bo z tak kiepskim zasiegiem chyba bede musial jednak zwrocic tą antene

- nosbi
- ### BAN ###
Jeśli chodzi o sygnał z obicia dookolna powinna pomóc. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
UMTS z odbić na dalekie odległości to rzecz niemożliwa - to nie NMT...
Co innego w mieście na kilkaset metrów, gdzie sygnał ma się poza tym od czego odbić.
Co innego w mieście na kilkaset metrów, gdzie sygnał ma się poza tym od czego odbić.
-
- Użytkownik forum
A jednak nie jest tak zle:)) udalo mi sie znaleźć zasieg poprzez wystawienie anteny nad zarys domu ok 1m i to calkiem przyzwoity bo 30-40% w orange i 40-45% w plusie:) poki co jade na orange free na karte i jest calkiem ok 
Pozdrawiam i dzieki za rady

Pozdrawiam i dzieki za rady