Iplus -Win7 64b a problem z torrentami

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Iplus -Win7 64b a problem z torrentami

Post autor: Tomisek »

Witam. Czasem pobieram cos przez uTorrenta. Wcześniej posiadałem WinXp oraz modem iCon 401. Wszystko działało idelanie, stabilne transfery na poziomie 200kb/sek pod HSDP. Zakup nowego kompa z Win7 64b i zaczeły sie problemy - po wielu walkach udało się zaisntalować icona 401.
Wykres transferu na utorrent to oscyloscop. Wolny wzrosc do max 25kb/sek i potem zjazd do 1kb/sek i tak ciągle.
1.Nie wiem gdzie przyczyna. Czy moze wina win7 64 - moze on ma jakis limit połączeń ktory mozna wyłączyć - pod XP był problem i mozna było to prostym programem obejsc
2. Czy to wina moze option 401 i win7 64b???

3. Na TNI łącze sie ostatnio z jakims nadajnikiem ktorego nie widze z btsearch - jest taka możliwość - lokalizcja Kolbuszowa

MOze jakies sugestie

PObieram pliki w nocy - wiec problemu nie ma. A i o dziwo - pobieranie plików z ftp działa stabilnie. Mam obawy czy nie poblokowali w jakis sposob P&P w plusie ew czyzby jakis nowy testowy nadajnik w okolicy????
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus -Win7 64b a problem z torrentami

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze:Wykres transferu na utorrent to oscyloscop. Wolny wzrosc do max 25kb/sek i potem zjazd do 1kb/sek i tak ciągle.
Torrenty nie gwarantują dobrego transferu. Zawsze tak się dzieje? Z każdego torrenta, o każdej porze?
Tomisek pisze:Czy moze wina win7 64 - moze on ma jakis limit połączeń ktory mozna wyłączyć - pod XP był problem i mozna było to prostym programem obejsc
Na to pytanie nie znam odpowiedzi.
Tomisek pisze:Czy to wina moze option 401 i win7 64b???
Raczej nie, szczególnie że z ftp się dobre ciągnie.
Tomisek pisze:Na TNI łącze sie ostatnio z jakims nadajnikiem ktorego nie widze z btsearch - jest taka możliwość - lokalizcja Kolbuszowa
Pewnie jakaś testowa stacja, tym sie nie ma co przejmować.
Tomisek pisze:Mam obawy czy nie poblokowali w jakis sposob P&P w plusie
Z mojego doświadczenia wynika, ze nic nie blokują.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Dzieki za odpowiedz. Oczywiście okazało sie że ja sam nagmatwałem. Dziwna sprawa. Juz skazałem na sprzedaż bogu ducha winnego icona 401 z ktorym troszke problemów pod Win7 było. Przywiozłem Sierre 309 i zjawisko podobne. Najdziwniejsze ze na laptopie tez pod win7 64b wszystko działa ok. Co sie okazało.
Mam płyte główną Asusa P7p55 i oprogramowanie do płyty posiada jak w laptowie rozne opcje zasilania- np turbo mode, oszczedzajacy energie ( przez co jest b.cicho_
Zanim to znalazłem jakis czas temu kompik był ustawiony na turbo - w zwyklej pracy niczym sie to nie rozniło ale wentylator na procku i5 niezle dawał - 1400ob/sek.
Po właczeniu opcji oszczedzania energii obroty spadły na 400ob/sek - cisza- i teraz sie zorientowałem ze to jest przyczyna takiej niestabilnej pracy modemu - czy sierry 309 czy icona 401 ale tylko na torrentach

O co chodzi??? Czyzby przez to usb dawało za mało prądu do modemu???( kabel 2m izolowany)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tomisek pisze:O co chodzi??? Czyzby przez to usb dawało za mało prądu do modemu???
Jest bardzo możliwe, że opcja oszczędzania energii jest globalna i wpływa także na porty USB.
Nie masz tam opcji zaawansowanych gdzie można coś zmienić? A może już pod samym systemem operacyjnym da się inaczej ustawić zasilanie USB?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
bartek826756728
Użytkownik forum

utorrent i w7 64bit

Post autor: bartek826756728 »

Miałem tak samo i kolega tez,a sposób na to jest taki:zainstaluj sobie utorrent 1.8.4

porty daj 54321 i za chiny ludowe nie rób jego aktualizacji do nowszych wersji.To tyle w temacie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tomisek pisze: teraz sie zorientowałem ze to jest przyczyna takiej niestabilnej pracy modemu - czy sierry 309 czy icona 401 ale tylko na torrentach
To być może torrenty tak obciążają modem, że po prostu nie wyrabia. Ponieważ jakby nie patrzeć p2p otwierają dużą liczbę połączeń.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Re: utorrent i w7 64bit

bartek826756728 pisze:Miałem tak samo i kolega tez,a sposób na to jest taki:zainstaluj sobie utorrent 1.8.4
porty daj 54321 i za chiny ludowe nie rób jego aktualizacji do nowszych wersji.To tyle w temacie.
pozdrawiam
No jestes wielki ;). Dzieki - a teraz wytłumacz mi o co chodzi z tym nowym utorrentem w wersji 2.02 i dlaczego w 1.84 nie ma problemow ;)
Swoja droga co mi nerwów zjadło to bajka - juz mialem kompa reinstalowac ;)
Znalazłem w necie jakas wersje 1.8.4 ale jest ich kilka i w wiekszosci beta - podaj linka do jakijs stabilnej jak masz

Na marginesie wiem ze uzytkownicy internetu komorkowego nie lubia korzystajacych z p&p i odwrotnie tez ( dla prawdziwych torrenciarzy omorkowcy to tylko pijawy) ale te 100gb w nocy raczej nikomu nie przeszkadza ;|)
ODPOWIEDZ