SIERRA COMPASS 885 + antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
SIERRA COMPASS 885 + antena
Witam, mazgaiłem sie z kupnem modemu gdyz jestem poczatkujacy w tej dziedzinie intertetu mobilnego i w koncu znalazłem odpowiedni modem SIERRA COMPASS 885. Kupuje gdyz jade na mazuru na wieś i chciałbym miec tam neta. Natomiast mapka zasiegu orange nie wyglada zbyt zachecajoco. Dlatego chciałbym tez kupic antene. Nie chce sie bawic z antenami kierunkowymi chciałbym taka mobliną która poprotu da mi zasięg tam gdzie moglbym go ni mieć. poleccie jakąś antene i sklep gdzie mozna kupić gdyz wyczytałem zeby an allegro nie kupywać chociaz gosciu od ktorego chce kupic modem sprzedaje również anteny.
link do aukcji http://allegro.pl/item1094510330_modem_ ... 7_2mb.html
na allegro równiez mozna kupic taka antene http://allegro.pl/item1090432208_antena ... 5_888.html
Warto w to wejść czy poszukac czegos innego?
link do aukcji http://allegro.pl/item1094510330_modem_ ... 7_2mb.html
na allegro równiez mozna kupic taka antene http://allegro.pl/item1090432208_antena ... 5_888.html
Warto w to wejść czy poszukac czegos innego?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: SIERRA COMPASS 885 + antena
Sam modem jest OK, ale jak chcesz na prawdę poprawić sobie moc sygnału, to antena dookólna, tym bardziej "mobilna", zbytnio Ci w tym nie pomoże. Jak już to możesz liczyć na wzmocnienie sygnału w technologii EDGE, bo do UMTS'u Orange'owego to ona zbytnio się nie nadaje.Molek pisze:Warto w to wejść czy poszukac czegos innego?
-
szkoda szkoda to nic kupie modem bez anteny, moze cos tam bedzie odbierać;o
W ogole to jade do miescowości Polimonie. Na map;ie orange zasieg tam jest raczej słaby, nie ma na to zadnej rady?
W ogole to jade do miescowości Polimonie. Na map;ie orange zasieg tam jest raczej słaby, nie ma na to zadnej rady?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Powiem Ci tak. Jak trafisz na dobrą antenę dookólną to wzmocnisz sygnał, ale zdarzają się też takie, że antena wbudowana w modem radzi sobie lepiej - także chciałem Cię tylko przestrzec, kupując antenę dookólną. Dobrze by było, abyś miał możliwość postawić taką antenę np. na blaszany parapet, wtedy zdałaby ona egzamin,Molek pisze:szkoda szkoda to nic kupie modem bez anteny, moze cos tam bedzie odbiera
Najlepiej by było kupić TAKĄ antenę, ona pomogłaby na 100%, ale nie jest to antena mobilna, tak jak Ty sobie życzysz. Do najbliżsych BTS'ów masz ok. ~8 km. Jeden znajduje się w Mierkinie, a drugi w Wiżajnach.Molek pisze:W ogole to jade do miescowości Polimonie. Na map;ie orange zasieg tam jest raczej słaby, nie ma na to zadnej rady?
Ostatnio zmieniony 2010-06-28, 15:04 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Moglby mi ktos pomóc i napisać czy w jakiejkolwiek sieci będę mial sygnał w miejscowości polimonie współrzędne 54°17'19″N 22°54'18″E ?
W sensie sprawdzic czy jest blisko jakis odbiornik albo cos bo próbowałem ale sam nie miem tego sprawdzic.
Ok dzieki dzieki uprzedziłeś moje pytanie:d
Ale lekka kiszka gdy z ta antenta ma długość 1.7m, nawet jakbym ja kupil to nie bede jej wiózł tam 700km :d.. oj ciezkie zycie gdyz gram w pokera przez internet, chyba bede codziennie jezdził do wiżajn na 2-3 godzinki:)
W sensie sprawdzic czy jest blisko jakis odbiornik albo cos bo próbowałem ale sam nie miem tego sprawdzic.
Ok dzieki dzieki uprzedziłeś moje pytanie:d
Ale lekka kiszka gdy z ta antenta ma długość 1.7m, nawet jakbym ja kupil to nie bede jej wiózł tam 700km :d.. oj ciezkie zycie gdyz gram w pokera przez internet, chyba bede codziennie jezdził do wiżajn na 2-3 godzinki:)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Sygnał to będziesz miał raczej wszystkich operatorów, tylko nie wiadomo jak będzie on mocny. Najbliżej swoje stacje bazowe ma Era i Plus, bo ok. ~6 km od Polimoni - w Rutce-Tartak,Molek pisze:Moglby mi ktos pomóc i napisać czy w jakiejkolwiek sieci będę mial sygnał w miejscowości polimonie współrzędne 54°17'19″N 22°54'18″E ?
Też bym takiej anteny nie chciał "tachać" ze sobą. Ale jest jeszcze 70 cm http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htmMolek pisze:Ale lekka kiszka gdy z ta antenta ma długość 1.7m, nawet jakbym ja kupil to nie bede jej wiózł tam 700km :d
Nie wiem jakie wymagania ma Poker, ale wiedz, że w EDGE'u opóźnienia minimalne będą na poziomie 350-400 ms. No i maksymalny transfer to 236,8 kb/s, a w Orange EDGE działa "tak sobie", więc jak będziesz miał transfer ~150 kb/s to będzie dobrze. No i warto dodać, że w Orange jest kompresja danych, więc otwierane przez ciebie strony WWW będą w nieco gorszej jakości. Ale da radę to ominąć, programem, który był opisywany na forum.Molek pisze:oj ciezkie zycie gdyz gram w pokera przez internet
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli nie jesteś jeszcze przywiązany do OF to kup starter Simdata (iPlus) i powinien działać lepiej na EDGE ale jeżeli to miejscowość wypoczynkowa to obawiam się że żaden operator nie będzie działał rozsądnie bo wszyscy teraz mają internet mobilny i BTS'y będą przepełnione a tym samym ping urośnie do 800ms czy 1000ms o ile w ogóle będzie cokolwiek działać w sensowny sposób.sp6huk pisze:Najbliżej swoje stacje bazowe ma Era i Plus
Jeżeli jedziesz na wakacje to zrób sobie urlop od gry bo i do kawiarenki internetowej mogą być kolejki.
Nie pomagam na PW!