Jaki repeater do WRT54GL?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalap
Początkujący użytkownik forum

Jaki repeater do WRT54GL?

Post autor: szalap »

Witam,
chciałem zapytać o radę jaki reapeter powinienem kupić do mojego Linksysa WRT54GL chodzącego na Tomato. Potrzebuję jakieś w miare tanie i dobre urządzenie by bezproblemowo połączyło się z moim routerem, i było na tyle silne by zasięg spokojnie pokrył obszar 30 m przez 2 drewniane ściany.
Czyli by WRT4GL był podpięty do internetu przez ADSL a od niego dopiero repeater przekazywał sygnał dalej do minum dwóch lapków. Na początku myślałem o WRT54GL jako repaterze, ale chyba nie jest on do tego za dobry.

Co nieco już przeczytałem na ten temat, ale jednak wolałem się dowiedzieć od obeznanych osób o dobrym i kompatybilnym repeaterze do mojego routera.

Znalazłem taką maszynę (jest bardzo tania), ale nie wiem kompletnie czy jest ono w miarę dobre i spełni swoją funkcję: TP link WR340g.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelaką pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki repeater do WRT54GL?

Post autor: wojteks »

Jedyny sprawnie działający repeater który znam to Ovislink WL5460 w trybie "Uniwersal Repeater" ale gwarancji działania w Twoim przypadku brak.

Opisz jeszcze raz jak to chcesz połączyć bo coś niejasno opisałeś.
szalap pisze:Czyli by WRT4GL był podpięty do internetu przez ADSL a od niego dopiero repeater przekazywał sygnał dalej do minum dwóch lapków.
WRT nie ma modemu ADSL więc musisz mieć dodatkowy modem z wyjściem ethernet. Czy masz możliwość połączyć ten planowany "repeater" kablem z WRT?
Nie pomagam na PW!
szalap
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szalap »

No, tak, przepraszam za błąd, miałem na myśli ethernet. Czyli topologia będzię wyglądać tak:

Kabel ethernet z internetem -----> WRT54GL )))))))) (((((((( Repeater )))))))) Laptopy

A terenowo to wygląda tak, że są trzy drewniane domki, każdy w odległości ok 30 m od siebie. W pierwszym domku stawiam router WRT54GL i podłączam go do internetu. W domku drugim, środkowym, chce postawić tego repeatera by przekazywał zasięg do domku trzeciego, też oddalonego około 30 m od środkowego, i tam właśnie mam zamiar odbierać wi-fi laptopami. I niestety nie mam możliwości podłączenia repeatera do routera kablem.

Czyli ten Ovislink działa najlepiej ze wszystkich w tym wymiarze cenowym? W takim razie będę się pod niego ustawiał, a też nie chciałbym kupować niczego dużo tańszego by mnie zawiodło w czasie ustawiania albo chwilę po uruchomieniu.
A czy tego WL5460 nie dało by się połączyć w trybie samego repeatera, kiedy np. WRT54GL ustawiłoby się na AP+WDS? Bo czy dobrze rozumiem, że universal to ustawia się kiedy w AP nie ma możliwości włączenia trybu WDS?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szalap pisze:czy dobrze rozumiem, że universal to ustawia się kiedy w AP nie ma możliwości włączenia trybu WDS?
Tak, należy jeszcze pamiętać że sam WDS nie umożliwia podłączenia się klientów radiowych.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

wojteks pisze:Jedyny sprawnie działający repeater który znam to Ovislink WL5460 w trybie "Uniwersal Repeater" ale gwarancji działania w Twoim przypadku brak.
U mnie sprawował się wyśmienicie.
ODPOWIEDZ