Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamilospapas
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.

Post autor: kamilospapas »

Witam wszystkich,

nie będę ukrywał, że jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego pomyślałem, że zapytam tutaj.
Mam nowy telefon komórkowy i niestety ma on chyba słabszą antenę bo w swojej miejscowości mam bardzo słabiutki zasięg, a w domu na parterze nie mam wcale;) Mam też starszą nokie i ona w tej samej sieci ma maksymalny zasięg. Czy istnieją jakieś anteny, które będę mógł sobie w domu podpiąć do telefonu by mieć lepszy odbiór zasięgu. Chodzi mi tutaj o podstawowy zasięg GSM do rozmów.

pozdrawiam, Kamil
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.

Post autor: sp6huk »

Anteny to do telefonu nie podłączysz, ale można kupić repeater GSM. O jakiego operatora chodzi ? Jaki telefon nowy, a jaki stary ?
kamilospapas

sp6huk pisze:Anteny to do telefonu nie podłączysz, ale można kupić repeater GSM. O jakiego operatora chodzi ? Jaki telefon nowy, a jaki stary ?
Oba tel mam w PLUSIE. Stary to nokia 1112, ale rodzice mają też inne nokie i mają normalnie zasięg. Ten nowy to samsung s5350 shark.

Czy potrzebne jest bym wzmacniał sygnał? Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Do stacji bazowej Plusa nie masz daleko, bo najbliższa znajduje się w Złotnikach - Kolonia, ok. ~3,7 km. Jeszcze możliwe jest, że łapiesz szczątkowy zasięg UMTS Plusa ? Wymuś sobie tylko EDGE'a.
kamilospapas pisze:Czy potrzebne jest bym wzmacniał sygnał?
Potrzebny jest repeater COŚ TAKIEGO
kamilospapas pisze:Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
Nie. Chyba, że podłączysz ją do telefonu przez konektor indukcyjny, ale kiepskie to rozwiązanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:Jeszcze możliwe jest, że łapiesz szczątkowy zasięg UMTS Plusa ? Wymuś sobie tylko EDGE'a.
Raczej "only GSM" (tylko GSM/2G) czy coś podobnego bo tu chodzi o rozmowy chyba.
Nie pomagam na PW!
kamilospapas

kamilospapas pisze:Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
Nie. Chyba, że podłączysz ją do telefonu przez konektor indukcyjny, ale kiepskie to rozwiązanie.[/quote]

Właśnie coś takiego by mnie interesowało, bo ten repeater jest drogi. Dlaczego uważasz, że to kiepskie rozwiązanie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kamilospapas pisze:Dlaczego uważasz, że to kiepskie rozwiązanie?
Konektor indukcyjny sam z siebie nie jest zbyt dobry, nie daje takiego rezultatu jak bezpośrednie (kablowe) podłączenie anteny. Ale do EDGE'a jeszcze się nada. No i będziesz miał wtedy telefon stacjonarny, a nie mobilny. Próbowałeś ustawić sobie korzystanie tylko z sieci 2G (GPRS/EDGE) ? Jeszcze spróbuj wybrać sieć ręcznie, lub po prostu wyszukać sieć "od nowa", bo może loguje Ciebie do jakiegoś dalszego BTS-a, jak "zaskoczy" to wtedy zalogowałoby do najbliższego. Ale są to tylko przypuszczenia. Możliwe, że tak lipna antena jest w tym telefonie.
kamilospapas

sp6huk pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Konektor indukcyjny sam z siebie nie jest zbyt dobry, nie daje takiego rezultatu jak bezpośrednie (kablowe) podłączenie anteny. Ale do EDGE'a jeszcze się nada. No i będziesz miał wtedy telefon stacjonarny, a nie mobilny. Próbowałeś ustawić sobie korzystanie tylko z sieci 2G (GPRS/EDGE) ? Jeszcze spróbuj wybrać sieć ręcznie,
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mogę wybrać tryb pracy sieci :
- automatyczny
- GSM 900/1800
- GSM 850/1900
- UMTS
Ostatnio zmieniony 2010-06-23, 20:50 przez kamilospapas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kamilospapas pisze:- GSM 900/1800
To wybierz.
kamilospapas

sp6huk pisze:
kamilospapas pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To wybierz.
To nic nie pomaga.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-25, 22:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-25, 21:31 przez kamilospapas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

kamilospapas pisze:To nic nie pomaga
Może rzeczywiście w tym telefonie jest tak beznadziejna antena, że nie łapie Ci sygnału :roll: A jak wyjdziesz na zewnątrz budynku to jest sygnał ? Może ten telefon jest uszkodzony :niepewny: Bo to nie do pomyślenia przecież, żeby jeden łapał maksymalny sygnał, a drugi wcale.
ODPOWIEDZ