Neostrada na odległość 800m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gruby33
Użytkownik forum

Neostrada na odległość 800m

Post autor: gruby33 »

Więc tak potrzebuję pomocy w doborze sprzętu. Chcę rozdzielić neta od Neo na odległość około 800 metrów. Anteny będą się widziały. Nic nie stoi im na przeszkodzie (może jedno małe drzewko ale się je w nocy wytnie xD).

I teraz na cały sprzęt do dwóch PC mam mniej więcej 420zł. Jakiego rodzaju i jakie anteny najlepiej kupić (kable od nich będą miały około 21-24m długości). Jaki router i jakie karty WLAN do tego?

I jak to wszystko podłączyć aby działało?

P.S Wybrać 2,4GHz czy 5GHz? W mojej okolicy jest jakiś dostawca internetu, który nadaje na 2,4GHz

P.S 2 Będzie Neo 20Mb/s. Czy na taką odległość będzie to możliwe? Jeśli nie to jaka maksymalna prędkość by była?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Neostrada na odległość 800m

Post autor: sp6huk »

Załóż po dwóch stronach Ubiquiti NanoStation5 Loco i powinno przepchać NEO 20 Mb/s, tym bardziej, że to NEO 20 Mb/s, to nie będzie raczej 20 Mb/s w rzeczywistości (w ogóle masz możliwości techniczne na taki transfer ?) ;) Oczywiście musi być czysta strefa fresnela, tzn. brak przeszkód na drodze. Może powiedz jak to ma wyglądać. Ile kompów ma być podłączonych w miejscu, gdzie chcesz dosłać sobie internet ?
Awatar użytkownika
kam821
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kam821 »

A wiesz w ogóle, że regulamin TP zabrania dzielenia Neostrady poza lokal ?

Tak jak wyżej kolega napisał, Loco powinien sobie poradzić, lecz pamiętaj o tym, że nowe Nanostation i Nanobridge wymagają b. dobrego toru sygnału, w końcu to 802.11N ;)

Drugą opcją jest zastosowanie po stronie lokalu z Neostradą routera w normalnym trybie AP, a po drugiej routera z trybem WISP, który będzie odbierał interfejsem WLAN, do tego jakieś paneliki 14+dbi (np. takie: http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72801.htm) i powinno działać ok.
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 23:19 przez kam821, łącznie zmieniany 2 razy.
gruby33
Użytkownik forum

Wiem, że neo zabrania ale niestety mieszkam właśnie sam na uboczu i neo nie przeciągnie tam kabli. I poza tym nie muszą o tym wiedzieć :P

Więc tak.
Budynek A - Jeden komputer i tam jest właśnie neostrada
Budynek B - Też jeden komputer. Tu chcę dopchać neta :P

Widoczność będzie czysta. Wchodziłem na dach i nic nie stoi na przeszkodzie.

P.S Planowana jest Neo 20Mb ale właśnie nie wiem czy będzie działała :P
Ja zadowolony będę jak przejdzie do mnie te 6Mb :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No to wystarczy kupić 2 szt. Ubiquiti NanoStation5 Loco, wtyki RJ-45, zaciskarka do RJ-tek, zasilacz PoE jest w zestawie, no i skrętkę.

Oczywiście w punkcie A potrzebny jest modem ADSL z wolnym portem LAN pod Ubiquiti.
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 23:22 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
gruby33
Użytkownik forum

No patrząc na to urządzenie to widzę tylko, że ma jedno wejście LAN. Więc jak w tym jednym kompie podłączyć pod to neostradę?

Bo chciał bym tak zrobić, że jeśli jeden komp będzie wyłączony to żeby neo działało dalej, a nie jak kumpel wyłączy kompa to ja nie będę miał neta.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ale co ma piernik do wiatraka ? Dajmy masz tego ADSL'a + router, do jednego portu LAN podłączasz jednego kompa, a do drugiego portu podłączasz Ubiquiti, które "wysyła" Ci internet do miejsca oddalonego o 800 metrów, gdzie masz internet niezależnie od kompa w punkcie A. Kumpel musiałby wyłączyć Ci Ubiquiti albo router, żebyś nie miał internetu, a nie swój komputer. Chyba, że kolega nie ma routera, tylko jakiś modem pod USB czy coś w tym stylu, to potrzeba by jeszcze router ADSL.
gruby33
Użytkownik forum

OK. Bo myślałem ,że kazałeś kupić tylko i wyłącznie 2 NanoStation.

OK więc co powiesz o tym, będzie ok? http://allegro.pl/item1087627093_nanost ... urier.html

I jaki router do tego polecasz?

Edit: Tak kumpel ma tylko modem Sagem na USB. Dlatego pytam co dokładnie muszę kupić.

Jest jeszcze coś takiego http://allegro.pl/item1083332369_ubiqui ... 1xlan.html różni sięto od tego pierwszego? Bo dla mnie jak najtaniej aby było.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

gruby33 pisze:OK więc co powiesz o tym, będzie ok?
To też by było OK, ale nie powiem Ci jak się sprawuje, bo jeszcze nie korzystałem z M5. Ja myślałem o tym http://www.cyberteam.pl/produkt/show/405.html działa bardzo dobrze.
gruby33 pisze:I jaki router do tego polecasz?
Np. takiego TP-LINK'a http://www.cyberteam.pl/produkt/show/342.html
gruby33
Użytkownik forum

OK dzięki za wszystko. Forum profesjonalne :)

Czyli dla pewności jeszcze raz.

W budynku z neo. Kupuję router z ADSL. Pod ten router podłączam kabelek od neostrady i NanoStation przez RJ-45. W drugie wejście RJ-45 podłączam skrętką kompa.

W budynku oddalonym. Podłączam tylko NanoStation do kompa prze RJ-45.

Zgadza się wszystko :)?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-20, 08:18 ]
W danym temacie dajemy tylko jeden punkt "Pomógł" dla tej samej osoby, nadmiarowe usunąłem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

gruby33 pisze:Zgadza się wszystko :)?
Zgadza.

Odbierz PW :)
ODPOWIEDZ