Edimax 3G-6200n i sprawdzenie stanu konta w Play Online

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Edimax 3G-6200n i sprawdzenie stanu konta w Play Online

Post autor: plat1num »

Czy w router'ze Edimax 3G-6200n można używać kodów USSD albo jakiegoś innego sposobu, żeby sprawdzić stan konta w Play Online bez przekładania modemu do portu USB w PC.
Kilka osób na forum poruszyło ten temat, ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Zainteresował mnie natomiast temat routera Asus WL-500G, gdzie użytkownicy modyfikują oprogramowanie wzbogacając router o nowe funkcje. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc teraz zastanawiam się czy nie zmienić Edimaxa na Asus ;) (przydałoby mi się drugie gniazdo USB dla dysku sieciowego, ale możne wystarczy zmienić obudowę dysku na taką z gniazdem LAN, które będzie dawało lepszy transfer danych)

Wracając do tematu, pobrałem ze strony http://www.edimax.com/en/produce_detail.php?pd_id=312&pl1_id=3&pl2_id=18 Linux Source Code dla routera Edimax 3G-6200n, ale z programowania znam jedynie php a z tym kodem nie poradzę sobie, chociaż mógłbym spróbować albo popytać znajomych. Zanim znaczne coś robić, mam pytania:

1/. Czy można wygenerować z tego soft z opcją w rodzaju wysyłania i odczytywania kodów USSD przez modem USB, żeby sprawdzać stan konta?

2/. Czy można zmodyfikować soft, tak że do portu USB w router'ze będzie można podłączyć prosty HUB USB i za jego pomocą do tego jednego portu podłączyć więcej urządzeń, jak modem 3G na USB, zewnętrzy dysk twardy na USB, pendriva i kamerkę internetową na USB?
hertzh1
Stały użytkownik forum

Komendy AT w routerze

Post autor: hertzh1 »

Może późno odpowiadam, ale znalazłem to dopiero teraz
można uruchomić w routerze funkcję telnetu i połączyć się z routerowym UNIX'em (albo LINUX'em) w taki sposób
http://www.suborbital.org.uk/canofworms ... ccess.htmlinstrukcja

i wtedy za pomocą polecenia ATC wysyłać komendy AT (również polecenia USSD)
ponieważ mam oprogramowanie 2.16f (takie się sprawdza z Huawei e367) modem nie odpowiada na żadną komendę

Może to się komuś przyda
ODPOWIEDZ