Dziwny problem z prędkością pobierania

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Dziwny problem z prędkością pobierania

Post autor: adamos22 »

Nie mogę rozgryźć jednej sprawy dotyczącej prędkości pobierania.
Otóż korzystam obecnie z Orange free na kartę i w laptopie przy pobieraniu za pomocą dowolnej przeglądarki pliku np. z noc.gts.pl, odtwarzaniu filmów na YT, mierząc prędkość na speedtest.tp.pl itp. nie udaje mi się uzyskać prędkości szybszej niż 900-1000kb/s.
Ale..
pobierając jakikolwiek plik za pomocą np. free download manager, czy uTorrent bez problemu uzyskuję 2000-2500kb/s

Co więcej, podłączając modem do stojącego obok komputera stacjonarnego podobne objawy nie wystepują, czyli obojętnie przez co pobieram i mierzę prędkość, zawsze jest ok. 2000-2500kb/s
Zrobiłem już chyba z 80 takich testów, i zastanawiam się dlaczego na laptopie przy pomocy przeglądarki nie mogę wyciągnąć ponad 1 Mb/s., sprawdzałem firewall, antywirus, skanowałem komp, przeinstalowałem aplikację i jest to samo.

Raczej nie jest to wina słabego zasilania portu USB, laptop jest w miarę nowy, ma win.XP32.

Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje ?

[ Dodano: 2010-06-14, 14:18 ]
Już miałem wzywać szamanów z Afryki, ale udało się rozwiązać problem bez czarów ;)

Był on związany z błędnymi ustawieniami systemu, ponieważ pomógł mi program TCP Optimizer. Pobrałem, uruchomiłem i ustawiłem na wartości optymalne (wg. programu), po czym dokonałem restartu i pobieram pliki w przeglądarce z normalnymi prędkościami, tj ok. 1,8-2,5 Mb/s :)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dziwny problem z prędkością pobierania

Post autor: ra-v »

Byłbym (byśmy byli?) wdzięczny jakby naszkicował jakie ustawienia były a jakie są, a nóż coś da się jeszcze podszykować.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Dziwny problem z prędkością pobierania

Post autor: adamos22 »

Tak jak napisałem, zdałem się całkowicie na ten program, wybierając opcję "Optimal settings" widoczną w prawym dolnym rogu w głównym oknie programu. Poprzednich opcji nie pamiętam, nie zapisałem ich nigdzie.
Po prostu musiałem mieć coś nie tak z tymi ustawieniami na laptopie, bo na komp. stacjonarnym przy normalnych ustawieniach Windowsa osiągam podobne prędkości.

A przy okazji zmieniłem sobie DNS-y na Googlowe i szczerze mówiąc zauważyłem odczuwalną poprawę szybkości przeglądania, poprzednio często widywałem informację w przeglądarce typu "Trwa ustalanie adresu Onet.pl", teraz dzieje się to tak szybko, że nie dostrzegam jej.
ODPOWIEDZ