witam
Czy udało się komuś przeprowadzić aktualizację Firmware w modemie Siemens Es 75 .Jeżeli tak to bardzo bym prosił o jakąś instrukcję.Pozdrawiam
Zmiana Firmware w modemie Siemens Es75
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Zmiana Firmware w modemie Siemens Es75
Ja dzisiaj wgrałem sobie nowy firmware z pozytywnym skutkiemtommy pisze:witam
Czy udało się komuś przeprowadzić aktualizację Firmware w modemie Siemens Es 75 .Jeżeli tak to bardzo bym prosił o jakąś instrukcję.Pozdrawiam

A więc:
1. Sprawdzamy jakia wersję firmware mamy w modemie komędą AT.
Jak to zrobić? Musimy mieć modem podłączony do komputera

Gdy wszystko jest ok na pasku dolnym okna powinno sie pojawić "Połączono"

Teraz wpisujemy komendę do sprawdzenia wersji oprogramowania a więć wstukujemy komendę ATI i potwierdzamy enterem.
W odpowiedzi uzyskujemy mniej wiecej cos takiego: "SIEMENS
MC75
REVISION 01.001"
Soft który można sciągnąć tutaj :Firmware Wswup mc75 02.002 jest w wersji:02.002 więć jeżeli masz niższy przechodzimy dalej jeżeli taki sam to nie ma sensu aktualizować ;-)
Gdy już sciągneliśmy firmware rozpakowujemy go do jakiegos katalogu np: na C:\es75
Teraz ważne!! Upewnij się zę nie ma karty sim w modemie, masz podłączony modem pod kabe łączący comy (COM--->COM) oraz zasilanie z zasilacza.
Uruchamiamy WinSwupa (wswup mc75 02002.exe) nie zaznaczamy ani opcji Pre-Check ani Post-Check. Wczesniej przy modemie odlaczamy zasilanie (wyciagamy wtyczkę-->wciskamy START w programie i natychmiast wkladamy wtyczkę zasilająca( to taka symulacja wcisniecia czerwonej słuchawki w telefonie).
Jak juz program załapie, to czekamy az się wgra nowy soft, jak już zakonczy, to wyciagamy zasilanie i wkładamy spowrotem.
No i mozemy sie cieszyć z nowego softu( i nie przerwanych połączeń ;-)
Dodam ze nie odpowiadam za ewentualne uszkodzenia wynikłe z tej instrukcji. Wszystko robisz na własną odpowiedzialność!!!!
Ja zrobiłem tak jak opisuje powyzej i wszystko smiga az miło

Pozdrawiam
-
Nie wiem co się stało!
Hejka. Niestety moja próba zmiany firmware nie powiadła się i nie wiem co zrobić... heh.
Postąpiłem jak wyżej opisane i choć przy samej zmianie nie było samych problemów to po ponownym uruchomieniu modemu, wsadzeniu karty SIM przy próbie połączenia programem od netkom-u EDGE Speed ES75 USB wywala komunikat
"ERROR!
You are using wrong SIM card
Please use card of suggested GSM operator only"
Przed aktualizacją Blueconnect chodził normalnie tylko zrywał połaczenia i z akceptacją karty nie było problemu. Jeśli ktos zetkną się z podobną sytuacją to prosiłbym o udzielenie mi kilku wskazówek w jaki sposób mógłbym rozwiazać ten problem.
Modem przed zmianą Firmware posiadał simloka na erę. Dodam jeszcze, że próba połączenia Dial-up nie działa, wywala komunikat że to błąd sprzętowy.
Postąpiłem jak wyżej opisane i choć przy samej zmianie nie było samych problemów to po ponownym uruchomieniu modemu, wsadzeniu karty SIM przy próbie połączenia programem od netkom-u EDGE Speed ES75 USB wywala komunikat
"ERROR!
You are using wrong SIM card
Please use card of suggested GSM operator only"
Przed aktualizacją Blueconnect chodził normalnie tylko zrywał połaczenia i z akceptacją karty nie było problemu. Jeśli ktos zetkną się z podobną sytuacją to prosiłbym o udzielenie mi kilku wskazówek w jaki sposób mógłbym rozwiazać ten problem.
Modem przed zmianą Firmware posiadał simloka na erę. Dodam jeszcze, że próba połączenia Dial-up nie działa, wywala komunikat że to błąd sprzętowy.
-
Re: Zmiana Firmware w modemie Siemens Es75
Wgrałem wersję z tej czeskiej strony i przy 02.002 modem się włącza, a w terminalu pojawiają się śmieci
jest EXIT z jakimś dłuuugim kodem i potem śmieci
mają też wersję 4.001 i przy próbie wgrania jest error, który wg instrukcji oznacza próbę wgrania firmware do nieprawidłowego modułu
macie jakieś pomysły czemu firmware z MC75 nie chce działać na ES75?