Firewall/antywirusy na słabym łączu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Firewall/antywirusy na słabym łączu

Post autor: piotrek2308 »

Każdy wie że na internecie bezprzewodowym zawrotnych prędkości się nie osiągnie (przynajmniej w moim przypadku tak jest) i jeszcze te limity. Chciałby się dowiedzić jakich firewali czy też innych programów zabezpieczających użwacie. Chodzi głównie o aktualizacje bazy wirusów które mogą trwać za długo i za dużo pobierać. A więc pochwalcie się co używacie.
Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###

Re: Firewall/antywirusy na słabym łączu

Post autor: nosbi »

Ja osobiście nie używam takich rzeczy :hyhy: ponieważ mam Linuxa
Aktualizacje antywirusa zajmują różnie od 100 do nawet 1MB ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

nosbi pisze:Ja osobiście nie używam takich rzeczy :hyhy: ponieważ mam Linuxa
To po co piszesz? :P
piotrek2308 pisze:Chciałby się dowiedzić jakich firewali czy też innych programów zabezpieczających użwacie
W domowych zastosowaniach spokojnie wystarczy windowsowy firewall.
piotrek2308 pisze:Chodzi głównie o aktualizacje bazy wirusów które mogą trwać za długo i za dużo pobierać. A więc pochwalcie się co używacie.
Aktualizacje można wyłączyć i aktualizować przy okazji lepszego neta, np. na uczelni, w pracy itp.
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piotrek2308 »

Też mam właśne wyłączoną aktualizacje w Comodo internet seciuryty. Ale jak bym teraz włączył to by pobierało bazy aż z kilku miesięcy wstecz. Ale nieweim cz jest bezpieczne nieaktualizowanie jeśli wirusy są coraz to nowsze.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Dlatego najlepiej aktualizować na bieżąco.
Antywirus + system, ile to w sumie miesięcznie wychodzi ? 100 MB ? :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

piotrek2308 pisze:Ale nieweim cz jest bezpieczne nieaktualizowanie jeśli wirusy są coraz to nowsze.
Generalnie to jest niebezpieczne. W końcu antywirus będzie wykrywał tylko stare wirusy. Ale jak ktoś aż tak bardzo uważa że antywirus pobiera mu dużo danych, to niech nie używa. Jeśli się nie chodzi po różnych dziwnych stronkach i ma pewną dozę zdrowego rozsądku, to nie złapie wirusa :) Ja tak robię i przez prawie dwa lata nie złapałem nic. A sprawdzałem, bo ostatnio skanowałem (z ciekawości) skanerami on-line.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jo_gurt pisze:nosbi napisał/a:
Ja osobiście nie używam takich rzeczy ponieważ mam Linuxa
To po co piszesz?
No ja też mam Linuxa i mam antywirusa Avasta zainstalowanego ale nie uruchomionego jako demona (odpowiednik agenta w Windowsie). Skanuje nim pliki głownie na pendrive. Przydać się może właśnie m.in. di skanowania bubli nas tronach i w mailach. Aktualizacja kosztowało ostatnio ok. 35MB transferu i tyle zwykle kosztuje. Nie wiem jak z Windowsem ale pewnie podobnie.

KLIK jakby ktoś miał wątpliwości ;)

PS. Pod Windą miałem wrażenie że Avast więcej wirusów łapie niż wykrywa dlatego używam AVG.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ