Zrywanie połączenia ad-hoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rolf18
Stały użytkownik forum

Zrywanie połączenia ad-hoc

Post autor: Rolf18 »

Witam, na wstępie opisze konfiguracje mojej sieci.
Posiadam w komputerze stacjonarnym 2 karty sieciowe USB TP linka (TL-WN422G i TL-WN722N). Jedną odbieram internet od sąsiada i tu działa ok a drugą łączę się z laptopem w domu (Ad-Hoc) - tu jakość sygnału nie spada poniżej 60%. Na obu komputerach zainstalowany windows 7 w wersji pro x64 (laptop) i x86 (PC).

Problem polega na tym że dość często (w różnych odstępach czasowych) zrywa mi połączenie z oboma komputerami (zrywa całkiem, albo po prostu wyskakuje "brak połączenia z internetem"). Czasem po tym zerwaniu komputery nie chcą się połączyć.
Próbowałem różnych konfiguracji z zamienianiem TL-WN422G i TL-WN722N miejscami i robieniem sieci na laptopie i łączeniu się do niej pc-tem i odwrotnie. Cały czas ten sam problem.

Jeśli ktoś wie co może być tego przyczynom to proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Zrywanie połączenia ad-hoc

Post autor: krystianb »

Czasem obie sieci nie działają na tym samym kanale? Powinien być odstęp minimum 4 kanały.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Rolf18
Stały użytkownik forum

Sprawdziłem programem a jak to sprawdzić ? zmienić ?
Awatar użytkownika
kam821
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kam821 »

U mnie przy połączeniu AD-Hoc ze stacjonarki ( WN-422G rev. 2 ) <-> lapek z sieciówką wifi na atherosie 5xxx też link potrafił zrywać, kiedy podczas połączenia otworzyłem inSSIDer (program do skanowania pasma radiowego) lub kiedy otworzyłem na pasku listę sieci ;)

Spróbuj powyłączać wszelkie zewnętrzne programy do zarządzania siecią Wi-Fi, a AD-Hoc utwórz na karcie, która ma rozpowszechniać neta (Panel Sterowania > Wyświetl stan sieci i zadania > Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi > Dodaj) a po drugiej stronie zwyczajnie połącz się z siecią.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Spróbuj powyłączać wszelkie zewnętrzne programy do zarządzania siecią Wi-Fi, a AD-Hoc utwórz na karcie, która ma rozpowszechniać neta (Panel Sterowania > Wyświetl stan sieci i zadania > Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi > Dodaj) a po drugiej stronie zwyczajnie połącz się z siecią.
Tak właśnie zrobiłem - sieci robię przez "windowsa" nie mam żadnych programów do zarządzania siecią wi-fi.

PS> fajny ten program ;)
a co do tych kanałów to jak łącze się z netem TL-WN722N to pisze mi że cieć z którą się łącze działą na kanale 1. Jak robię połączenie ad-hoc na TL-WN422G i łącze sie do niego z laptopa to pisze mi że sieć działą na kanale 11, natomiast jak robie ad-hoc na laptopie i łącze się do niej TL-WN422G to pisze że na 10.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jeśli chcesz zmienic kanał na jakim działa sieć ad-hoc to najlepiej będize na komputerze na którym zakładasz tą sieć wejść w Menadżer Urządzeń i odnaleźć kartę wi-fi. W jej właściwościach na zakładce Zaawansowane może być właściwość Kanał ad-hoc, albo podobnie. I tam wstawiasz żądaną wartość i już.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Rolf18
Stały użytkownik forum

Na laptopie mogę to zmienić (mam dużo tych ustawień w "zaawansowane") a na stacjonarnym nie mam w ogóle takiej możliwości (jest zdecydowanie mniej tych zakładek pozwalających zmienić ustawienia w "zaawansowane" no i oczywiście nie ma nic o kanale ad-hoc - wina sterowników tp-linka?).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Rolf18 pisze:no i oczywiście nie ma nic o kanale ad-hoc
Czasem to się cudacznie nazywa. Na karcie boardcom to ustawienie się chyba nazywa: "Numer kanału WZC IBSS"
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:Na laptopie mogę to zmienić (mam dużo tych ustawień w "zaawansowane") a na stacjonarnym nie mam w ogóle takiej możliwości
A może w programie od karty wi-fi jest taka opcja?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Rolf18
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:A może w programie od karty wi-fi jest taka opcja?
Nie mam żadnego programu do karty wi-fi. Na windowsie 7 instaluje sie tylko sterownik.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:Nie mam żadnego programu do karty wi-fi. Na windowsie 7 instaluje sie tylko sterownik.
Zatem pozostaje Ci, albo zmiana karty wi-fi, albo szukanie sterowników które mają taką opcję z zakładce (tam gdzie Ci pokazałem), albo założyć sieć ad-hoc na drugim komputerze na którym zdaje się możesz zmienić kanał nadawania.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Już to wcześniej zrobiłem i zmieniłem z 11 na 10 ale nic to nie dało. Teraz zmieniłem na 6 i zobaczymy czy coś to pomoże.

Edit (po testach):
zmiana kanału nic nie pomaga.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 a ten problem występuje jak nie łączysz się z internetem i w komputerze siedzi tylko jedna karta działająca w trybie ad-hoc? Bo może sam fakt istnienia dwóch kart sieciowych powoduje problem.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Nie próbowałem tak zresztą to u mnie mija się z celem bo żeby mieć neta w laptopie musze mieć 2 karty wi-fi w stacjonarnym, jedną do odbierania neta od sąsiada a druga do nadawania do laptopa. Ale jutro sprawdzę czy też będzie rozłączać jak wypnę jedną kartę i zostawię tylko ad-hoc (jutro napisze jak przetestuję).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:Ale jutro sprawdzę czy też będzie rozłączać jak wypnę jedną kartę i zostawię tylko ad-hoc (jutro napisze jak przetestuję).
Zatem czekamy na informację.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Więc zostawiłem dziś na parę godzin tylko połączenie ad-hoc (kopiowałem sobie tylko przez nie pliki) i nie zerwało połączenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 zatem jestem w 95% pewny, że to wina dwóch kart sieciowych. Próbowałeś podłączać je do różnych gniazd USB? Może któreś są podłączone do innego koncentratora USB, więc to powinno zminimalizować wzajemny wpływ. Oraz jeszcze mam wątpliwość. Pisałeś, że zmieniałeś kanał nadawania sieci, ale odsunąłeś kanały maksymalnie? Na jednej karcie nie da się zmienić, ale drugą sieć postaw na 1-szym kanale.
Rolf18
Stały użytkownik forum

No ale ta sieć do sąsiada jest na 1 kanale.
na początku ad-hoc działało u mnie na 10 i 11 (w zależności czy zrobiłem sieć na laptopie czy pc) teraz działa na kanale 6 (sieć robie na laptopie gdyż na pc nie zmienię kanału). Ok, więc jak dorwę trochę czasu to pokombinuje z tymi USB, ale z tego co pamiętam to karty były w różnych już i tak samo było (nie wiem - obie karty są zamontowane na przedłużaczach usb długości ok 1 metra, może to ma też jakieś znaczenie ?)
Ostatnio zmieniony 2010-06-25, 21:59 przez Rolf18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:no ale ta sieć do sąsiada jest na 1 kanale.
na początku ad-hoc działało u mnie na 10 i 11 (w zależności czy zrobiłem sieć na laptopie czy pc) teraz działa na kanale 6
To w sumie wypadałoby ustawić kanał 5-6. Ale jak masz 6 to można powiedzieć, że jest ok. Więc nie w tym przyczyna.
Rolf18 pisze:Ok, więc jak dorwe troche czasu to pokombinuje z tymi USB, ale z tego co pamiętam to karty były w różnych
Nie wiem czy rozumiesz o co biega. Jak wejdziesz w Menadżer Urządzeń (widok wg połączeń) i rozwiniesz (u mnie jest tak, u Ciebie będą nieco inne nazwy):
Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI -> System zgodny ze standardem Microsoft ACPI -> Magistrala PCI -> Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27C9 -> Główny koncentrator USB -> (i tu ma być karta wi-fi).

I chodzi o to, aby obydwie karty siedziały na innych kontrolerach (u mnie jest to gałąź Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27C9 oraz Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27C8, Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27C9, Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27CA, Intel(R) 82801 (ICH7 Family) USB Universal Host Controller 27CB).
Rolf18 pisze:obie karty są zamontowane na przedłużaczach usb długości ok 1 metra, może to ma też jakieś znaczenie ?
Można spróbować bez kabli.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Co do tych przedłużaczy to z jednego mogę zrezygnować (ale to nic nie daje - już próbowałem), natomiast z drugiego nie bo karta musi siedzieć na oknie :)

A co do tych kontrolerów to mam coś takiego:
Obrazek

Tylko jak mam to zrobić żeby jak piszesz obydwie karty siedziały na innych kontrolerach ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:natomiast z drugiego nie bo karta musi siedzieć na oknie :)
Mówi się trudno, a raczej komputera przestawić nie możesz? To spróbuj zostawić tylko tą kartę na kablu która ma być przy oknie.
Rolf18 pisze:Tylko jak mam to zrobić żeby jak piszesz obydwie karty siedziały na innych kontrolerach ?
Metodą prób i błędów. Musisz instalować kolejno na każdym porcie USB w komputerze kartę i patrzeć, czy dalej siedzi na tym samym koncentratorze. Innej metody niestety nie ma.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Niestety gdzie bym nie wsadził tych kart to dalej pracują pod tym samym kontrolerem - nic sie nie zmienia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A masz możliwość wymiany jednej z kart na kartę innego producenta?
Rolf18
Stały użytkownik forum

Musiał bym sprzedać tą i kupić inną...
Może jeszcze wcześniej zainstaluje na PC-cie xp-ka to może to coś da.
A co do tej karty to możesz jakąś polecić ? najlepiej taką żeby można z niej było zrobić AP ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:Musiał bym sprzedać tą i kupić inną...
Myślałem, że masz możliwość pożyczenia od kogoś innej karty na USB.
Rolf18 pisze:Może jeszcze wcześniej zainstaluje na PC-cie xp-ka to może to coś da.
Jeśli Ci się chce, to można też to sprawdzić.
Rolf18 pisze:A co do tej karty to możesz jakąś polecić ?
Jeśli nie potrzeba Ci standardu N, to z czystym sumieniem mogę polecić tą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446
Rolf18 pisze:najlepiej taką żeby można z niej było zrobić AP ?
Generalnie takich kart co mają taką możliwość pod Windows'em jest mało. Ale z mojego doświadczenia wynika, że lepiej nie tykać takiego rozwiązania, ponieważ bywa bardzo niestabilne i kapryśne. Ale jeśli już byś się zdecydował na takie rozwiązanie, to już nie ma za bardzo różnicy pomiędzy kartami obsługującymi SoftAP, więc można brać byle jaką.
Rolf18
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Myślałem, że masz możliwość pożyczenia od kogoś innej karty na USB.
No właśnie nie bardzo ;/
YaHooo pisze:Jeśli Ci się chce, to można też to sprawdzić.
Sprawdzę - dziś zainstaluje wieczorem XP i napisze jutro jaki efekt.
YaHooo pisze:Jeśli nie potrzeba Ci standardu N, to z czystym sumieniem mogę polecić tą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9446
W sumie to nie potrzeba - kupiłem jedną z N bo była tylko 6 zł droższa ;)
YaHooo pisze:Generalnie takich kart co mają taką możliwość pod Windows'em jest mało. Ale z mojego doświadczenia wynika, że lepiej nie tykać takiego rozwiązania, ponieważ bywa bardzo niestabilne i kapryśne. Ale jeśli już byś się zdecydował na takie rozwiązanie, to już nie ma za bardzo różnicy pomiędzy kartami obsługującymi SoftAP, więc można brać byle jaką.
Aha, ok - jak mówisz że są niestabilne to nie ma sensu, daruje sobie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:No właśnie nie bardzo ;/
W takim razie nie przychodzi mi nic innego do głowy.
Rolf18 pisze:Sprawdzę - dziś zainstaluje wieczorem XP i napisze jutro jaki efekt.
Ok, jeśli Ci sie chce ;)
Rolf18 pisze:W sumie to nie potrzeba - kupiłem jedną z N bo była tylko 6 zł droższa ;)
Czyli można brać by było tego Edimaxa co Ci podałem linka wcześniej.
Rolf18 pisze:Aha, ok - jak mówisz że są niestabilne to nie ma sensu, daruje sobie.
Z mojego doświadczenia wynika, że nawet serwera DHCP nie ma, a szyfrowanie to maksymalnie WEP, więc nic więcej niż sam Ad-hoc nie oferuje. No chyba, żeby liczyć filtrowanie MAC. SoftAP przydaje się gdy się chce połączyć z urządzeniem nie obsługującym ad-hoc jak konsole Sony PSP.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Ok, więc zainstalowałem xp, porobiłem sieci i na razie sie nie rozłącza, ale pojawił się teraz inny problem - internet działa wolniej.
Na windowsie 7 mimo kiepskiej jakości sygnału internet śmigał aż miło a na xp coś tak zaczęło mulić ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 zatem nie chcę wyciągać zbyt pochopnych wniosków, ale to może być wina sterowników do kart wi-fi. Masz możliwość postawienia komputerów bardzo blisko siebie i sprawdzenia jak tak będzie działać internet.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Stacjonarki do sąsiada nie zaniosę, laptopa mogę zanieść ale to nic nie da...
Sprawdziłem jakość sygnału (programem inSSIDer) i wartość RSSI jest taka sama na XP jak i na 7 (podłączam nie ruszając karty kablem usb do pc-ta i laptopa).
W sumie sygnał jest kiepściutki bo ma wartość mniej więcej od -85 do -82 RSSI, ale nawet przy takim sygnale na 7 chodzi to jakoś lepiej niż na xp.
ODPOWIEDZ