Otóż korzystam obecnie z Orange free na kartę i w laptopie przy pobieraniu za pomocą dowolnej przeglądarki pliku np. z noc.gts.pl, odtwarzaniu filmów na YT, mierząc prędkość na speedtest.tp.pl itp. nie udaje mi się uzyskać prędkości szybszej niż 900-1000kb/s.
Ale..
pobierając jakikolwiek plik za pomocą np. free download manager, czy uTorrent bez problemu uzyskuję 2000-2500kb/s
Co więcej, podłączając modem do stojącego obok komputera stacjonarnego podobne objawy nie wystepują, czyli obojętnie przez co pobieram i mierzę prędkość, zawsze jest ok. 2000-2500kb/s
Zrobiłem już chyba z 80 takich testów, i zastanawiam się dlaczego na laptopie przy pomocy przeglądarki nie mogę wyciągnąć ponad 1 Mb/s., sprawdzałem firewall, antywirus, skanowałem komp, przeinstalowałem aplikację i jest to samo.
Raczej nie jest to wina słabego zasilania portu USB, laptop jest w miarę nowy, ma win.XP32.
Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje ?
[ Dodano: 2010-06-14, 14:18 ]
Już miałem wzywać szamanów z Afryki, ale udało się rozwiązać problem bez czarów

Był on związany z błędnymi ustawieniami systemu, ponieważ pomógł mi program TCP Optimizer. Pobrałem, uruchomiłem i ustawiłem na wartości optymalne (wg. programu), po czym dokonałem restartu i pobieram pliki w przeglądarce z normalnymi prędkościami, tj ok. 1,8-2,5 Mb/s