Firewall/antywirusy na słabym łączu
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Firewall/antywirusy na słabym łączu
Każdy wie że na internecie bezprzewodowym zawrotnych prędkości się nie osiągnie (przynajmniej w moim przypadku tak jest) i jeszcze te limity. Chciałby się dowiedzić jakich firewali czy też innych programów zabezpieczających użwacie. Chodzi głównie o aktualizacje bazy wirusów które mogą trwać za długo i za dużo pobierać. A więc pochwalcie się co używacie.
- nosbi
- ### BAN ###
Re: Firewall/antywirusy na słabym łączu
Ja osobiście nie używam takich rzeczy
ponieważ mam Linuxa
Aktualizacje antywirusa zajmują różnie od 100 do nawet 1MB

Aktualizacje antywirusa zajmują różnie od 100 do nawet 1MB

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To po co piszesz?nosbi pisze:Ja osobiście nie używam takich rzeczyponieważ mam Linuxa

W domowych zastosowaniach spokojnie wystarczy windowsowy firewall.piotrek2308 pisze:Chciałby się dowiedzić jakich firewali czy też innych programów zabezpieczających użwacie
Aktualizacje można wyłączyć i aktualizować przy okazji lepszego neta, np. na uczelni, w pracy itp.piotrek2308 pisze:Chodzi głównie o aktualizacje bazy wirusów które mogą trwać za długo i za dużo pobierać. A więc pochwalcie się co używacie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Też mam właśne wyłączoną aktualizacje w Comodo internet seciuryty. Ale jak bym teraz włączył to by pobierało bazy aż z kilku miesięcy wstecz. Ale nieweim cz jest bezpieczne nieaktualizowanie jeśli wirusy są coraz to nowsze.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dlatego najlepiej aktualizować na bieżąco.
Antywirus + system, ile to w sumie miesięcznie wychodzi ? 100 MB ?![:]](./images/smilies/splash.gif)
Antywirus + system, ile to w sumie miesięcznie wychodzi ? 100 MB ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Generalnie to jest niebezpieczne. W końcu antywirus będzie wykrywał tylko stare wirusy. Ale jak ktoś aż tak bardzo uważa że antywirus pobiera mu dużo danych, to niech nie używa. Jeśli się nie chodzi po różnych dziwnych stronkach i ma pewną dozę zdrowego rozsądku, to nie złapie wirusapiotrek2308 pisze:Ale nieweim cz jest bezpieczne nieaktualizowanie jeśli wirusy są coraz to nowsze.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
No ja też mam Linuxa i mam antywirusa Avasta zainstalowanego ale nie uruchomionego jako demona (odpowiednik agenta w Windowsie). Skanuje nim pliki głownie na pendrive. Przydać się może właśnie m.in. di skanowania bubli nas tronach i w mailach. Aktualizacja kosztowało ostatnio ok. 35MB transferu i tyle zwykle kosztuje. Nie wiem jak z Windowsem ale pewnie podobnie.Jo_gurt pisze:nosbi napisał/a:
Ja osobiście nie używam takich rzeczy ponieważ mam Linuxa
To po co piszesz?
KLIK jakby ktoś miał wątpliwości

PS. Pod Windą miałem wrażenie że Avast więcej wirusów łapie niż wykrywa dlatego używam AVG.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i