wl600g wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mach64
Początkujący użytkownik forum

wl600g wifi

Post autor: mach64 »

Witam,

Posiadam router jak w temacie internet w netii 20 Mbit/sec. Po kablu wszystko jest ok - transfery sa takie jak gwarantuje provider. Inaczej jest po wifi - max osiagam 10 - 12 Mbit/sec - komp stoi jakies 2 m od routera. W ruterze wgrany soft 3.0.0.8 A, transmisja ustwiona na 54. Jakies sugestie?

Pozdrawiam, R.
Reset
Stały użytkownik forum

Zobacz tak

Post autor: Reset »

Weź lapka i i odsuń się na 4 metry ja mam podobnie jak mam go blisko.
Jak podstawisz go pod sam router powinieneś mieć jeszcze mniej zbyt mocny sygnał daje duże zakłócenia.

U mnie transfer się zwiększa jak się na 3,5m odsuwam.

Mało prawdopodobne masz jakąś blokadę na router.
mach64

Re: wl600g wifi

To juz sprawdzalem - niestety nie pomaga - albo tylko troche - transfer zwieksza sie do 11-12 Mbit/sec :( . Co ciekawe upload jest zawsze taki jaki byc powinien, bez wzgledu na odleglosc, ok. 1 Mbita/sec
Reset
Stały użytkownik forum

to taki test

Zobacz jak po sieci wewnętrznej Ci leci jak nie wiesz jak to pisz.
mach64

W tej chwili mam tylko iphona- wiec tym nie sprawdze ( chyba) - w poniedzialek sprobuje na lapku.
Reset
Stały użytkownik forum

czy to jest ten

Masz poczytaj sobie o tym telefonie i standardach przesyłania danych.

http://translate.google.pl/translate?hl ... l%26sa%3DX

A co do sprawdzenia realnego przesyłu polecam zrobić sieć domową albo zrobić serwer FTP
bardziej polecam bo jest pewniejszy i lepiej działa.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

komp stoi jakies 2 m od routera. W ruterze wgrany soft 3.0.0.8 A, transmisja ustwiona na 54. Jakies sugestie?
Ja bym stawiał że to raczej z kartą sieciową w kompie jest coś nie tak, chociaż dla pewności lepiej byłoby sprawdzić również na innym komputerze z inną kartą sieciową. Miałem taką sytuację że gdy podłączałem pod swój router laptop z wbudowaną kartą WiFi to transfer nie przekraczał 12Mb/s podczas gdy desktop z kartą Edimaxa spokojnie osiągał 22Mb/s.
mach64

Po lanie na iphonie mam jakies 22 - 26 Mbit/sec - czyli chyba niezle jak na standard g. Tak czy inaczej jest to 2 razy wiecej niz transfer z sieci - telefon lezy w tym samym miejscu. Chyba jednak cos w routerze jest skopane.

I jeszcze jedna rzecz: ustawilem WL-5470AP Air Live w trybie Universal Repeater. Sila sygnalu wynosi ok 80% ( odleglosc miedzy urzadzeniami jakies 10 m + strop) - z AP sygnal czyta PS3 - tu uzyskuje identyczne wyniki jak na iphone - tez 10-12 Mbit/s - sadze, ze to jeszce jeden dowod, ze to router ma cos skopane....
Reset
Stały użytkownik forum

Ciekawe

ja używam WL-5460 v2

I powiem tak max co osiągam pomiędzy siecią do odległości 1km to 20Mbit MAX

A średnio jest 13-15 ten typ tak ma widocznie:-)

Nigdy nie zwracałem na to uwagi ale przetestowałem na serwie FTP wewnątrz sieci.
ODPOWIEDZ