Zamiana Huawei E220 na OPTION ICON 431 warto ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Doczu
Użytkownik forum

Zamiana Huawei E220 na OPTION ICON 431 warto ?

Post autor: Doczu »

Witam.
Pytanie jak w temacie. Warto E220 zamieniać na tego Optiona lub wymiennie na 411 ?
A może jak już zmieniać, to na coś innego ?
Modem będzie pracował z Samsungiem N130, w sieci blueconnect. Głównie w centrum miasta, ale ze względu na specyfikę pomieszczenia, sygnał nie jest za rewelacyjny i chciałbym właśnie ten parametr poprawić.
Anteny zewnętrzne nie wchodzą w grę.
Jesli nie te Optiony, to co innego ?
Ważne by modem był mały i mógł pracować na "przedłużaczu" z przewodu USB.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-06-26, 23:06 ]
Korekta drobnych błędów.
Ostatnio zmieniony 2010-06-26, 22:05 przez Doczu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Zamiana Huaweii E220 na OPTION ICON 431 warto ?

Post autor: sp6huk »

Doczu pisze:Pytanie jak w temacie. Warto E220 zamieniać na tego Opticona lub wymiennie na 411 ?
Jak chciałbyś działać też w technologii HSUPA, a nie jak dotychczas HSDPA, to zmiana modemu ma sens. Będąc w zasięgu stacji bazowej działającej w technologii HSPA zyskujesz mniejsze opóźnienia, oraz zazwyczaj większy upload,
Doczu pisze:A może jak już zmieniać, to na coś innego ?
Wydaje mi się, że Option iCON 431 byłby dobrym modemem,
Doczu pisze:Modem będzie pracował z Samsungiem N130, w sieci blueconnect. Głównie w centrum miasta, ale ze względu na specyfikę pomieszczenia, sygnał nie jest za rewelacyjny i chciałbym właśnie ten parametr poprawić
Tego czy ten modem jest bardziej czuły, od E220 to Ci nie powiem. Jak jest słaby sygnał, to się stosuje antenę zewnętrzną,
Doczu pisze:Anteny zewnętrzne nie wchodzą w grę
A szkoda. Ale iCON431 i tak nie ma złącza na antenę zewnętrzną,
Doczu pisze:Jesli nie te Opticony, to co innego ?
Sierra Wireless,
Doczu pisze:Ważne by modem był mały i mógł pracować na "przedłużaczu" z przewodu USB
Większość nowych modemów USB jest małych, i wszystkie mogą pracować na przedłużaczu USB. Kwestia tego, czy twoje porty USB w Netbooku mają wystarczającą wydajność prądową, aby to "udźwignąć" na przedłużaczu.
Doczu
Użytkownik forum

Re: Zamiana Huawei E220 na OPTION ICON 431 warto ?

sp6huk pisze:Jak chciałbyś działać też w technologii HSUPA, a nie jak dotychczas HSDPA, to zmiana modemu ma sens. Będąc w zasięgu stacji bazowej działającej w technologii HSPA zyskujesz mniejsze opóźnienia, oraz zazwyczaj większy upload,
Czyli jak mniemam raczej nie ma się co spodziewać poprawy downloadu ?
Generalnie modem jest używany w pracy i w zasadzie kwestia uploadu ma drugorzędne znaczenie. Z tego kompa nie seeduję torrentów itp. No chyba że jednocześnie ma to także zauważalny wpływ na sprawność przeglądania stron i ewentualnego ściągania jakiś drobnych plików/zdjęć/mp3.
sp6huk pisze:Wydaje mi się, że Option iCON 431 byłby dobrym modemem,
Pewnie tak. Pytanie tylko czy warto dokonywać zmiany ? Bo jeśli mam sobie tylko poprawić UP to średnio widzę sens takiej operacji.
Stąd moje pytanie do bardziej obeznanych z tematem.
sp6huk pisze:Większość nowych modemów USB jest małych, i wszystkie mogą pracować na przedłużaczu USB. Kwestia tego, czy twoje porty USB w Netbooku mają wystarczającą wydajność prądową, aby to "udźwignąć".
No fakt - o tym zapomniałem, ale do tej pory nie było problemów. Czy to dyski zewnętrzne czy wspomniany E220 dawał radę na przedłużaczu bez problemu.

Jeśli więc mogę zadać takie osobiste pytanie - czy Ty zamieniałbyś modem biorąc pod uwagę powyższe "potrzeby" ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Doczu pisze:Czyli jak mniemam raczej nie ma się co spodziewać poprawy downloadu ?
Nie. Download oczywiście też może ulec zmianie (bo możesz logować się do innej stacji bazowej działającej już w technologii HSPA, a nie jak dotychczas korzystałeś z HSDPA), ale nie wzpominiałem o nim, gdyż twój modem też ma DL do 7,2 Mb/s, ale tylko HSDPA (7,2/0,384), a nie jak Option iCON 431 HS(U)PA (7,2/2,0 - po upgrade'u 7,2/5,76) :roll:
Doczu pisze:Pytanie tylko czy warto dokonywać zmiany ?
Jeżeli jesteś w zasięgu node B z HSUPA, to warto dokonać zmiany. Zyskujesz mniejszy gabarytowo modem, jest mniej prądożerny, bardziej kompatybilny z systemami operacyjnymi,
Doczu pisze:No fakt - o tym zapomniałem, ale do tej pory nie było problemów
Jak dysk działał na przedłużaczu, to z modemem też nie powinno być problemów - tylko wiesz, nie przesadzaj z długością tego przedłużacza,
Doczu pisze:Jeśli więc mogę zadać takie osobiste pytanie - czy Ty zamieniałbyś modem biorąc pod uwagę powyższe "potrzeby" ?
Trudno powiedzieć. Twoim zamiarem jest poprawa zasięgu, a taki iCON431 na pewno lepiej będzie się sprawował na przedłużaczu niżeli E220. Sprawdzałeś jak działa E220 na przedłużaczu. Druga kwestia to czy E220 jest czulszy od iCON431 czy na odwrót ? - pytanie za 100 punktów ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Doczu pisze:Pytanie tylko czy warto dokonywać zmiany ? Bo jeśli mam sobie tylko poprawić UP to średnio widzę sens takiej operacji.
Myślę, że warto zmienić technologię z HSDPA na HSPA.
Przy HSPA mamy mniejsze opóźnienia, tutaj przykład skrajnie niskich pingów w Plusie.

Kod: Zaznacz cały

C:\Documents and Settings\Administrator>ping sip.tlenofon.pl

Badanie sip.tlenofon.pl [195.200.214.112] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=64ms TTL=57
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=63ms TTL=57
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=70ms TTL=57
Odpowiedź z 195.200.214.112: bajtów=32 czas=67ms TTL=57

Statystyka badania ping dla 195.200.214.112:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 63 ms, Maksimum = 70 ms, Czas średni = 66 ms
Co za tym idzie, szybciej wczytujące się strony.
Doczu
Użytkownik forum

No to chyba się skuszę na niego :)
Dzięki za rady.
Doczu
Użytkownik forum

No i ok. Kupiłem Opticona 431 :)
jakieś rady/hinty/podpowiedzi aby jeszcze lepiej wykorzystać jego możliwości ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Doczu pisze:jakieś rady/hinty/podpowiedzi aby jeszcze lepiej wykorzystać jego możliwości ?
Wymuszenie ciągłej transmisji danych, aby nie schodziło z HSxPA do UMTS :roll: Tylko takie rozwiązanie będzie pobierało Ci dane z limitu.
Doczu
Użytkownik forum

sp6huk pisze:
Doczu pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Wymuszenie ciągłej transmisji danych, aby nie schodziło z HSxPA do UMTS :roll: Tylko takie rozwiązanie będzie pobierało Ci dane z limitu.
A dużo ?
Bo mam limit 1,5 GB, ale i tak całego zazwyczaj nie wykorzystuję.
No i nie wiem czy jest sens takiego działania, bo wprawdzie pracuję stacjonarnie, ale zasięg jest dość płynny i czasem działa tylko w UMTS. Ale jeśli "wymuszenie" HSxPA się spawdzi i dzięki temu nie będzie mi przechodzić w UMTS, to chętnie skorzystam.
Miejsce gdzie modem będzie pracował - centrum Katowic.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-30, 13:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-30, 12:28 przez Doczu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Doczu pisze:A dużo ?
"X" bajtów/na sekundę - ile to zależy od tego, przy ilu bajtach transmisja nie schodzi do UMTS - przyjmnijmy np. 1024 bajty = 1 KB. Liczy się Download + Upload.
Doczu
Użytkownik forum

aaa no to popróbuję.
To się ustawia gdzieś w TopNet_Info, czy w firmware modemu ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Doczu pisze:aaa no to popróbuję.
To się ustawia gdzieś w TopNet_Info, czy w firmware modemu ?
To się ustawia w wierszu polecia.

Start --> uruchom --> cmd --> ping wp.pl -t -l 1000 - przy czym parametr 1000 (bajtów) może być większy, lub mniejszy, w zależności od tego, przy ilu bajtach transmisja nie schodzi do UMTS.
Doczu
Użytkownik forum

ok. Dzięki. Pobawię się w to.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sp6huk pisze:X" bajtów/na sekundę
U mnie pingowanie paczką 100bajtów powoduje ruch o wielkości 142B/s DL oraz tyle samo UL. Więc raczej nie jest to za duża wielkość.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ