Neostrada na odległość 800m
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Neostrada na odległość 800m
Więc tak potrzebuję pomocy w doborze sprzętu. Chcę rozdzielić neta od Neo na odległość około 800 metrów. Anteny będą się widziały. Nic nie stoi im na przeszkodzie (może jedno małe drzewko ale się je w nocy wytnie xD).
I teraz na cały sprzęt do dwóch PC mam mniej więcej 420zł. Jakiego rodzaju i jakie anteny najlepiej kupić (kable od nich będą miały około 21-24m długości). Jaki router i jakie karty WLAN do tego?
I jak to wszystko podłączyć aby działało?
P.S Wybrać 2,4GHz czy 5GHz? W mojej okolicy jest jakiś dostawca internetu, który nadaje na 2,4GHz
P.S 2 Będzie Neo 20Mb/s. Czy na taką odległość będzie to możliwe? Jeśli nie to jaka maksymalna prędkość by była?
I teraz na cały sprzęt do dwóch PC mam mniej więcej 420zł. Jakiego rodzaju i jakie anteny najlepiej kupić (kable od nich będą miały około 21-24m długości). Jaki router i jakie karty WLAN do tego?
I jak to wszystko podłączyć aby działało?
P.S Wybrać 2,4GHz czy 5GHz? W mojej okolicy jest jakiś dostawca internetu, który nadaje na 2,4GHz
P.S 2 Będzie Neo 20Mb/s. Czy na taką odległość będzie to możliwe? Jeśli nie to jaka maksymalna prędkość by była?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Neostrada na odległość 800m
Załóż po dwóch stronach Ubiquiti NanoStation5 Loco i powinno przepchać NEO 20 Mb/s, tym bardziej, że to NEO 20 Mb/s, to nie będzie raczej 20 Mb/s w rzeczywistości (w ogóle masz możliwości techniczne na taki transfer ?)
Oczywiście musi być czysta strefa fresnela, tzn. brak przeszkód na drodze. Może powiedz jak to ma wyglądać. Ile kompów ma być podłączonych w miejscu, gdzie chcesz dosłać sobie internet ?

- kam821
- Początkujący użytkownik forum
A wiesz w ogóle, że regulamin TP zabrania dzielenia Neostrady poza lokal ?
Tak jak wyżej kolega napisał, Loco powinien sobie poradzić, lecz pamiętaj o tym, że nowe Nanostation i Nanobridge wymagają b. dobrego toru sygnału, w końcu to 802.11N
Drugą opcją jest zastosowanie po stronie lokalu z Neostradą routera w normalnym trybie AP, a po drugiej routera z trybem WISP, który będzie odbierał interfejsem WLAN, do tego jakieś paneliki 14+dbi (np. takie: http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72801.htm) i powinno działać ok.
Tak jak wyżej kolega napisał, Loco powinien sobie poradzić, lecz pamiętaj o tym, że nowe Nanostation i Nanobridge wymagają b. dobrego toru sygnału, w końcu to 802.11N

Drugą opcją jest zastosowanie po stronie lokalu z Neostradą routera w normalnym trybie AP, a po drugiej routera z trybem WISP, który będzie odbierał interfejsem WLAN, do tego jakieś paneliki 14+dbi (np. takie: http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72801.htm) i powinno działać ok.
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 23:19 przez kam821, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
Wiem, że neo zabrania ale niestety mieszkam właśnie sam na uboczu i neo nie przeciągnie tam kabli. I poza tym nie muszą o tym wiedzieć 
Więc tak.
Budynek A - Jeden komputer i tam jest właśnie neostrada
Budynek B - Też jeden komputer. Tu chcę dopchać neta
Widoczność będzie czysta. Wchodziłem na dach i nic nie stoi na przeszkodzie.
P.S Planowana jest Neo 20Mb ale właśnie nie wiem czy będzie działała
Ja zadowolony będę jak przejdzie do mnie te 6Mb

Więc tak.
Budynek A - Jeden komputer i tam jest właśnie neostrada
Budynek B - Też jeden komputer. Tu chcę dopchać neta

Widoczność będzie czysta. Wchodziłem na dach i nic nie stoi na przeszkodzie.
P.S Planowana jest Neo 20Mb ale właśnie nie wiem czy będzie działała

Ja zadowolony będę jak przejdzie do mnie te 6Mb

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to wystarczy kupić 2 szt. Ubiquiti NanoStation5 Loco, wtyki RJ-45, zaciskarka do RJ-tek, zasilacz PoE jest w zestawie, no i skrętkę.
Oczywiście w punkcie A potrzebny jest modem ADSL z wolnym portem LAN pod Ubiquiti.
Oczywiście w punkcie A potrzebny jest modem ADSL z wolnym portem LAN pod Ubiquiti.
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 23:22 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
No patrząc na to urządzenie to widzę tylko, że ma jedno wejście LAN. Więc jak w tym jednym kompie podłączyć pod to neostradę?
Bo chciał bym tak zrobić, że jeśli jeden komp będzie wyłączony to żeby neo działało dalej, a nie jak kumpel wyłączy kompa to ja nie będę miał neta.
Bo chciał bym tak zrobić, że jeśli jeden komp będzie wyłączony to żeby neo działało dalej, a nie jak kumpel wyłączy kompa to ja nie będę miał neta.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ale co ma piernik do wiatraka ? Dajmy masz tego ADSL'a + router, do jednego portu LAN podłączasz jednego kompa, a do drugiego portu podłączasz Ubiquiti, które "wysyła" Ci internet do miejsca oddalonego o 800 metrów, gdzie masz internet niezależnie od kompa w punkcie A. Kumpel musiałby wyłączyć Ci Ubiquiti albo router, żebyś nie miał internetu, a nie swój komputer. Chyba, że kolega nie ma routera, tylko jakiś modem pod USB czy coś w tym stylu, to potrzeba by jeszcze router ADSL.
-
- Użytkownik forum
OK. Bo myślałem ,że kazałeś kupić tylko i wyłącznie 2 NanoStation.
OK więc co powiesz o tym, będzie ok? http://allegro.pl/item1087627093_nanost ... urier.html
I jaki router do tego polecasz?
Edit: Tak kumpel ma tylko modem Sagem na USB. Dlatego pytam co dokładnie muszę kupić.
Jest jeszcze coś takiego http://allegro.pl/item1083332369_ubiqui ... 1xlan.html różni sięto od tego pierwszego? Bo dla mnie jak najtaniej aby było.
OK więc co powiesz o tym, będzie ok? http://allegro.pl/item1087627093_nanost ... urier.html
I jaki router do tego polecasz?
Edit: Tak kumpel ma tylko modem Sagem na USB. Dlatego pytam co dokładnie muszę kupić.
Jest jeszcze coś takiego http://allegro.pl/item1083332369_ubiqui ... 1xlan.html różni sięto od tego pierwszego? Bo dla mnie jak najtaniej aby było.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To też by było OK, ale nie powiem Ci jak się sprawuje, bo jeszcze nie korzystałem z M5. Ja myślałem o tym http://www.cyberteam.pl/produkt/show/405.html działa bardzo dobrze.gruby33 pisze:OK więc co powiesz o tym, będzie ok?
Np. takiego TP-LINK'a http://www.cyberteam.pl/produkt/show/342.htmlgruby33 pisze:I jaki router do tego polecasz?
-
- Użytkownik forum
OK dzięki za wszystko. Forum profesjonalne 
Czyli dla pewności jeszcze raz.
W budynku z neo. Kupuję router z ADSL. Pod ten router podłączam kabelek od neostrady i NanoStation przez RJ-45. W drugie wejście RJ-45 podłączam skrętką kompa.
W budynku oddalonym. Podłączam tylko NanoStation do kompa prze RJ-45.
Zgadza się wszystko
?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-20, 08:18 ]
W danym temacie dajemy tylko jeden punkt "Pomógł" dla tej samej osoby, nadmiarowe usunąłem.

Czyli dla pewności jeszcze raz.
W budynku z neo. Kupuję router z ADSL. Pod ten router podłączam kabelek od neostrady i NanoStation przez RJ-45. W drugie wejście RJ-45 podłączam skrętką kompa.
W budynku oddalonym. Podłączam tylko NanoStation do kompa prze RJ-45.
Zgadza się wszystko

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-20, 08:18 ]
W danym temacie dajemy tylko jeden punkt "Pomógł" dla tej samej osoby, nadmiarowe usunąłem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zgadza.gruby33 pisze:Zgadza się wszystko?
Odbierz PW