Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.
Witam wszystkich,
nie będę ukrywał, że jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego pomyślałem, że zapytam tutaj.
Mam nowy telefon komórkowy i niestety ma on chyba słabszą antenę bo w swojej miejscowości mam bardzo słabiutki zasięg, a w domu na parterze nie mam wcale;) Mam też starszą nokie i ona w tej samej sieci ma maksymalny zasięg. Czy istnieją jakieś anteny, które będę mógł sobie w domu podpiąć do telefonu by mieć lepszy odbiór zasięgu. Chodzi mi tutaj o podstawowy zasięg GSM do rozmów.
pozdrawiam, Kamil
nie będę ukrywał, że jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego pomyślałem, że zapytam tutaj.
Mam nowy telefon komórkowy i niestety ma on chyba słabszą antenę bo w swojej miejscowości mam bardzo słabiutki zasięg, a w domu na parterze nie mam wcale;) Mam też starszą nokie i ona w tej samej sieci ma maksymalny zasięg. Czy istnieją jakieś anteny, które będę mógł sobie w domu podpiąć do telefonu by mieć lepszy odbiór zasięgu. Chodzi mi tutaj o podstawowy zasięg GSM do rozmów.
pozdrawiam, Kamil
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena by polepszyć odbiór GSM w telefonie.
Anteny to do telefonu nie podłączysz, ale można kupić repeater GSM. O jakiego operatora chodzi ? Jaki telefon nowy, a jaki stary ?
-
Oba tel mam w PLUSIE. Stary to nokia 1112, ale rodzice mają też inne nokie i mają normalnie zasięg. Ten nowy to samsung s5350 shark.sp6huk pisze:Anteny to do telefonu nie podłączysz, ale można kupić repeater GSM. O jakiego operatora chodzi ? Jaki telefon nowy, a jaki stary ?
Czy potrzebne jest bym wzmacniał sygnał? Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do stacji bazowej Plusa nie masz daleko, bo najbliższa znajduje się w Złotnikach - Kolonia, ok. ~3,7 km. Jeszcze możliwe jest, że łapiesz szczątkowy zasięg UMTS Plusa ? Wymuś sobie tylko EDGE'a.
Potrzebny jest repeater COŚ TAKIEGOkamilospapas pisze:Czy potrzebne jest bym wzmacniał sygnał?
Nie. Chyba, że podłączysz ją do telefonu przez konektor indukcyjny, ale kiepskie to rozwiązanie.kamilospapas pisze:Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej "only GSM" (tylko GSM/2G) czy coś podobnego bo tu chodzi o rozmowy chyba.sp6huk pisze:Jeszcze możliwe jest, że łapiesz szczątkowy zasięg UMTS Plusa ? Wymuś sobie tylko EDGE'a.
Nie pomagam na PW!
-
Nie. Chyba, że podłączysz ją do telefonu przez konektor indukcyjny, ale kiepskie to rozwiązanie.[/quote]kamilospapas pisze:Nie wystarczy tylko większa antena, która będzie odbierała sygnał?
Właśnie coś takiego by mnie interesowało, bo ten repeater jest drogi. Dlaczego uważasz, że to kiepskie rozwiązanie?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Konektor indukcyjny sam z siebie nie jest zbyt dobry, nie daje takiego rezultatu jak bezpośrednie (kablowe) podłączenie anteny. Ale do EDGE'a jeszcze się nada. No i będziesz miał wtedy telefon stacjonarny, a nie mobilny. Próbowałeś ustawić sobie korzystanie tylko z sieci 2G (GPRS/EDGE) ? Jeszcze spróbuj wybrać sieć ręcznie, lub po prostu wyszukać sieć "od nowa", bo może loguje Ciebie do jakiegoś dalszego BTS-a, jak "zaskoczy" to wtedy zalogowałoby do najbliższego. Ale są to tylko przypuszczenia. Możliwe, że tak lipna antena jest w tym telefonie.kamilospapas pisze:Dlaczego uważasz, że to kiepskie rozwiązanie?
-
Mogę wybrać tryb pracy sieci :sp6huk pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Konektor indukcyjny sam z siebie nie jest zbyt dobry, nie daje takiego rezultatu jak bezpośrednie (kablowe) podłączenie anteny. Ale do EDGE'a jeszcze się nada. No i będziesz miał wtedy telefon stacjonarny, a nie mobilny. Próbowałeś ustawić sobie korzystanie tylko z sieci 2G (GPRS/EDGE) ? Jeszcze spróbuj wybrać sieć ręcznie,
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
- automatyczny
- GSM 900/1800
- GSM 850/1900
- UMTS
Ostatnio zmieniony 2010-06-23, 20:50 przez kamilospapas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To wybierz.kamilospapas pisze:- GSM 900/1800
-
To nic nie pomaga.sp6huk pisze:To wybierz.kamilospapas pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-25, 22:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-25, 21:31 przez kamilospapas, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może rzeczywiście w tym telefonie jest tak beznadziejna antena, że nie łapie Ci sygnałukamilospapas pisze:To nic nie pomaga