SIERRA COMPASS 885 + antena

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Molek
Początkujący użytkownik forum

SIERRA COMPASS 885 + antena

Post autor: Molek »

Witam, mazgaiłem sie z kupnem modemu gdyz jestem poczatkujacy w tej dziedzinie intertetu mobilnego i w koncu znalazłem odpowiedni modem SIERRA COMPASS 885. Kupuje gdyz jade na mazuru na wieś i chciałbym miec tam neta. Natomiast mapka zasiegu orange nie wyglada zbyt zachecajoco. Dlatego chciałbym tez kupic antene. Nie chce sie bawic z antenami kierunkowymi chciałbym taka mobliną która poprotu da mi zasięg tam gdzie moglbym go ni mieć. poleccie jakąś antene i sklep gdzie mozna kupić gdyz wyczytałem zeby an allegro nie kupywać chociaz gosciu od ktorego chce kupic modem sprzedaje również anteny.

link do aukcji http://allegro.pl/item1094510330_modem_ ... 7_2mb.html

na allegro równiez mozna kupic taka antene http://allegro.pl/item1090432208_antena ... 5_888.html

Warto w to wejść czy poszukac czegos innego?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: SIERRA COMPASS 885 + antena

Post autor: sp6huk »

Molek pisze:Warto w to wejść czy poszukac czegos innego?
Sam modem jest OK, ale jak chcesz na prawdę poprawić sobie moc sygnału, to antena dookólna, tym bardziej "mobilna", zbytnio Ci w tym nie pomoże. Jak już to możesz liczyć na wzmocnienie sygnału w technologii EDGE, bo do UMTS'u Orange'owego to ona zbytnio się nie nadaje.
Molek

szkoda szkoda to nic kupie modem bez anteny, moze cos tam bedzie odbierać;o
W ogole to jade do miescowości Polimonie. Na map;ie orange zasieg tam jest raczej słaby, nie ma na to zadnej rady?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Molek pisze:szkoda szkoda to nic kupie modem bez anteny, moze cos tam bedzie odbiera
Powiem Ci tak. Jak trafisz na dobrą antenę dookólną to wzmocnisz sygnał, ale zdarzają się też takie, że antena wbudowana w modem radzi sobie lepiej - także chciałem Cię tylko przestrzec, kupując antenę dookólną. Dobrze by było, abyś miał możliwość postawić taką antenę np. na blaszany parapet, wtedy zdałaby ona egzamin,
Molek pisze:W ogole to jade do miescowości Polimonie. Na map;ie orange zasieg tam jest raczej słaby, nie ma na to zadnej rady?
Najlepiej by było kupić TAKĄ antenę, ona pomogłaby na 100%, ale nie jest to antena mobilna, tak jak Ty sobie życzysz. Do najbliżsych BTS'ów masz ok. ~8 km. Jeden znajduje się w Mierkinie, a drugi w Wiżajnach.
Ostatnio zmieniony 2010-06-28, 15:04 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Molek

Moglby mi ktos pomóc i napisać czy w jakiejkolwiek sieci będę mial sygnał w miejscowości polimonie współrzędne 54°17'19″N 22°54'18″E ?
W sensie sprawdzic czy jest blisko jakis odbiornik albo cos bo próbowałem ale sam nie miem tego sprawdzic.

Ok dzieki dzieki uprzedziłeś moje pytanie:d

Ale lekka kiszka gdy z ta antenta ma długość 1.7m, nawet jakbym ja kupil to nie bede jej wiózł tam 700km :d.. oj ciezkie zycie gdyz gram w pokera przez internet, chyba bede codziennie jezdził do wiżajn na 2-3 godzinki:)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Molek pisze:Moglby mi ktos pomóc i napisać czy w jakiejkolwiek sieci będę mial sygnał w miejscowości polimonie współrzędne 54°17'19″N 22°54'18″E ?
Sygnał to będziesz miał raczej wszystkich operatorów, tylko nie wiadomo jak będzie on mocny. Najbliżej swoje stacje bazowe ma Era i Plus, bo ok. ~6 km od Polimoni - w Rutce-Tartak,
Molek pisze:Ale lekka kiszka gdy z ta antenta ma długość 1.7m, nawet jakbym ja kupil to nie bede jej wiózł tam 700km :d
Też bym takiej anteny nie chciał "tachać" ze sobą. Ale jest jeszcze 70 cm http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7016.htm
Molek pisze:oj ciezkie zycie gdyz gram w pokera przez internet
Nie wiem jakie wymagania ma Poker, ale wiedz, że w EDGE'u opóźnienia minimalne będą na poziomie 350-400 ms. No i maksymalny transfer to 236,8 kb/s, a w Orange EDGE działa "tak sobie", więc jak będziesz miał transfer ~150 kb/s to będzie dobrze. No i warto dodać, że w Orange jest kompresja danych, więc otwierane przez ciebie strony WWW będą w nieco gorszej jakości. Ale da radę to ominąć, programem, który był opisywany na forum.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sp6huk pisze:Najbliżej swoje stacje bazowe ma Era i Plus
Jeżeli nie jesteś jeszcze przywiązany do OF to kup starter Simdata (iPlus) i powinien działać lepiej na EDGE ale jeżeli to miejscowość wypoczynkowa to obawiam się że żaden operator nie będzie działał rozsądnie bo wszyscy teraz mają internet mobilny i BTS'y będą przepełnione a tym samym ping urośnie do 800ms czy 1000ms o ile w ogóle będzie cokolwiek działać w sensowny sposób.

Jeżeli jedziesz na wakacje to zrób sobie urlop od gry bo i do kawiarenki internetowej mogą być kolejki.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ