Witam,
chciałem zapytać o radę jaki reapeter powinienem kupić do mojego Linksysa WRT54GL chodzącego na Tomato. Potrzebuję jakieś w miare tanie i dobre urządzenie by bezproblemowo połączyło się z moim routerem, i było na tyle silne by zasięg spokojnie pokrył obszar 30 m przez 2 drewniane ściany.
Czyli by WRT4GL był podpięty do internetu przez ADSL a od niego dopiero repeater przekazywał sygnał dalej do minum dwóch lapków. Na początku myślałem o WRT54GL jako repaterze, ale chyba nie jest on do tego za dobry.
Co nieco już przeczytałem na ten temat, ale jednak wolałem się dowiedzieć od obeznanych osób o dobrym i kompatybilnym repeaterze do mojego routera.
Znalazłem taką maszynę (jest bardzo tania), ale nie wiem kompletnie czy jest ono w miarę dobre i spełni swoją funkcję: TP link WR340g.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelaką pomoc.
Jaki repeater do WRT54GL?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki repeater do WRT54GL?
Jedyny sprawnie działający repeater który znam to Ovislink WL5460 w trybie "Uniwersal Repeater" ale gwarancji działania w Twoim przypadku brak.
Opisz jeszcze raz jak to chcesz połączyć bo coś niejasno opisałeś.
Opisz jeszcze raz jak to chcesz połączyć bo coś niejasno opisałeś.
WRT nie ma modemu ADSL więc musisz mieć dodatkowy modem z wyjściem ethernet. Czy masz możliwość połączyć ten planowany "repeater" kablem z WRT?szalap pisze:Czyli by WRT4GL był podpięty do internetu przez ADSL a od niego dopiero repeater przekazywał sygnał dalej do minum dwóch lapków.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
No, tak, przepraszam za błąd, miałem na myśli ethernet. Czyli topologia będzię wyglądać tak:
Kabel ethernet z internetem -----> WRT54GL )))))))) (((((((( Repeater )))))))) Laptopy
A terenowo to wygląda tak, że są trzy drewniane domki, każdy w odległości ok 30 m od siebie. W pierwszym domku stawiam router WRT54GL i podłączam go do internetu. W domku drugim, środkowym, chce postawić tego repeatera by przekazywał zasięg do domku trzeciego, też oddalonego około 30 m od środkowego, i tam właśnie mam zamiar odbierać wi-fi laptopami. I niestety nie mam możliwości podłączenia repeatera do routera kablem.
Czyli ten Ovislink działa najlepiej ze wszystkich w tym wymiarze cenowym? W takim razie będę się pod niego ustawiał, a też nie chciałbym kupować niczego dużo tańszego by mnie zawiodło w czasie ustawiania albo chwilę po uruchomieniu.
A czy tego WL5460 nie dało by się połączyć w trybie samego repeatera, kiedy np. WRT54GL ustawiłoby się na AP+WDS? Bo czy dobrze rozumiem, że universal to ustawia się kiedy w AP nie ma możliwości włączenia trybu WDS?
Kabel ethernet z internetem -----> WRT54GL )))))))) (((((((( Repeater )))))))) Laptopy
A terenowo to wygląda tak, że są trzy drewniane domki, każdy w odległości ok 30 m od siebie. W pierwszym domku stawiam router WRT54GL i podłączam go do internetu. W domku drugim, środkowym, chce postawić tego repeatera by przekazywał zasięg do domku trzeciego, też oddalonego około 30 m od środkowego, i tam właśnie mam zamiar odbierać wi-fi laptopami. I niestety nie mam możliwości podłączenia repeatera do routera kablem.
Czyli ten Ovislink działa najlepiej ze wszystkich w tym wymiarze cenowym? W takim razie będę się pod niego ustawiał, a też nie chciałbym kupować niczego dużo tańszego by mnie zawiodło w czasie ustawiania albo chwilę po uruchomieniu.
A czy tego WL5460 nie dało by się połączyć w trybie samego repeatera, kiedy np. WRT54GL ustawiłoby się na AP+WDS? Bo czy dobrze rozumiem, że universal to ustawia się kiedy w AP nie ma możliwości włączenia trybu WDS?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, należy jeszcze pamiętać że sam WDS nie umożliwia podłączenia się klientów radiowych.szalap pisze:czy dobrze rozumiem, że universal to ustawia się kiedy w AP nie ma możliwości włączenia trybu WDS?
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
U mnie sprawował się wyśmienicie.wojteks pisze:Jedyny sprawnie działający repeater który znam to Ovislink WL5460 w trybie "Uniwersal Repeater" ale gwarancji działania w Twoim przypadku brak.