ograniczenie prędkości WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dominikxp
Użytkownik forum

ograniczenie prędkości WIFI

Post autor: Dominikxp »

Witam.

otóż ostatnio sąsid mnie poprosił abym mu udostępnił internet przez wifi.. na dwa tygodnie . Udostępniłem. i teraz mam pytania . Chciał bym mu troche ograniczyć prędkość aby nie mógł za bardzo szaleć, proszę odpowiedx jak to zrobić ściągnąłem program netlimiter.. ale nie abrdzo wiem oco w nim chodzi. mój router to NETGEAR WGR614 v7.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: ograniczenie prędkości WIFI

Post autor: sp6huk »

A zainstalowałeś ten program na komputerze sąsiada ?
Dominikxp
Użytkownik forum

Post autor: Dominikxp »

a no nie :) chodzi mi o cos takiego że od siebie będę mógł mu ograniczać łącze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dominikxp pisze:chodzi mi o cos takiego że od siebie będę mógł mu ograniczać łącze.
To musiałbyś mieć 2 karty sieciowe w komputerze i program płatny "bandwidth manager" albo zakupić dodatkowo Ovislink WL1600GL, zainstalowac na nim tomato i dopiero z niego udostępniać sąsiadowi. Inna opcja to jakiś router z modemem ADSL draytek.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wojteks pisze:albo zakupić dodatkowo Ovislink WL1600GL, zainstalowac na nim tomato i dopiero z niego udostępniać sąsiadowi.
Niekoniecznie dodatkowo, może być zamiast Netgeara. Dominikxp ma zapewne Internet dostarczany po skrętce skoro używa obecnie tego routera. I w sumie to byłby dobry wybór, bo Ovislink WL-1600GL to dużo lepszy router, szczególnie jeśli zainstaluje się na nim Tomato.
ODPOWIEDZ