[problem] OFP problem z internetem : ethernet + wifi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
XQS
Początkujący użytkownik forum

[problem] OFP problem z internetem : ethernet + wifi

Post autor: XQS »

Witam!

Od niedawna jestem posiadaczem OFP i modemu Axesstel MV410R.
Niestety połączenie z internetem działa jedynie przez kabel USB na Windowsie XP.

Do dyspozycji mam dwa komputery:
Stacjonarny - Windows XP
Laptop - Windows 7

Na początku próbowałem łączyć się przez kabel ethernet, lecz modem nie łączył się z siecią. Dzwoniłem nawet do Biura Obsługi Klienta Orange, i tam pewna miła Pani z przyjemnym głosem poradziła mi abym spróbował połączyć się przez kabel USB na Windowsie XP. Tak też zrobiłem i internet działa.

Modem Axesstel MV410R podobno pozwala podłączyć kilka komputerów do sieci poprzez porty ethernet i sieć WiFi. Bardzo chce skorzystać z tej opcji aby mieć internet na komputerze stacjonarnym poprzez kabel USB ( bo kiedy podpinam pod ethernet nie ma internetu) i na Laptopie poprzez WiFi.

Nie wiem czy to moja wina że nie potrafię połączyć się internetem poprzez ethernet lub wifi, czy to wina sprzętu.

Łączyłem się z siecią na komputerze stacjonarnym przez USB. W czasie gdy miałem połączenie z łączyłem się poprzez WiFi do routera jednak na laptopie internetu nie było. Podpinałem tez laptop pod ethernet, ale internetu jak nie było, tak i nie ma :)

W czym tkwi problem? Dlaczego gdy połączę komputer i modem kablem ethernet nie ma internetu ? Czy w panelu jest jakaś opcja "Połącz" aby połączyć się za pomocą kabla ethernet ? Dlaczego gdy mam dostęp do internetu poprzez USB nie działa sieć poprzez WiFi ?

PS. Gdy chciałem połączyć się poprzez ethernet prawidłowo ustawiałem ten suwak na modemie ( przesuwałem na prawo)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: [problem] OFP problem z internetem : ethernet + wifi

Post autor: sp6huk »

Jak podłączysz kompa przez skrętkę, i przełączysz przełącznik na ethernet, to świeci Ci się tam obok zielona dioda (w routerze koło wejścia LAN) ? Jak łączysz się przez skrętkę to nie trzeba klikać "połącz", połączenie powinno zostać ustanowione automatycznie.
paul klacska
Użytkownik forum

Post autor: paul klacska »

Przyczyny mogą być dwie. W axessmanager zapomniałeś wyłaczyć prośbe o pin.Druga przyczyna to ,to że ktoś wgrał zły soft i jest uwalony modem.Tylko wymiana w salonie bo serwis padł.No forum elektroda było to opisane. Sam uwaliłem modem poprzez zmiane softu więc wiem co mówie. :D

Acha jeszcze jedno jak podpinasz kompa kablem ok.20 metrów też będziesz miał brak netu(tak jest w moim przypadku) z kablem 5 metrowym nie było problemu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

paul klacska pisze:Acha jeszcze jedno jak podpinasz kompa kablem ok.20 metrów też będziesz miał brak netu(tak jest w moim przypadku) z kablem 5 metrowym nie było problemu.
Bo USB ma max. długość do 5 metrów :) Czy mówisz o skrętce ? :zdziwko:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

paul klacska pisze:Acha jeszcze jedno jak podpinasz kompa kablem ok.20 metrów
USB czy ethernet. Jak pierwsze to się zgodzę, jak drugie to na pewno nie. Co najwyżej kabel może być uszkodzony. Bo nie wierzę, że router nie spełnia nawet 1/5 standardu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
XQS

Post autor: XQS »

Dobra, jakoś to naprawiłem. Usunąłem .pl z loginu i działa.

Mam internet od wczoraj, mam już go dosyć. A tych prezesików za dyche co wymyślili 3gb limitu na miesiąc mam ochote zagwizdać.

Odkąd mam internet to zobaczyłem może z 10 stron demotow, sprawdziłem maila i konto na Allegro i limit się załaczył. To niemożliwe ze 3gb już zużyłem. Internet ledwo co działa. Na odpowiedz z google czekam z 8s. Wiekszość stron się nie otwiera.

Najgorszy internet jaki tylko miałem. Oddam go do salonu bo tylko same problemy z nim. W sumie z 3h na kompie i po limicie. No to ja im dziękuje za taka współpraca.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-06-12, 00:18 ]
Nie używamy takich słów. Następnym razem nie będę taki miły.
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 23:17 przez XQS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

XQS pisze:Mam internet od wczoraj
To wszystko wyjaśnia ;)
XQS pisze:Odkąd mam internet to zobaczyłem może z 10 stron demotow, sprawdziłem maila i konto na Allegro i limit się załaczył
XQS pisze:To niemożliwe ze 3gb już zużyłem
Bardzo możliwe, że to nie możliwe, mogłeś nie mieć po prostu tych pełnych 3GB, a to dlatego, że nie miałeś pełnego okresu rozliczeniowego, i przyznali Ci inną - mniejszą ilość MB - normalka.
paul klacska
Użytkownik forum

Mówiłem oczywiście o kablu enthernt.Kabel na 100% sprawny (to mój serwisowy kabel- mam go zawsze przy sobie).Może coś jest nie tak z moim modemem ale się tym nie martwie.Podłaczyłem z ciekawości switcha na kabelku 1m a od switcha ów mój kabelek.
Odziwo internet zadziałał,ale to nie jedyny problem jaki znim mam.Po zalogowaniu się przez www na kilku zakładkach wyświetla mi czyste pole,mam brak podglądu w status routera i co ważniejsze brak możliwości zmiany nazwy ssid i włączenia szyfrowania.
Pozostaje mi włączenie sieci wifi jako niezabezpieczonej i filtracja po mac adresach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

paul klacska pisze:Pozostaje mi włączenie sieci wifi jako niezabezpieczonej i filtracja po mac adresach.
Czyli brak zabezpieczeń, dla kogoś kto potrafi używać google.

A na poważnie taki router zostaje oddać na wymianę (bo już ich nie naprawiają), no można jeszcze spróbować wgrać firmware (jest na http://sterowniki.bez-kabli.pl ) No niestety dość stare. I chyba tylko do MV400. (Aktualizujesz na własną odpowiedzialność)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
paul klacska
Użytkownik forum

Filtrowanie MAC adresow dla wifi to jedno, a przydzielanie IP do MAC adresow to drugie.
Zapomniałem dodać że za axesstelem stoi mikrotik reszty chyba nie musze tłumaczyć.
elpanczo

Post autor: elpanczo »

paul klacska pisze: brak podglądu w status routera i co ważniejsze brak możliwości zmiany nazwy ssid i włączenia szyfrowania
Jak miałem Kasperskiego KIS-a też tak było ,blokował strony z CGI.
paul klacska
Użytkownik forum

Wiesz ,może masz racje.Na wszystkich kompach mam ten program.Pojade w sobote na wieś to zobacze czy zadziała z wyłączonym kasperskim.
Ale to tylko tak z ciekawości bo wątpie by ktoś dał rade wejść mi po macadresie,tak jak mówiłem stoi za nim mikrotik a on po wpisaniu poprawnego mac-a i tak wrzuca samoczynie na strone logowania.
Zadałem pytanie w orange jak wygląda sprawa z vpn na cdma za 2 dni mam mieć odpowiedz. W sieci 3G za 5 pln można dobrać sobie ta funkcje .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paul klacska pisze:W sieci 3G za 5 pln można dobrać sobie ta funkcje .
Często idzie to dostać za 0zł jeżeli uda się przekonać konsultanta że nie chcesz kompresji. W CDMA na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości.
paul klacska pisze:tak jak mówiłem stoi za nim mikrotik a on po wpisaniu poprawnego mac-a i tak wrzuca samoczynie na strone logowania.
To jest trochę trudniej bo trzeba podsłuchać oprócz MAC jeszcze user/login ale jak transmisja idzie bez WPA2-PSK (WPA-PSK) to gdzie problem to podsłuchać?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ