Ile można wycisnąć przy połączeniu telefonu po Bluetooth?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Ile można wycisnąć przy połączeniu telefonu po Bluetooth?
Ile praktycznie daje się osiągnąć prędkości podłączając tel. HSDPA przez Bluetooth 2.0?
Warto podłączać przez USB dla wzrostu transferu?
Warto podłączać przez USB dla wzrostu transferu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Ile można wycisnąć przy połączeniu telefonu po Bluetooth?
Zobacz na wikipedi o BT. 2.0 chyba do 3.1Mbps.
-
- Stały użytkownik forum
To jest teoria. A mi zależy na praktycznych wynikach.
- krix
- Stały użytkownik forum
Przy telefonie Samsung OMnia, karcie Orange i bluetooth 2.0 szło 2mbps max
-
- Początkujący użytkownik forum
U mnie sprawa przedstawia sie zupełnie inaczej. W sieci Orange jak jestem na wsi, gdzie nie ma UMTS sposób podłączenia nie ma żadnego znaczenia. Speed test łacza wychodzi praktycznie taki sam, ale na Śląsku jest już zupełnie inaczej. Na moim Samsungu S7220 przy podłączeniu po BT speed test wykazuje ok 1 Mb/s, a po kablu USB 2,8 MB/s a nieraz i więcej. Testy robiłem wielokrotnie i wyniki zawsze były takie same. Tak, że zawsze podłączam telefon (u mnie pracuje on jako modem, notabene rewelacyjnie) po kablu USB, bo dodatkowo jeszcze ładuje mi baterie i nie muszę się martwić o nagłe jej padnięcie.
-
- Stały użytkownik forum
Własnie mnie to zastanawia.
W moim SE k800i szybkość łącza przez BT 2.0 wynosi 48KB/s niezaleznie od tego czy to transfer danych komp-tel czy jako modem. Problem na pewno leży w telefonie, bo połączenie BT komp-komp czy k800 jako modem usb jest o wiele szybsze.
Od czego to zależy, bo z żadnej specyfikacji BT telefonów nie podają takich wartości?
W moim SE k800i szybkość łącza przez BT 2.0 wynosi 48KB/s niezaleznie od tego czy to transfer danych komp-tel czy jako modem. Problem na pewno leży w telefonie, bo połączenie BT komp-komp czy k800 jako modem usb jest o wiele szybsze.
Od czego to zależy, bo z żadnej specyfikacji BT telefonów nie podają takich wartości?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bzdury gadasz, k800i ma goły umts 384kb/s czyli równo 48KB/s. A to, że po usb wyświetla się 10Mb/s to nie ważne bo i tak ich nie osiągniesz.atanor pisze:k800 jako modem usb jest o wiele szybsze.
A SE z tego okresu mają taki sobie BT u mnie przesyłanie plików z komp tel SE k610 wyciąga koło 62KB/s. Zależy to pewnie też jeszcze od konkretnego BT w kompie jak telefon z nim współpracuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Ano gadam
Dawno nie podłączałem modemu przez BT i nie wiem skąd sobie to ubzdurałem, choć pamiętam, ze leżało coś na rzeczy, ale pewnie przez konfigurację.
Właśnie przetestowałem prędkość na k800 BT i USB - są takie same.

Dawno nie podłączałem modemu przez BT i nie wiem skąd sobie to ubzdurałem, choć pamiętam, ze leżało coś na rzeczy, ale pewnie przez konfigurację.
Właśnie przetestowałem prędkość na k800 BT i USB - są takie same.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> przez BT zapewne wyświetla się 384kb/s ale jak byś przez BT użył PAN (połącz z siecią czy jakoś tak) to już by się wyświetliło tyle ile BT w kompie wyciąga.atanor pisze: choć pamiętam, ze leżało coś na rzeczy,
Ostatnio zmieniony 2010-05-29, 01:01 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ty w najlepszym przypadku masz 2.1 z EDR czyli max 3Mbps(2.0 sa do 2,1Mbps)
Ale ograniczeniem jest jak pisal krystek modem w k800i ktory dziala max z predkocia 384kbps...
Ale ograniczeniem jest jak pisal krystek modem w k800i ktory dziala max z predkocia 384kbps...
-
- Użytkownik forum
Witam, chciałbym się podłączyć do tematu choć moje pytanie jest trochę inne. Mianowicie, mam IPlusa i łączę się z siecią przez nokię N82 i przez bluetooth telefon przesyła dane do laptopa. wszystko działa sprawnie i bez problemów (w dużym mieście w zasięgu sieci 3G). Często jestem poza miastem gdzie z ledwością łapię połączenie przez edge. I muszę wtedy wystawić telefon na piętro żeby był jako taki transfer. Bluetooth ma zasiąg do 10 m ( dochodzi jeszcze strop i ściany)i nieraz tracę połączenie. Czy można zrobić tak żeby komórka łączyła się z laptopem przez wifi zamiast bluetooth, może stabilność połączenia będzie lepsza ( telefon i laptop ma oczywiście wifi) i może mógłbym wynieść telefon na strych bo bluetooth przez dwa piętra nie przejdzie . A jeśli można tak zrobić to prosiłbym o małą podpowiedź jak to zrobić bo w sprawach wifi jestem kompletnym laikiem.
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Akurat nie wiem, czy na Twoim telefonie da się to zrobić, ale można spróbować. A słowo klucz to jest JoikuSpot Light. Program postawi na na komórce takiego HotSpota i będzie rozsyłać internet przez wifi. Niestety szczegółów nie znam, ale na forum było nie raz http://www.google.com/search?q=JoikuSpo ... 2&oe=utf-8voxuran pisze:A jeśli można tak zrobić to prosiłbym o małą podpowiedź jak to zrobić bo w sprawach wifi jestem kompletnym laikiem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Program działa rewelacyjnie. Dzięki za pomoc, a orientujesz się może jaki jest zasięg takiego hotspota zrobionego z komórki?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To fajnie jak działavoxuran pisze:Program działa rewelacyjnie. Dzięki za pomoc,

Niestety nie mam zielonego pojęcia, ale na pewno będzie większy niż bluetooth. Ponieważ przecież podczas korzystania z routera HotSpota na mieście/centrum handlowym odległości są czasem większe niż 10 m w przypadku BT.voxuran pisze:orientujesz się może jaki jest zasięg takiego hotspota zrobionego z komórki?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Czy ktoś się orientuje jakie prędkości osiąga BT (internet, FTP) w SE C702?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Sprawdziłbym to, ale nie mam obecnie adaptera Bluetooth. Teoria mówi, że do 3 Mb/s, choć w rzeczywistości jest to transfer do 2,1 Mb/s. W C702 jest BT 2.0 + EDR.atanor pisze:Czy ktoś się orientuje jakie prędkości osiąga BT (internet, FTP) w SE C702?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ke? Czyli? BT w tym telefonie to 2.0 czyli 2,1. Nie wiem czy ma EDR, jeżeli tak to do 3,1 MBps . Sam telefon ma HDSPA to 3,6 MBps. Piszesz o Playu więc do 1 mbps. BT nie bedzie ograniczał.atanor pisze:Czy ktoś się orientuje jakie prędkości osiąga BT (internet, FTP) w SE C702?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedynie lekko pingi mogą podskoczyć.Sundance_kid pisze:Piszesz o Playu więc do 1 mbps. BT nie bedzie ograniczał.